• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 11 °C

Yeryüzü Cenneti "Nemrut Krater Gölü" turizmi bekliyor

Yeryüzü Cenneti "Nemrut Krater Gölü" turizmi bekliyor
EDEN "Mükemmeliyet Ödülü" alan Nemrut Krater Gölü, sıcak, soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası ve kuş türleri ile turistlerin ilgisini çekiyor.

BİTLİS - Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan “Nemrut'u turizme kazandırmak için çalışmalarımız var. "Nemrut Krater Gölü" çok fazla kişi tarafından bilinmiyor. Türkiye’nin önemli turizm merkezi aralarına girmesi için çalışıyoruz ” dedi.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde EDEN Projesi kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan Nemrut Krater Gölü, sıcak, soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası ve kuş türlerinin yanı sıra seyrine doyumsuz manzarasıyla yerli, yabancı turistlerin ilgisini çekiyor

nemrut-iptal.jpg

NEMRUT KRATER GÖLÜ SEYİR PROJESI IPTAL EDILDI

Öte yandan Bitlis Valiliği İl Özel İdaresi tarafından 26 Mayıs'da ilan edilen “Nemrut Kalderası Seyir Noktaları Mimari Proje Yarışması” için açılan yarışmanın bütçe olmadığı için iptal edilmesi proje başvurusu yapan mimarlar asında tepkiyle karşılandı.
Bitlis İl Özel İdaresi'nden gelen duyuruda iptal edilme nedenleri şu şekilde ifade edildi: Nemrut Seyir Terası Mimari Proje Yarışması, Yarışma Yönetmeliğinin 47. Maddesi uyarınca; Valilik Makamının 01.08.2017 tarih ve 3790 Sayılı Onayı ile İptal Edilmiştir.
.
HEYECAN DUYMUŞTUK

Özgür Savaş Özer instagram hesabından tepkisini şöyle dile getirdi: “Çok üzgünüm. Meslek hayatımda çok az şeye bu kadar üzüldüm. Sanırım bundan sonra o yere o kafeterya bir gün bir şekilde yapılacaktır. Çok uzun da konuşulabilir. İlk hayal kırıklığıyla yazdığım yukarıdaki mesajın altına şunu ekleyip kısa keseyim: Vizyoner bir yarışmaydı. Gönül vermiştik ve iyi çalışmıştık. Van'ın ve Bitlis'in Dünya Mimarlık Haritası'na yerleşmesine katkıda bulunma heyecanı duymuştuk. O nedenle, ülke adına da üzgünüm. İstanbul'a kimsenin ihtiyacı olmayan köprüyü yapıp onu yaptı diye ayaklarının dibine bir İstanbul daha kurmaya para bulan ülke, Bitlis'e 1 tane sanat eserini yapacak parayı bulamıyor. Bu para meselesi değil, zihniyet meselesi. Bir ülkenin gerçek bölünüşü budur” dedi.

MUHTEŞEM MANZARASı
Nemrut'un tepesine çıkıldığında yüz ölçümü 13 bin kilometrekare olan alanın bir tarafında kaldera diğer tarafta ise Van Gölü ve Süphan Dağı'nın muhteşem manzarası olduğunu anlatan Ramazan Gencan, “Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise ikinci büyük krater gölüdür. Nemrut Kalderası, 2.250 rakımda yer alır. İçersinde sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası, kuş türleri ve doğal güzelliğiyle, önemli turizm destinasyonları arasındadır” dedi.

nemrut-krater-golu2.jpg

NEMRUT KRATER GÖLÜ, DÜNYA IKINCISI VE ÖDÜLLÜ

Ramazan Gencan Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olan Nemrut Kalderası, 2 bin 250 rakımda içerisindeki sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası, kuş türleri ve doğal güzelliğiyle, önemli turizm destinasyonları arasında bulunuğunu belirtti. Gencan, “Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan Nemrut Krater Gölü, seyrine doyumsuz manzarasıyla her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ancak yeterince tanıtımı yapılmıyor” şeklinde konuştu.

ALTYAPıSıNı PROJELERLE ÇÖZECEĞIZ
Ramazan Gencan yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “İlk yapmamız gereken oranın turizm yolu olarak açılmasıydı. Nemrut'un yolu parke ve asfalt yapılarak turizme kazandırıldı. Peyzaj düzenlemeleri ve piknik alanları için de çalışmalarımız var. Valimizin talimatıyla gerçekleşecek birkaç güzel projemiz olacak. Altyapısını projelerle çözeceğiz. Nemrut bir turizm merkezi olacak. İnsanların özellikle görmek isteyeceği bir yer haline getirmek istiyoruz. Nemrut sadece Bitlis'imizin değil, aynı zamanda Türkiye'nin göz bebeği olabilecek bir yer."

KALDERA NEDIR?
Kaldera, volkanik kökenli, kazan şeklinde çok büyük çöküntü. Bu çöküntülerin içi su dolduğunda kaldera gölü oluşur. Kaldera ve krater birbirinden farklı jeomorfolojik birimlerdir. Bir kalderanın zemininde yeniden bir volkan konisi oluşabilir.

