• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 16 °C

Yaylacıklılar Türsab’ı sorgulamıştı

Yaylacıklılar Türsab’ı sorgulamıştı
Halen Başaran Ulusoy'un yanında olan Turgon yöneticisi Aydın Yaylacıklılar o tarihlerde Türsab'daki ”derin ilişki”den şüphelenerek durumu sorgulamıştı.

İSTANBUL- Halen Başaran Uluoy'un yanında olan ve onun ortak olduğu Birlik Havayolları'ndagörev alan Turgon yöneticisi Aydın Yaylacıklılar o tarihlerde Türsab'ta Başaran Ulusoy'ur "derin ilişkisi"nden şüphelenerek  durumu sorgulamıştı. Aydın Yaylacıklıların o tarihte yazdığı zehir zemberek yazısı şöyle:

Türsab’ın Asya Bank’a ait Işık Sigorta ve yönetimi ile ortaklığı nedir?

Türsab’ın Asya Bank ilişkisi

Türsab, Asya Bank’a ait Işık Sigorta’yı Turins Sigorta yaptı. Ortakları ise haklarında soruşturma yürüyen Işık Sigorta ve Asya Bank yöneticileri oldu.

İSTANBUL- Türsab Holding’in şirketler birer birer ortaya dökülürken, arada görülen Turins Sigorta’nın hakkında soruşturmalar yürüyen Asya Bank’ın sahibi olduğu Işık Sigorta olduğu dikkati çekti. Türsab, Asya Bank’a ait Işık Sigorta’yı Turins Sigorta yaptı. Ortakları ise haklarında soruşturma yürüyen Işık Sigorta ve Asya Bank yöneticileri oldu.
Daha sonra Dost Sigorta olarak başkaları tarafından yeniden kurulan sigorta şirketinin en ilginç yanı şaibeli Işık Sigorta’nın Türsab ile ne işi olduğuydu.
Bu konuda 2013 yılında bir yazıyı kaleme alan Turgon Moderatörü Aydın Yaylacıklılar yazısında adı sonradan Turins olan Türsab’ın sigorta şirketinin ortaklarının Asya Bank’ın yönetiminden olduğu görülüyor.

Aydın Yaylacıklar, Turins Sigorta hakkında şu bilgileri veriyor.

İstanbul Ticaret Odası İnternet sitesinden baktığınızda hepiniz görebilirsiniz…

TURİNS ŞİRKETİ SERMAYE DAĞILIMI :
TÜRSAB Ltd Şti : % 58 TÜRSAB (Bu arada zaten Türsab Üyesiysek iştirakin içerisindeyiz… )
IŞıK SIGORTA: : %25 IŞIK Sigorta A.Ş
İSMAIL KÖKBULUT : %7 Maliye ve Turizm Bakanlığında Mali İşler uzmanı olarak çalışmış ve gazetelerde Sigorta konularındaki yazılarını okuduğum Yeminli Mali Müşavir (Halen Bugün gazetesinde yazı yazıyor)
RECEP KOÇAK : %5 IŞIK Sigorta A.Ş Genel Müdürü ve aynı zamanda Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (Halen Asya Katılım Bankası A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürmektedir)
MUHSİN ŞEN : %5 IŞIK Sigorta A.Ş Genel Müdür Yardımcısı

Aydın Yaylacıklılar’in yazısı şöyle:

Seyahat Acenteleri, Turins Ve Sigorta...
Değerli Turgön Üyeleri Merhaba,

Son zamanlarda Seyahat Acenteleri ile ilgili olarak konuşulan Turins ve sigorta konusunda görüşlerimi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle bugüne kadar Turizm Seyahat Acentaları olarak yaptığımız turlarda kullandığımız poliçelerin büyük bir yalan olduğunu ve neredeyse sadece Sigorta Şirketlerine para kazandırdığımızı ama herhangi bir sorun anında bir işe yaramayan poliçelerden kurtulacağımıza seviniyorum.

En basit olarak uzun süredir tur yapan Acentalarımız bilirler… 2007 yılından 2009 yılına kadar kendi turlarımız için Pegasus’un web sitesine gidip oradan sigorta satın alarak kendi turlarımıza çıktığımızı hatırlarsınız. Ya da yan komşu sigortacıdan satın aldığımız ancak yasa ve yönetmeliğe uyup uymadığını bilmediğimiz milyonlarca liralar ödediğimiz sigorta poliçe paralarını…

1618 Sayılı Yasanın 12. Maddesinde bulunan sigorta poliçesini karşılayabilen gerçekte topu topu 3 sigorta kuruluşu olduğunu hangimiz araştırdık ki… ?

