• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 21 °C

Zorlu'dan İzmir siluetine 146 metrelik hançer

Zorlu'dan İzmir siluetine 146 metrelik hançer
Passtel AVM ve eski tütün depolarının bulunduğu 3 bin 532 metrekarelik alana inşa edilecek, 146 metre yüksekliğinde, 42 kattan oluşacak Zorlu Konak gökdelen projesine tepkiler sürüyor.

İZMİR, Konak-Pasaport’taki Passtel AVM ve eski tütün depolarının bulunduğu 3 bin 532 metrekarelik alana inşa edilecek, 146 metre yüksekliğinde, 42 kattan oluşacak Zorlu Konak gökdelen projesine tepkiler sürüyor.

İzmir’de büyük tartışmalara neden olan Zorlu Holding’in gökdelen projesine tepkiler artıyor.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, deniz kıyısına yakın bir alana yapılacak projeyi hançer olarak nitelendirdi, Mimarlar Odası ise projenin trafikten alt yapıya kadar ciddi sorunlara yol açacağını vurguladı

zorlu-konak-.jpgKonak Belediye başkanı Abdul Batur, Pasaport’taki Passtel AVM ve eski tütün depolarının bulunduğu 3 bin 532 metrekarelik alana inşa edilecek, 146 metre yüksekliğinde, 42 kattan oluşacak Zorlu Konak projesine olan itirazını dile getirdi.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan da, İzmir'de yüksek yapıların yoğun şekilde inşa edilmeye başladığına şahit olduklarını, İstanbul ve Ankara'da yüksek yapıların kente çok ciddi zararlar verdiğini, aynı sorunların İzmir'de de yaşanacağını belirtti.

İZMİR’İN KALBİNE SAPLANMIŞ HANÇER GİBİ 

Dün Konak Belediye Meclis oturumunda konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak'ın kalbine hançer gibi saplanan gökdelen projesinin içine sinmediğini söyledi.

İzmir’in kalbine saplanmış hançer gibi tanımlamasında bulunan Batur, bu yükseklikteki bir gökdelenin Konak’ın merkezine yapılmasını hiçbir açıdan doğru bulmadığını ve mimarlık mesleğinden gelen biri olarak içine sindiremediğini kaydederek, “Kent siluetini de bozacak böyle bir projeyi biz de doğru bulmuyoruz. Bir kere İzmir’de yüksek yapılar için ayrılmış bölgeler var. Yüksek projeler için bu bölgelerin kullanılması gerekiyor. Kaldı ki Konak’ın ne alt yapısı ne de trafiği bu yoğunluktaki bir projeyi kaldırmaz" dedi.

Ruhsatlandırma sürecinde yetkilerinin kısıtlı olduğunu da belirten Batur, “Ancak Konak’ı yöneten yerel yönetim olarak ben ve yerel yönetim meclisi olarak bunu engellemek için elimizden geleni yapacağız. Belediyemizin hukuk birimlerini de bu anlamda atılabilecek her türlü adımı atmaları konusunda harekete geçirdik" diye konuştu.

MİMARLAR ODASI: YÜKSEK YAPILAR ZARAR VERİYOR

İzmir'in Konak ilçesindeki Pasaport mevkiinde başlatılan Zorlu Konak gökdelen projesine bir itirazda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı olan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan’dan geldi. Bölgede bulunan ve uzun süredir atıl duran eski tütün depolarının yıkımı sürerken uzun zamandır İzmir'de yüksek yapıların yoğun şekilde inşa edilmeye başladığına şahit olduklarını, İstanbul ve Ankara'da yüksek yapıların kente çok ciddi zararlar verdiğini, aynı sorunların İzmir'de de yaşanacağını belirten Alpaslan, şöyle dedi:

"İzmir'de de yakın tarihte oldukça yüksek yapıda bina inşa edilmeye başlandı. Özellikle Bayraklı civarında yoğunlaştı ama Bayraklı'dan başka Gaziemir, Bornova, Karşıyaka'da ve bugün kent merkezi olan Konak'ta da yüksek yapılara rastlayabiliyoruz. Yüksek yapılar gerçekten de dikkatle inşa edilmesi gereken, normal bir apartman gibi her yere inşa edemeyeceğimiz karakterde yapılar. Yüksek yapıların çevreye, kentsel altyapıya ve siluete tahmin edebildiğimiz ve edemeyeceğimiz birçok olumsuz etkisi olabiliyor. Örneğin bu bölgenin trafiğine olumsuz yansımaları olacak. Alt yapıda da çok ciddi sıkıntılara neden olacak. Yüksek yapılar kışın çevresinin daha az güneş almasına neden olacak, ya da oluşturduğu mikro klima ile çevresini son derece olumsuz etkileyecek. Teknik alt yapı olarak da kanalizasyon sisteminden, elektriğe kadar şebekeye ciddi bir yük bindirecek. Bunların böyle gelişi güzel, özellikle de kent merkezine yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür binalar ancak yüksek yüksek yapılara uygun olarak planlanmış bölgelere yapılabilir."

