• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 20 °C

Zeytinde ortak talep “destek primi”

Zeytinde ortak talep “destek primi”
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Demirci, “Türkiye zeytinyağında fiyat belirleyici ülke değil AB kriziyle birlikte İspanya ve İtalya’nın yerini alabiliriz

AKHİSAR- Akhisar’da bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen zeytin hasat şenliklerinde üreticiler, işletmeciler ve ihracatçılar, zeytinyağında kilo başına verilen prim desteğinin 50 kuruştan 1 liraya çıkartılması ve hiç destek verilmeyen sofralık zeytine ise kilo başına 20 kuruş destek verilmesi konusunda birleşti.

akhisar-emin-demirci1.jpg

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, “Türkiye zeytinyağında fiyat belirleyici ülke değil ancak AB kriziyle birlikte İspanya ve İtalya’nın yerini alabiliriz”
TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli, “Sektörümüz için ‘kavga ediyor’ diyorlar. Tek kavgamız ekmek kavgası, ortak talebimiz prim desteği”

akhisar-2a.jpg

akhisar-1b.jpg

Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen, “ Küçük firmaların desteklenmesi rekabetçilik açısından çok önemli. Firma sayısı artarsa zeytinyağının marketlerdeki fiyatı da düşer”
Yaklaşık 12 milyon kayıtlı ağacı, irili ufaklı 330 zeytin ve zeytinyağı firması ve 20 bin kişiye sağladığı gelirle sofralık zeytinin başkenti olan Akhisar’da, “Dördüncü Zeytin Hasat Şenlikleri” yılın ilk hasadının yapılışı ve ilk zeytinyağının sıkımıyla başladı. Akhisar Ticaret Borsası organizasyonunda, TİM, Ege İhracatçı Birlikleri ile Akhisar ve Ballıca belediyeleri desteğiyle gerçekleştirilen etkinliklerde, üreticiler, firma sahipleri ve ihracatçıların ortak talebi; devletin zeytinyağına kilo başına verdiği 50 kuruşluk desteği 1 liraya çıkartması ve hiç desteklenmeyen sofralık zeytine yine kilo başına 20 kuruşluk destek verilmesi oldu.

akhisar-1a.jpg

akhisar-4a.jpg

HEDEF RUSYA PAZARI
Organizasyonun ev sahipliğini yapan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, yaklaşık 500 bin dekar alanda yapılacak olan hasattan 180 bin tonluk bir zeytin rekoltesi hedeflediklerini söyledi. Prim desteğinin hasat maliyetleri nedeniyle zor durumda olan üreticilere büyük destek sağlayacağını söyleyen Demirci, “Türkiye zeytinyağında fiyat belirleyici ülke değil ancak AB kriziyle birlikte İspanya ve İtalya’nın yerini alabiliriz. Oralarda üreticilere verilen prim desteklerinin indirileceği öngörülüyor” dedi.
Devletin vereceği prim desteğinin yanı sıra, çiftçilerin, hasat maliyetini düşürücü önlemler almaları gerektiğini söyleyen Demirci, özellikle modern hasat sistemlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Demirci, “46 ülkeye ihracat yapıyoruz, hedef pazarımız Rusya olmalı. Orada sadece şantiyelerdeki Türklere mal gönderebiliyoruz. Oysa Rusya bölgesi, bağımsız devletleri de katarsak yaklaşık 300 bin tonluk zeytin ve zeytinyağı ithal eden bir pazar” diye konuştu.

tim-ali-nedim-gureli1.jpg

“TEK KAVGAMIZ EKMEK KAVGASI”
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı ve TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli ise kamuoyunda zeytinyağıyla uğraşanların birbiriyle sürekli kavga ettiği gibi bir algı olduğuna dikkat çekerek, “Sektörümüz için ‘kavga ediyor’ diyorlar. Tek kavgamız ekmek kavgası, ortak talebimiz prim desteği” diye konuştu. Güreli, ağaç sayılarının önemli oranlarda arttığına vurgu yaparak, gerekli üretim desteğiyle Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde dünya ikincisi olabileceğini söyledi. “Üretim desteği istiyoruz. Bu sayede İspanya ve İtalya’yı geçebiliriz” diye konuşan Güreli, 2012’nin geçmiş yıllarda yapılan hataları telafi etme yılı olacağını sözlerine ekledi.

akhisar-6a.jpg

“KÜÇÜK FİRMALAR DESTEKLENİRSE ZEYTİNYAĞI FİYATI DÜŞER”
Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen, Akhisar’ın zeytincilikte hak ettiği noktaya yavaş yavaş geldiğini ifade etti. İlçede zeytinin tüm çeşitlerinin yetiştiğini hatırlatan Gürmen, “Yaklaşık 12 milyon zeytin ağacıyla Türkiye’nin en fazla zeytin ağacına sahip ilçesiyiz. Türkiye yeşil zeytin üretiminin neredeyse yüzde 75’i burada yapılıyor. Böyle giderse 2015 yılında buradaki ağaçlar sayesinde Manisa en fazla zeytin ve zeytinyağı üreten il olacak” diye konuştu. Gürmen, özellikle küçük firmaların desteklenmesinin kayıt dışını da azaltacağını belirterek, “Küçük firmaların desteklenmesi rekabetçilik açısından çok önemli. Firma sayısı artarsa rekabet artar ve zeytinyağının marketlerdeki fiyatı da düşer. Zeytinyağı üreticisi, en iyi yağdan kilo başına aldığı yaklaşık 4 – 4.5 lira fiyat ile neredeyse ayçiçeği yağı alamaz hale geldi” diye konuştu. Gürmen, rekabet arttıkça raflarda zeytinyağı kilo fiyatlarının 7.5 lira civarına inebileceğini söyledi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.