İSTANBUL- BW Plus The President Hotel Genel Müdür Yardımcısı Murat Arslan, “Otellerde görev yapan Türk genel müdürlerin çoğunluğu ön büro, dünyadaki genel müdürler ise yiyecek ve içecek bölümünden geliyor” dedi.
OTEL GENEL MÜDÜRLERİNİN ÖNEMİ ARTTI
Türk Genel Müdürlerin erken yaşta iş hayatına atıldıklarını belirten BW Plus The President Hotel Genel Müdür Yardımcısı Murat Arslan şunları söyledi:
“Dünyada son 50 yıldır, ülkemizde ise son 25 yıldır turizm sektörünün büyümesi, otelcilik sektöründe çalışan otel genel müdürlerinin önemini artırdı. Genel müdürler, pazarlamadan satışa, bütçeden güvenliğe kadar birçok noktada verdikleri kararlar ile otellerin yönetiminde çok etkin adımların altına imza atıyorlar. Türk genel müdürlerin yetiştirilmesi ve gelişmelerinde; gerekli araştırmaların özellikle otelcilik sektörü eğitimini veren üniversiteler tarafından yapılmasına ve sektörün gelişmesine ışık tutmasına ihtiyaç vardır. Halen sektörde çalışan Türk genel müdürlerin çoğunluğu “ön büro”dan gelmedir. Daha sonra yiyecek-içecek, satış-pazarlama ve muhasebe bölümünde çalışanlar gelir.
Kat hizmetleri, teknik servis, mutfak ve diğer departmanlarda müdür olarak çalıştıktan sonra genel müdür olanların oranları düşüktür.”
SATIŞ-PAZARLAMAYA RAĞBET
Dünyada ise otel genel müdürlerinin önce yiyecek-içecek bölümü, sonra ön büro ve ardından satış-pazarlama bölümlerinden geldiğini belirten Murat Aslan “Genel müdürlerin çoğunluğu bu pozisyona gelmeden önce genel müdür yardımcısı görevinde bulunurlar. Türkiye’de son yıllarda, rekabetin artması, otel sayılarının çoğalması, yatırımcıların ve otel sahiplerinin otellerini doldurma endişesi satış-pazarlamadan gelen genel müdür sayısında artışa yol açtı.
GENEL MÜDÜRLER GENÇ YAŞTA İŞ HAYATINA ATILIYOR,
ürkiye’de Türk otel genel müdürlerinin kariyerlerine bakıldığında bölgelere göre farklılıkların bulunduğunu söyleyen Murat Aslan şunları anlattı:
”Eğitim durumları, yaşları, yabancı dil bilgileri, mesleğe ilk başladıkları bölümler, bir otelde toplam çalışma süreleri bölgesel olarak değişiyor. Uluslararası otellerde ve lüks otellerde genel müdür olmak daha zordur. Bu otellerde genel müdürlük yapan kişilerin geçirdikleri eğitim süreçlerinin daha uzun olduğu görülür. Bu kişilerin tüm birimlerle ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve tecrübe kazanmaları için gerekli eğitim süreçleri daha uzun sürer.
Türkiye’de otel genel müdürü olarak işe başlamanın 20-22’li yaşlar olduğu görülür. Özellikle, sahil kesimlerinde bulunan otellerin genel müdürlerinin çok daha erken yaşta mesleğe atıldıkları söylenebilir.Türk genel müdürlerin büyük bölümü okul yıllarında hem okuyup, hem çalışmaya başlayan kişilerdir.”
GENEL MÜDÜRÜN OTELCİLİK BİLGİSİNDEN FAZLASINA İHTİYACI VARDIR
Genel Müdür olmak için otelcilik hakkında çok iyi bilgi sahibi olunması gerektiğini belirten Murat Aslan özellikleri şöyle sıraladı:
“Yenilikçilik, yönetim bilgi ve becerileri, şirket politikalarının farkındalığı, iyi bir zaman yönetimi, araştırma ve geliştirme ruhu, iletişim konusunda üstün beceriler, müzakere yeteneği ve sağlam bir kişiliğe ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, kişinin fiziksel yapısı, tarzı, hoşgörüsü, güçlü belleği, risk alabilme yeteneği ve sağduyusu da önem taşımaktadır.”
DOĞRU ZAMANDA DOĞRU YERDE OLMAK VE ŞANS
Murat Aslan otel genel müdüründe olması gereken yetenekleri şöyle sıraladı:
”Aynı zamanda servis ve mutfak bilgisine, ön büro işlemleri bilgisine, temizlik ve bakım onarım bilgilerine ihtiyacı vardır. Otelin her tarafında tüm otel çalışanları ve misafirleri ile her zaman iletişim halinde olmalıdır. Başarının iyi ilişkiler ve komünikasyondan geldiğinin bilinmesi gerekir. Misafir memnuniyetinin en üst seviyede tutulmasının sağlanması ve her koşulda memnuniyetin ölçülmesi çok önemlidir. Genel Müdürün herhangi bir problem karşısında, konuyla direk ilgilenmesi ve çözüm seçeneklerini hayata geçirmesi şarttır.
