ANKARA- AB’nin Türkiye’ye vize serbestisi önündeki en büyük engellerden biri Kıbrıs meselesi; Ankara Türklere Avrupa’ya vizesiz seyahat için Kıbrıslı Rumların yarattığı engeli aşmak için, Kosova formülünü masaya yatırdı.
Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Kosova için uygulanan sistemin bir benzerinin, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi'ni devlet olarak tanımadan, Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa seyahatleri için kurulabileceğini söyledi.
Kosova ile Türkiye'nin AB ile ilişkilerdeki en büyük benzerliği, AB'ye üye 5 ülkenin Kosova'yı resmen devlet olarak tanımıyor olmaları. Türkiye de Kıbrıslı Rumlar'ın Ada'da ilan ettikleri devleti resmen tanımıyor.
KOSOVA FORMÜLÜ NASIL İŞLİYOR?
AB, üye olmayan ülkelerin vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı tanımak için çeşitli kriterlerin yerine getirilmesini şart koşuyor. Bu şartlar arasında, üye olmayan ülkelerin ‘tüm AB üyesi ülkelerle adli alanda işbirliği kurmaları” da yer alıyor. Suçluların karşılıklı iadesini de içeren bu işbirliğinin önünde Türkiye'nin Rumlar'ı tanımaması ve dolayısıyla resmen muhatap almaması en büyük engellerden birini oluşturuyor.
5 AB ülkesinin tanımadığı Kosova'nın da AB'ye üye tüm ülkelerle adli işbirliği kurulması için geçen aylarda bir formül geliştirildi. Formül, AB'nin Kosova ile adli işbirliği için bir ‘özel temsilci' atamasını, Kosova'yı tanımayan AB üyelerinin ise bu ülkeyle adli işbirliğini bu temsilci üzerinden yürütmesini öngörüyor. Türkiye için kurulacak benzer bir formülün de Ankara'nın Kıbrıslı Rumları doğrudan muhatap almadan adli işbirliği mekanizması kurmasını sağlayabileceği belirtiliyor. AB, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat için 72 kriter ortaya koymuş, Türkiye ise bunların 6 tanesi dışında tümünü yerine getirmişti. Kalan kriterler en sor aşılacak iki tanesi, Türkiye'nin terörle mücadele yasalarını AB ile uyumlaştırması ile, Türkiye'nin resmen Kıbrıslı Rumları muhatap almasını öngören adli işbirliği kurulması şartı oluşturuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.