Türkiye, çoğrafik konumu ve uygun olanaklarıyla, pek çok önceki ulusun yaşam sürdüğü ve onların izlerini sürenlere sonsuz boyutlu bir açık hava müzesinde oldukları izlenimi vermektedir. farklı medeniyetlerin eserleriyle her köşede rastlaşma olasıdır.
Somut veya soyut kültürel varlıklar, sadece ülkemiz değil, insanlığın kültür mirası değeridir. Bu kültürel buluntular ülkemizin kimlik verileri niteliğindedir.
Bu değerin öneminin bilindiği vurgulanırcasına bir yandan turizm bakanlığı ve yerel idareciler diğer yandan ilgili belediyeler bir çok çalışmayı başarıyla yürütmektedirler
Asya ve Avrupa kıtalarının eşiğinde, eşsiz doğasıyla bir çekim merkezi, Avrupa 2010 kültür eş başkentlerinden biri olan İstanbul yüzyılların kültür birikimlerini günümüze taşıyabilmiş küresel öneme haiz bir metropol
Kent içinde yürütülen son kazılardan gelen yeni bilgiler istanbulun geçmişini bilinenin ötesine taşımıştır. Kültürel ve tarihi doku geçmişin izleri ve geleceğe mirasıdır anlayışıyla, Türkiyenin her bölgesinde benzer örnekler olduğu gibi, İstanbul/ Fatih ilçesi, özellikle eski yarım ada bölgesindeki tarih eserler biz rehberlerce kırmızı çizgilerle koruma kuşatmasına alınmıştır. Turist rehberleri zaman zaman yetkililere ulaşıp, ikaz ve öneriler yapmaktadırlar.
Istanbul büyükşehir belediyesi UKOME yetkililerince yürütülen belediye çalışmalarından Sultan Ahmet ve Ayasofya meydanları ve çevresi de nasibini aldı, bölge araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılmaktadır. Tur araçlarının alana girişlerinde bazı kısıtlamalar uygulamaya konmuştur. Turist kafileleri ring seferi yapan otobüslerle belirlenen indirme bindirme yerlerine getirilmektedir.
Turist rehberleri uyarıyor ; Yerebatan sarnıcı tehlike alarmı veriyor !!!
9.800 metre karelik alanı kapsayan tavanı taşıyan, su içinden yükselen 336 mermer sütunun ihtişamından olsa gerek, halk tarafından Yerebatan saray adı verilmiştir. Büyük sarayın su ihtiyacını karşılamak için, Tarihi yarımadanın tam ortasında bulunan 532 yılı Roma imparatoru l . Justinianus tarafından yapılan ve yılların yıkıcı etkisine direnen sarnıç tehlike alarmı vermekte !
Yerebatan sarnıcı kurulduğu günden günümüze çeşitli onarımlar geçirmiş, Büyük şehir belediyesince 1987 yılında müze olarak turizme kazandırılmış olması yanı sıra, çeşitli ulusal ve uluslar arası etkinliğe ev sahipliği yapmış, ABD eski başkanı Bill Clinton yanı sıra, pek çok uluslar arası önemdeki devlet, siyaset ve toplum önderi bu sarnıcı ziyaret etmiştir.
İstanbul gezi programlarının ayrılmaz bir parçası olan bu gizemli mekan üzerine, yeni düzenlemelerle, tur araçları inme binme noktasının taşınmasıyla, üzerine binen ağır yükü taşıyamaz duruma getirilmiştir !
Derhal, geç olmadan, tur araçlarına yeni bir inme binme noktası oluşturulmalıdır..!
Sarnıç çöktü ! Haberini yaşamak istemiyoruz.
Turist rehberleri uyarıyor ; Bir başka Yerebatan sarayı sarnıcı yok, Yerebatan sarnıcı tehlike alarmı veriyor !!