Bu süre içerisinde yoğun tur yapan tüm Acentalarımız, battı tabir ettiğimiz acentaların ardından yollarda kalanların haberlerini okuyarak bu konularda sorun yaşamamak adına Türsab veya Işık Sigorta poliçelerine yöneldiler…

Müşterilerin mağduriyetini, acentalar hakkında basında yazanları biraz hafızalarımızı tazelersek hatırlarız..
Hatta daha reel bir örnek verirsem; TURGÖN olarak 16 Şubat 2007 tarihinde Özmen Hotel’ İstanbul’da 110 üyemizle birlikte yaptığımız TURGÖN & SİGORTA toplantısına bizzat katılan o dönemin Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Yönetim kurulu Başkanı ki toplantımıza katıldığı TÜRSAB’daki toplantısından gelmişti aynen şunları söylemiştir:

“Değerli Seyahat Acentaları, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Yönetim kurulu Başkanı ve Maphre Genel Yaşam Sigorta şirketi Genel Müdürü olarak Küçük ve Orta Ölçekli özetle yılda 5000 kişiye kadar tur düzenleyen her Seyahat Acentası şirketinin müşterilerini Seyahat Acentası üzerinden sigortalayabiliriz. Ancak bu rakamları geçen acentaların firmalarını bu riski kaldıramayacağını öngördüğümüzden dolayı büyük volume yapan bu şirketlerin sigortalanması konusunda sorunlar yaşanacaktır.” demiştir.

Bu toplantıda bunun nedeninin 2007 yılında kanuna eklenen ama komisyona girdiği gibi çıkmayan ve Sigorta Şirketlerinin hazırlıksız yakalandık dediği 1618 sayılı yasanın 12. Maddesi olmuştur.

Kanunlar yazılır ama arkasındaki hazırlık olmadığında yani uygulamada aksamalar olduğunda amacına hizmet edemez hale gelir… Öyle ki bazı Sigorta şirketleri bu konuları düşünerek o ürünlerini ilgili konulardaki branşlarından çekilmişlerdir.

Bu dönemde ortaya çıkan bir takım yanlış uygulamalarda biz acentalar tarafından kurtuluş olarak görülmüş ve ne aldığımızı bilmeden paralarımızı bu poliçelere yatırmış olduk.. Örnek: Pegasus sitesinden kendi şirketimize ait olmadığını bilerek satın aldığımız poliçeler… Denetim olursa memur nasıl olsa anlamaz.. Nasıl olsa üzerinde zorunlu sigorta yazıyor diye doğru kullandığımızı sandığımız poliçelerdi bunlar…

O dönemde TURSER olarak bildiğimiz TÜRSAB iştiraki olan şirket Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği ile olumsuz geçen görüşmesine rağmen IŞIK sigorta ile Acentelerin risklerine rağmen ve müşterisini garanti altına alabilecek bir poliçe hazırlamış ve kanuna uygunluğu sağlamayı başarmıştır.

Ardından yine % 65’imiz bu poliçeleri tüketmeye başladık. Ama bilmeyenler ya da komşu sigortacının –"senin o 2,25 dolara aldığın sigorta var ya… ben de 1,5 dolar" demesiyle eski usulde devam edenlerimiz de oldu… Halen de bulunuyor…
2007 yılında başlayan sigorta maceramız bugüne geldiğimizde halen masanızın üzerinde poliçe olsa ceza yediğiniz bir haldedir.

Peki ne yapmalı… ?
Düne kadar platformumuzda BİZ DE BANKA KURALIM demedik mi ????
Düne kadar platformumuzda UÇAK ALALIM HAVAYOLU KURALIM demedik mi ???
Tabii ki dedik…

Canımızın yandığı her konuda bu birlikteliğimizi ve gücümüzü ortaya koyabilecek bir oluşumu hepimiz hem de gönülden istedik…
Biz bunu başaramadık ama TÜRSAB öyle ya da böyle bu oluşumları bir şekilde yapılandırmayı sağladı…

Örneğin… KOMER … hadi hatalı diyelim bakalım diyebiliyorsak…

Kuşadası Kongre Merkezi kurulurken TÜRSAB tarafından tüm Seyahat Acentalarına katılın diye yazılar mesajlar e-postalar ve web üzerinden davetler yapıldı… Kaçımız katıldık, ortak olduk Komer’e ?????

Ya da UKTAŞ…. Aynı şekilde… davetleri hatırlıyorum.. 50 kişi katılmadı ilk etapta bu ortaklığa…
Hem katılmadık hem de katılmadığımız gibi arkasından baktık kaldık… Bugün Kuşadası Efes Kongre ve Fuar Merkezi olarak adı geçen KOMER’in dünyada bir örneğinin olmadığını okuduğumda şaşırıyorum ve neler kaçırdığımıza üzülüyorum.

- Bugüne gelelim, yine Sigorta konusuna…

Ben de sizlerle birlikte okuyorum; bu sigorta şirketinin kuruluşunu, ben de sizden önce bilmiyorum ne olup olmadığını ama öğrendiğimde bende gittim Ticaret Odası web sayfasına ve bu şirketlerin ortaklarının kimler olduğuna baktım..