NEMRUT DAĞı’NıN ÖZELLIKLERI NELERDIR?
Nemrut Dağı ya da Nemrut Stratovolkanı, Bitlis İlinin Tatvan ilçesinde, Doğu Anadolu'da yer alan yüksek dağlardan biridir. Van Gölü'nün batısına düşer. Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır. Krater etrafında, en yüksek tepe olan Sivritepe 2935 m, Doğu Nemrut Tepesi 2625 m, güneydeki Tursuktepe 2828 m ve batıda Nemrut Dağı Tepesi 2801 m yüksekliktedir.

NEMRUT KALDERASı’NıN ÖZELLIKLERI NELERDIR?
Nemrut Stratovolkanı, tabakalı volkanlar (stratovolkan) sınıfından, Kuvaterner döneminde oluşmuş, Anadolu’nun önemli yanardağları arasındadır. Nemrut Krateri’nin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği yazılı kaynaklarda belirtilmektedir. Güncel krater kenarındaki enine kesitlerde iki farklı piroklastik(volkanik çökel)tabakanın varlığı, 30 yıl ara ile gerçekleşen bu iki patlamayı belgelemektedir. Nemrut Stratovolkanı'nın günümüz kaldera görünümünü almasının yaklaşık 100 bin yıl önce olan büyük patlaması sonucu gerçekleştiği düşünülmektedir. Bu patlamada dağın 4100 m civarında olan yüksekliğinin şiddetli bir kaldera patlaması sonucu en yüksek tepesi olan Sivritepe (2935 m) düzeyine indiği topoğrafik analizler ile belirlenmiştir.

NEMRUT KALDERASı’NDA KAÇ GÖL VAR?
“Nemrut’un üç gölünden biri sıcak, ikisi soğuk” başlığıyla Hürriyet Gazetesi’nde 13 Ağustos 2012 tarihinde yayınlanan Yıldırım Güngör imzalı gezi yazısından o bölümler şöyle;
“Bitlis’teki Nemrut krater gölleri, 2010’da Avrupa Komisyonu’nca yürütülen Avrupalı Seçkin Destinasyonlar projesinde Türkiye’yi temsil etmişti. Zirvedeki ana gölün yüzölçümü 13 kilometrekare, en derin noktası 150 metre. 600 metre uzunluğundaki Ilıgöl’ün sığ suları yazın 60 dereceye kadar ısınıyor. Göltepe’nin doğusundaki Küçükgöl ise elips şeklinde. Bitlis merkezine karayoluyla 26 kilometre uzaklıktaki göllerin çevresinde 6 saati bulan yürüyüşler yapabilirsiniz.
Van Gölü’nün etrafında yükseklerde serin yürüyüş yapılacak bir çok etap var. Artos ve Süphan dağları bu bölgedeki riski olmayan ama ciddi efor gerektiren iki önemli serin yürüyüş rotası. Hava çok sıcak bile olsa gölgeye girildiğinde müthiş bir sıcaklık farkı yaşanıyor. Bırakın serinlemeyi üşüyebilirsiniz bile...
Artos ve Süphan’daki iki zorlu yürülüş parkuruna alternatif, üçüncü seçenek olan Nemrut Dağı ise fazla efor gerektirmeyen keyifli bir rota.
Nemrut kalderası, Doğu Anadolu Bölgesi’nin hem yükseklik açısından hem de bilimsel açıdan önemli yürüyüş güzergahlarından. Bitlis’in Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinin ortak değer olan Nemrut Dağı 3 bin metrenin üzerindeki yüksekliğinin yanı sıra kraterin içindeki gölleriyle de dikkat çekiyor.
Bir zamanlar Doğu Anadolu Bölgesi’nin bu bölümünü ateş çemberine çeviren Nemrut, son aktivitesini 1443’te gerçekleştirmiş. Şimdilerde sakin gözükse bile, sürprizlere açık. Aslında aktif bir volkan Nemrut. Yani bir aktivitenin görülme olasılığı oldukça fazla. Kraterdeki bazı küçük deliklerden çıkan gazlar bunun en güzel delili.

İKİ BİN METRE ALÇALDI
Nemrut bir zamanlar yaklaşık 5 bin metre yüksekliğinde volkanik bir dağdı. Gün geldi, dağın krateri büyük bir patlamayla içine çöktü. Yükseklik 3 bin metre civarına indi. Bu oluşuma volkanik literatürde kaldera deniyor. Nemrut çevresi dünyanın önemli kalderalarından biri. Kraterin içinde bulunan sıcak ve soğuk su göllerin etrafında yapılacak bir yürüyüş, diğer rotalardan farklı güzellikler yaşamanızı sağlayacaktır. Volkanik arazideki bu serin yürüyüş sırasında bir doğal cam olan obsidiyen kayacına ve pomzaya rastlayabilirsiniz. Obsidiyen siyahtır ve camsı bir görünüme sahiptir. Kırıldığında camsı bir doku olduğunu rahatlıkla görürsünüz. Pomza ise içi boşluklu olan son derece hafif bir kayaçtır. Sünger gibidir. Kocaman bir kayayı herkül gibi kaldırabilirsiniz. Banyoda topuk taşı olarak kullanılan doğal temizlik ürünleri bu volkanik materyalden yapılır.”

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.