TEKNİK BİLGİNİN YANI SIRA, TECRÜBE GEREKİYOR
Otel yönetimi teknikleri ve stilleri, planlama ve bütçe yönetimi, kontrol sistemleri ve muhasebe, büyük organizasyonlar ve operasyonu, otelin teknik altyapısı ve diğer teknik bilgiler hakkında mutlaka eğitim almış ve tecrübe kazanılmış olunmalıdır. Bununla beraber yabancı dil bilgisi, bilgisayar ve teknoloji bilgisi, sunum ve iletişim teknikleri, pazar analizi yapabilme, ekonomik verilerin değerlendirilmesi ve risk analizi yapabilme, protokol bilgisi, zaman yönetimi, baskı altında karar verebilme yeteneği, enerji ve diğer kaynakların korunması ve tasarruf edilmesi ve çevrenin korunması gibi konularda kendisini geliştirmesine ihtiyaç vardır. Bütün bu konuların sadece teorikte değil, pratikte de uygulanmış ve tecrübe kazanılmış olması çok önemlidir.”
SEKTÖRE, ERKEK GENEL MÜDÜRLER EGEMEN
Türkiye’den otel genel müdürlerinin çoğunluğunun erkek olduğunu belirten Murat Aslan “Bayan genel müdürlerin sayısı, maalesef çok azdır” diyerek nedenlerini şöyle sıraladı:
”Sektörde çalışan bayan personel genel müdür olmaktan ziyade belirli bir yaştan sonra arka planda bir ofis işinde çalışıp çok fazla ön plana çıkmak istemez. Otelcilik sektörünün uzun saatler çalışılıp, çok fazla sorumluluk alınan zor bir meslek oluşu ve evlilik hayatı ile iş hayatını birlikte yürütmenin getirdiği zorluklar ilk akla gelen nedenlerdendir. Sektörde kendisini yetiştirmiş çok değerli bayan genel müdürler vardır. Ancak sayı olarak erkek genel müdürlere oranları çok düşüktür.”
SEKTÖRDEKİ GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK GEREKİR
Genel müdürlerin otelcilikteki gelişmelerden haberdar olması, kendilerini her fırsatta ve her alanda geliştirmeleri ve değişen trendleri kendi otelinde uygulamalarının önemine değinen Murat Aslan şöyle devam etti:
“Misafirin istek ve ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanmış bir otel yapısı, otelin verdiği servislerin promosyonunun yapılıyor olması gerekir. Ayrıca rezervasyon ve satış ağının iyi bir şekilde kurulmuş olması ve verimli bir şekilde çalışıyor olmalıdır. Otelin temiz, konforlu, güvenli, standartları oluşturulmuş, eğitimli ve alakalı personele sahip olması önemlidir.”
HEDEF VE PLANLAMALAR İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRIR
Murat Aslan, otel genel müdürleritarafından kısa ve uzun vadeli hedeflerin belirlenerek planlı bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirterek “Kalite kontrol sistemlerinin kurulmuş olması, plan ve bütçelerin hazırlanmış olması, sorumlulukların ve görevlerin belirlenmiş olması gerekir” dedi.
Murat Aslan, ayrıca, personel eğitimlerinin plânlanması, iletişim ağının ve seviyesinin belirlenmesi, otel oda ve tüm diğer bölümlerinin yıllık periyodik bakımlarının planlanmasının gerektiğini söyledi. Murat Aslan gerekli tüm lisansların ve eğitimlerin alınmasının önemine değinerek “Otel ile ilgili alanlarda yapılması gereken sigorta işlemlerinin yapılıp, hazır hale getirilmesi birçok konuda rahatlatlama getirir” dedi.
ASANSÖRE BİNDİĞİNİZDE EN YÜKSEK DÜĞMEYE BASMAYA HAZIR OLUN
Murat Aslan sözlerini şöyle tamamladı: “İşinizde elinizden gelenin en iyisini yapın. Giyiminize her zaman özen gösterin. Saç bakımınızı ve makyajınızı her zaman sade ve bakımlı yapın. Kibar olun, personelinize karşı güvenilir ve kabul görür bir tavrınız olsun. Dikkatle dinleyin, dürüst olun, misafirleri selâmlayın. Gerekli yerlerde gerekli tavsiyeleri yapmaktan korkmayın. Öğrenebileceğiniz ve kendinizi geliştirebileceğiniz her fırsatı değerlendirin. Kendinizin her konudan haberdar olabileceği bir organizasyonu kurup, otelde olup biten her şeyden haberdar olun. Verilen tekliflerden, promosyonlardan, özel organizasyonlardan, VIP kişilerin kim olduğundan ve gruplardan haberdar olun. İmkânınız oldukça, dünyanın her tarafında çalışıp oradaki çalışmalar ve servis hizmetlerinden haberdar olun. Otel yöneticileri veya otel sahiplerinin büyük bir bölümü otel genel müdürlerini kendi elemanları içinden seçmek ister. Eğer siz, tüm bu vasıflara sahipseniz ve asansöre bindiğinizde üst düğmelere basacak kabiliyette iseniz, promosyon alacak kişinin siz olduğunuz kesindir. Şusözlerin altını kalın çizin: Güvenmek güzel, fakat kontrolü asla elden bırakmayın.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.