İnanamadım… Gerçekten de inanamadım…

Dün bize “ben acenteleri sigortalayamam riskleri büyük” diyen Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’nin şimdiki yeni Başkanı ve aynı zamanda IŞIK Sigorta A.Ş. nin genç ve dinamik Genel Müdürü (tanışmıyorum) Recep Koçak beyefendi tüm desteğini verdiği bir oluşumla yeni şirkete yani TURİNS sigortaya ortaklık katılımıyla iştirak etmiş…

Bundan daha harika bir haber ne olabilir ki… :)

Birincisi bugüne kadar Acentelerin TURSER den aldığı çözüme doğrudan giden poliçelerin sahibi olan IŞIK SİGORTA artık bizlere daha yakın…
Derdimizden bugüne kadar iyi kötü anlamış şekliyle her şekilde risklerimizin dağılımında görev almışken bundan sonra artık içimizden birisi olarak bu konuda katkılarını gösterecektir.

İkincisi ise şu an Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Başkanı olarak derdimizi Hazine Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi noktalarda daha hızlı ve daha dinamik bir şekilde sigorta konularımızda çözüme odaklı olacaktır.

Gelelim Ortaklara…

İstanbul Ticaret Odası İnternet sitesinden baktığınızda hepiniz görebilirsiniz…
TURİNS ŞİRKETİ SERMAYE DAĞILIMI :
TÜRSAB Ltd Şti : % 58 TÜRSAB (Bu arada zaten Türsab Üyesiysek iştirakin içerisindeyiz… )
IŞıK SIGORTA:  %25 IŞIK Sigorta A.Ş
İSMAIL KÖKBULUT : %7 Maliye ve Turizm Bakanlığında Mali İşler uzmanı olarak çalışmış ve gazetelerde Sigorta konularındaki yazılarını okuduğum Yeminli Mali Müşavir (Halen Bugün gazetesinde yazı yazıyor)
RECEP KOÇAK : %5 IŞIK Sigorta A.Ş Genel Müdürü ve aynı zamanda Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (Halen Asya Katılım Bankası A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürmektedir)
MUHSİN ŞEN : %5 IŞIK Sigorta A.Ş Genel Müdür Yardımcısı

Bildiğim kadarıyla büyük ölçekli A.Ş. kuruluşlarında 5 ortaklı olma zorunluluğu var… Dolayısıyla bu şirketinde de bu yüzden 5 ortaklı kurulmuş olduğunu düşünüyorum.
Öte yandan iki ana ortak TURSAB ve IŞIK SİGORTA; peki diğer ortaklar kim yanlarına yazdım…
Sen nereden biliyorsun derseniz; yazın internete isimlerini, kim olduklarını sizler de görebilirsiniz.

Değerli Arkadaşlar şimdi düşünelim…. :

Bu ölçekte yani 5149 merkez Acentenin olduğu bir birlik şirketinin tüm risklerini alabilecek bir yapıda ortakları kime göre neye göre seçeriz?
{Bu arada Türsab üyesi acente sayısı da atılıp tutuluyor))).. aradım az önce ar-ge yi söylediler…}
Siz bu şirketi kursaydınız kimleri ortak etmek isterdiniz ???…. Doğru insanları kurumları neye göre seçerdiniz..? Soru bu …
Şimdi üyesi olduğumuz TÜRSAB olarak Ana ortaklıkla sorunlarımızı çözebilecek büyüklükte bir sigorta şirketi kuruluyor…

Artık Seyahat Güvence Paketi adı altında bilmediğimiz ürünleri almaktansa resmi olarak bir poliçemizin olabileceği ve risklerimizi üzerimizden alabilecek gerçek bir yapıda müşterilerimize “işte bu bizim birliğimizin bildiği resmi poliçesi” diyebileceğimiz bir güvence sunmaya başlayabileceğimiz bir şirketten bahsediliyor…

Her şirket kar dağıtmak için kurulmaz (kazanç sağlamak demiyorum)… Bazen şirketler işleri yürütmek kanalize etmek ve organizasyonu sağlamak amacı ile kurulurlar… Bu şirket de bugüne kadar sigorta diye inleyen bir Seyahat Acentesi olarak artık düzgün işler bekleyenler içinde kurulur..

Dışa bağımlılığı kaldıracak olan sektördeki diğer poliçeleri kendine göre uyarlatacağını düşündüğüm büyük bir topluluk hizmeti şirketinden bahsediyoruz…
Bence bugüne kadar ki en akılcı şirket kuruluşu yapılıyor ve tabiriyle Doktor hastanın ayağına geliyor….

Dün acentelerin riskinden korkan Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’nin bugünkü Başkanı bu şirketin küçük ortağı arasında yer alıyor…
Ortakların hepsi işinin yüzde yüz ehli…

Soruyu tekrar hatırlatıyorum… Siz bu şirketi kursaydınız kimleri ortak etmek isterdiniz???…. Doğru insanları kurumları neye göre seçerdiniz?
Bence bu iş için doğru adresler ve doğru ortaklar bulunmuş… ve inanıyorum ki meyvelerini yakında hepimiz almaya başlarız….

Peki Aydın… Sen ne olsa şikayetçi olurdun diyenlere de cevabımı yazayım….:

TURINS ortakları arasında Türkiye’nin en çok yolcu sayısına sahip Seyahat Acentelerini görseydim işte o zaman şikayet ederdim… )))))
Şimdilik görüşlerim bu…
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.