• BIST 9419.66
  • Altın 2745.552
  • Dolar 33.9941
  • Euro 37.487
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 30 °C
  • Antalya 28 °C

Yunan adaları ‘aşırı’ turizmi kaldıramıyor

Yunan adaları ‘aşırı’ turizmi kaldıramıyor
Ege’deki Yunan adaları aşırı turizmden rahatsız ama esnaf kalabalığın para kazandırmadığından şikayetçi. Ana karada da durum aynı, şezlonglar artık paralı ve fiyatlar artıyor.

HALKİDİKİ  - Yunanistan’ın Ege Denizi’ne yayılan adaları bu yılın en kalabalık ve en kötü sezonunu geçiriyor. Yaklaşık 6.000 ada ve adacığa sahip ülkede, bu adaların 227’sinde yaşam bulunuyor. Ancak ‘aşırı’ turizm neredeyse bütün adaların kimyasını bozmuş durumda. Santorini, Mykonos gibi ‘instagram’ adaları şimdiye kadarki en kötü sezonunu geçiriyor.

Yüksek sezonda sadece cruise gemilerinden günde 18 bin yolcu Santorini’ye geliyor. Geçen yıl 20 bin nüfuslu adayı 3.4 milyon kişi ziyaret etti, bu yıl rakamın ikiye katlanması bekleniyor. Santori’de beyaz badanalı evler ve mavi kubbeli kilise önündne simgesel fotoğraf çektirmek için ise bir iki saat beklemek zorunda kalabilirsiniz. Dar sokaklar ve uçurum kenarındaki balkonlar, gün batımı selfieleri arayan tatilcilerle dolu ve yerel halk bu durumdan çok rahatsız. Ama adadaki restoranlar bomboş. Saat 21.00’den sonra hayat duruyor. Oteller kapasitelerinin yüzde 30 altında. Belediye önümüzdeki yıl gemi ziyaretçi sayısını günlük 8 binle sınırlamak istiyor. 

DİĞER ADALAR DA AYNI

Meşhur olmayan gözlerden uzak Yunan adalarında da ‘aşırı’ turizm sıkıntısı var. Hydra gibi daha az ziyaret edilen adalar bile durum kontrolden çıktı. Gecelik 1700 euro oda fiyatı dudak uçuklatırken restoranlarda yer bulmak çok zor. Yunan adaları turizmle ilgili başka tehlikelerle karşı karşıya. Bunlar su kıtlığı, kirlilik ve atık yönetimi sorunları.

ANA KARADA DA FİYATLAR ARTTI

Yunanistan ana karasında da durum aynı. Türklerin yoğun ilgi gösterdikleri, Selanik, Dedeağaç, Halkidiki ve Kavala’da fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 25 artmış. Halkidiki’de gecelik 120 euro’dan aşağı konaklamak imkansız. Koşukavak Turizmin sahibi Rıfat Yakupoğlu, “Geçen yıl sattığım turu bu yıl aynı fiyata mal edemiyorum” diyor.

Hava sahası çelik zırhla örülecek!Haberi Görüntüle

Geçtiğimiz yıllarda bedava olan ve sadece 20 euro gibi belli miktar harcama istenen şezlonglar için 20 ila 50 euro arası ücret talep ediliyor.

YUNAN MÜŞTERİ YOK

Restoranlarda turist yoğunluğu kaliteyi de düşürmüş. Yunan salatası 9.5, kalamar 8, ahtapot 14 euro. Afitos’taki Steki restoranın sahibi Trabzonlu Eduard, “Yunan müşterileri artık parmakla gösteriyoruz. Geçen yıl 6 euro’ya aldığımız sardalya şimdi 14,5 euro, 13.5 euro olan kuzu eti 19.90 euro oldu. Kiraya % 20 zam olunca menüye % 25 zam yaptık” dedi.

Bu haber toplam 840 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.