• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 9 °C

Yıldırım'da tarihi eserler kazanıldı

Yıldırım'da tarihi eserler kazanıldı
Yıldırım Belediyesi, tarihi ve kültürel mirası koruma noktasında ilçede bulunan bir çok tarihi eseri gün yüzüne çıkardı

BURSA -Osmanlı'nın başkentlerinden Bursa'nın tarihi değerleriyle ünlü merkez ilçesi Yıldırım, harabe haldeki tarihi eserlerini yeniden kente kazandırıyor.

Geleceğin modern kentini inşa etmeye çalışan Yıldırım Belediyesi, tarihi ve kültürel mirası koruma noktasında ilçede bulunan bir çok tarihi eseri gün yüzüne çıkardı.

Molla Yegane Medresesi, Balabanbey Kalesi, Minia Yıldırım, Cumalıkızık ve Tarihi Yaya Aksı gibi projelerde kent kimliğen yenilerini kazandıran Yıldırım Belediyesi, yıllarca virane, harap bir şekilde kalmış eserleri restore ediyor.




Belediye, Yıldırım Bayezıt döneminde yapılan Molla Yegan Medresesi'ni aslına uygun olarak yeniden restore etti.

Şimdilerde yeni görüntüsü ile göz dolduran medresenin yanı sıra, Kaplıkaya Mahallesi'ne yapılan Minia Yıldırım da yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldi.

Dünyanın 29., Türkiye'nin 2. Minia'sı olma özelliğine sahip olan Minia Yıldırım, Kaplıkaya Cazibe Merkezi Projesi kapsamında hayata geçirildi.

Minia'da, Bursa'nın simgesi olan Minia Yıldırım'da Yeşil Türbe, Teleferik, Emirsultan Camii, Atatürk Köşkü, Irgandı Köprüsü, Yıldırım Darüşşifa, Cumalıkızık Evleri, Yıldırım Camii, Yeşil Camii ve Yıldırım Belediyesi Hizmet Binası'nın minyatürleri sergileniyor. Minia Yıldırım, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından 2006 yılında açılmıştı.

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Bursa'nın kurtuluşu, restorasyonu bitirilen Balabanbey Kalesi'nde yapılıyor. Osman Gazi tarafından 1303 yılında yapılan Balabanbey Kalesi'nde mehter takımı eşliğinde söylenen cenk marşları ile Yıldırım ayrı bir güzellik kazandı. Ayrıca Bursa'nın kurucusu Osman Gazi'nin, eliyle işaret ederek "Beni şu gümüşlü kümbete gömün" sözünü söylediği kale girişindeki yere yapılan heykel tüm ihtişamıyla tarihi yansıtıyor.

 

"BORDÜR TAŞLAR TURİSTLERE REHBERLİK EDİYOR"

 

Işıklandırması ve renkli bordür taşları ile "Tarihi yaya aksı" kenti hiç bilmeyenlere bir tarihi eserden diğerine gitmesi için rehberlik ediyor.

Yıldırım'daki tarihi eserler arasındaki yaya ulaşımını sağlayan "Yaya Aksı" Yeşil Cami, Yeşil Türbe, Emirsultan Camii, Yıldırım Camii ve Yıldırım Beyazıt Camii' ni birbirine bağlıyor.

Yerli ve yabancı turistlerin Bursa'ya gelip Yıldırım'da bulunan tarihi yapıları gezmek istediklerinde, renkli bordür taşlarından oluşan güzergahı takip ederek bütün tarihi yapıları gezebiliyor.

 

MOLLA YEGAN MEDRESESİ KÜLTÜR MERKEZİ OLDU

 

Yıldırım Bayezıt döneminde, Kara Eyne Bey tarafından yaptırılan, Fatih döneminde müderrislik yapan Molla Yegân tarafından yıkılmaya yüz tutmuş iken onarılan medrese, burada uzun süre ders veren Molla Yegân'ın adı ile anıldı. Molla Yegan tarafından onarılan medrese daha sonra günümüze kadar virane bir şekilde kaldı.

Yıldırım ilçesinde bulunan 700 yıllık geçmişi ile yakın tarihimize ışık tutan Cumalıkızık, ulusal film şirketlerine doğal plato olarak hizmet veriyor.

1300'lü yıllarda Oğuz boyları tarafından kurulan, Osmanlı sivil mimarisinin en görkemli yerleşim merkezi olan Cumalıkızık'da, Yıldırım Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak "Ahududu Şenliği" organize ediliyor.

Yıldırım Belediyesi, "Yaşayan Osmanlı Köyü Cumalıkızık" projesi ile kentsel yenileme ve canlandırma çalışmaları kapsamında Cumalıkızık'ı gelecek nesillere taşımaya çalışıyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, tarihi değerlere sahip çıkmanın kendileri için en büyük görev olduğunu belirterek, "Bursa'mızın mührü tarihi eserlerimizi bir bir ortaya çıkarıyoruz. Tarihini bilmeyen nesiller geleceğe güvenle bakamaz. Yıldırım kabuk değiştiriyor. Yıldırım gün ve gün gelişiyor. Tarihi kültürel miras çalışmaları, kentsel dönüşümleri, sosyal donatı alanları ve cazibe merkezleri ile yeni bir Yıldırım oluşuyor." diye konuştu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.