• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 16 °C

Zeytinyağı üretiyoruz, yiyemiyoruz

Zeytinyağı üretiyoruz, yiyemiyoruz
Ege Üniversitesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ulvi Zeybek, sağlıklı yaşam için rafine üretim yerine sızma zeytinyağını tavsiye ediyor.

İZMİR- Dünyanın en önemli zeytinyağı üreticilerinden olan Türkiye'de zeytinyağı kullanımının çok düşük seviyelerde olduğu ve yeterince faydalanılmadığı açıklandı. Ege Üniversitesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ulvi Zeybek, sağlıklı yaşam için rafine üretim yerine sızma zeytinyağını tavsiye ediyor.
Prof. Dr. Zeybek'in verdiği bilgiye göre bir insanın sağlıklı olarak tanımlanması, vücudunun fizyolojik etkinliklerini sürdürebilmesi için gerek duyduğu doğal maddelerin dengeli olarak bulunmasına bağlı. Vücudun üretemediği, beslenme yoluyla temin edilebilen madde grupları 'elzem maddeler' olarak isimlendiriliyor. Yağların yapısında, elzem yağ asitlerinden omega3 ve omega6, ayrıca omega9 bulunuyor. Vücut tarafından üretilebilmekle beraber omega9'un en önemli kaynaklarının başında zeytinyağı geliyor.
Zeytinin soğuk pres tekniğiyle sıkılmasıyla elde edilen yağın 'sızma' olarak bilindiğini belirten Zeybek, bu yöntemle çok az yağ çıktığını fakat kalitesinin yüksek olduğunu ifade ediyor. Sızma zeytinyağının, elzem yağ asitlerinin yanında E vitamini bakımından da zengin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Zeybek, şunları söylüyor: "Yapısında bulunan ve yağın büyük bölümünü oluşturan mono doymamış yağ asitlerinin, sindirim kanalında kalın bağırsak kanseri oluşumunda rol oynadığı var sayılan safra asitlerinin üretimini azalttığı da bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Sızma yağları, yemeğin pişmesi sırasında değil, ocağın altı kapatıldıktan sonra ilave etmek ya da salatalarda, kahvaltıda kullanmak daha akılcı olur." Zeytinyağı'nın kızartma yağı olmadığını hatırlatan Zeybek, Aynı yağı süzüp birkaç defa kullanmak ise sağlık açısından oldukça mahzurludur. Yanan yağda, yapı bozunmasına bağlı kanserojen maddelerin oluşma ihtimali yüksektir." diyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.