'PLANLARI SÜREKLİ İPTAL ETTİRDİK'

Konak'ta yapılmak istenen bu gökdelenin de uzun zamandır tartışıldığını ifade eden Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bina uzun zamandır gündemde. Yüksek yapılaşma konusunda uzun zamandır talepler ve baskılar var. 2010 yılından beri plan süreçleri var. Büyükşehir Belediyesi Alsancak-Kahramanlar bölgesine ait 1/5 binlik planı kapsamında düzenlemeler yaptı. 2010 yılında ilk plan yapıldı. Biz Mimarlar Odası olarak dava açtık. Mahkeme lehimize karar verdi ve plan iptal edildi. 2013, 2015 yılında planlar yapıldı. Biz bunları iptal ettirdik. Bütün planlar, burada yüksek yapılaşmanın önünü açan planlardı. Biz de bölgenin yüksek yapı için uygun olmadığı argümanına dayanarak bu planları iptal ettirdik. Önceki dönem Büyükşehir Belediyesi, bu plan konusunda çok ısrarcı oldu ve 2018 yılında aynı özelliklerdeki 1/5 binlik planı tekrar yürürlüğe soktu. Biz buna da dava açtık ve sürüyor. Bilirkişi raporları lehimize geldi. Ancak dava sürerken, şirket bir önceki dönem Konak Belediyesi'nden ruhsat alarak inşaata başladı."

zorlu-konak--001.jpg

'İZMİR'DEKİ EN YÜKSEK YAPIYI DA GEÇECEK'

İzmir'in en yüksek binasının Bayraklı bölgesindeki binalar olduğunu, ancak bu projenin hayata geçmesi halinde, İzmir'deki en yüksek yapının kentin tam göbeğinde, Konak'ta olacağını söyleyen Alpaslan, "İzmir'deki en yüksek yapı gökdelenler bölgesinde yaklaşık 200 metre civarında. Burada yapılması planlanan yapı 60 katlı ve 250 metre yükseklikte. Kadifekale, kent için çok önemli. Atina'nın Akropolis'i neyse, İzmir'in Kadifekalesi de o. Helenistik dönemde en önemli tapınakların kurulduğu, Osmanlı döneminde ilk caminin, mescidin inşa edildiği bir yer. Bu proje öngörülen şekilde inşa edilirse, Kadifekale'nin bile yüksekliğini geçecek. Çünkü Kadifekale'nin yüksekliği 186 metre. Kadifekale'den bile yüksek bir yapıyı kabul etmek mümkün değil. Atina'da Akropolosi'in hemen yanında, bunu geçecek bir yapıya kimse izin vermez. Kente böyle ihanet edemezler. Ama bizde kolaylıkla böyle izinler veriliyor" diye konuştu. (Aycan Karadağ/Birgün)

2008 YILINDA ONAY 

Gökdelen, Konak Pasaport’taki Passtel AVM ve eski tütün depolarının bulunduğu alana yapılması planlanıyor.

Zorlu Holding, Pasaport’a gökdelen yapmak için 11 yıl önce kolları sıvadı. 1/1000 ölçekli imar planında “ticaret seçenekli konut alanı” olarak gözüken eski tütün depolarının bulunduğu alan için ruhsat başvurusunda bulunuldu.

2008 yılında, Ali Muzzaffer Tunçağ’ın başkan olduğu dönemde Konak Belediyesi’ne yapılan bu başvuru, Belediye Meclisi’nden onay aldı. Ardından 10 Kasım 2008’de sunulduğu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde imar planı onaylandı.

PLANI REVİZE ETTİLER  

 

Sonrasında yerel seçimlerle birlikte Konak Belediyesi yönetimi değişti. Hakan Tartan’ın Konak Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü 2009- 2014 yılları arasında Zorlu’nun gökdelen projesiyle ilgili her hangi bir gelişme yaşanmadı. Tartan’dan görevi devralan Sema Pekdaş döneminin son yılına kadar da Zorlu Holding’den gökdelen projesiyle ilgili bir adım gelmedi.

Ancak, 2018 yılının son aylarında Pasaport’a gökdelen planını revize eden şirket, yeniden Konak Belediyesi’ne başvurdu. Konak Belediyesi tarafından 6 Aralık 2018 tarihinde gökdelen için yapı ruhsatı verildi.

146 METRE YÜKSEKLİĞİNDE 

Şu an önünde engel kalmadığı ifade edilen gökdelenin Pasaport’taki Passtel AVM ve eski tütün depolarının bulunduğu 3 bin 532 metrekarelik alana inşa edilmesi planlanıyor. 146 metre yüksekliğinde ve 42 katlı olacak gökdelenin ilk 7 katı, ticari alan ve otopark olacak. 8’inci kat ve üzeri tüm katlar ise konut ve işyeri olarak tasarlandı.

Gökdelende toplam 142 konut ve 13 işyeri bulunacak. Büyük tartışma yaratan gökdelen projesi İzmir Mimarlar Odası’nı da harekete geçirmişti. 

Mimarlar Odası, önceki günlerde, Konak Belediyesi tarafından verilen ruhsatın iptali için İzmir İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

İzmir Mimarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, gökdelenin kentin silüetini bozacağını ve bölgenin trafik açısından kilitleneceğini öne sürmüştü. Alpaslan, projeyi “kente ihanet” olarak nitelemişti.

Bu haber toplam 4874 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.