VENEDİK- Covid 19 salgını, dünyanın en çok turist çeken şehri Venedik ve benzeri şehirlerde turizm endüstrisini ezdi,asla bir daha aynı olamayacak hale getirdi. Uzmanlar bunu “turizm monokültürü” olarak tanımlayarak, “Artık insanlar geleceği korumak için yeniden düşünmek zorundalar” diyor. Covid 19'un Venedik için bir uyarı olarak algılanmas gerektiğini belirten turizmciler, yerel yöneticiler, akademisyenler, Venedik'in artık yumurtaları turizm gibi tek sepete koymaktan vazgeçip, şehir ekonomisinin geleceği için yeni sektörel imkanları değerlendirmesi gerektiğini bilirttiler. Bunun için şehirdeki iki üniversitenin eğitim gücü, eski binaların yeniden değerlendirilmesi veya gastronomi ile ilgili yeni çalışmaların yapılması fikrini ileri sürenler "Venedik'e akın akın gelenlerin azaldığı ve şehri rahat bıraktığı dönemde geleceği düşünmeliyiz. Yeni bir destinasyon yönetimi protokolu oluşturmalıyız. Yoksa yine bütün gücümüzü şehre akan insan kalabalıklarıyla baş etmeye harcayacağız" dediler.
Venediklilerin kafası karışık. Bir kısım ve özellikle 60 yaş üstü turist gelmesin yada kısıtlansın istiyor. Diğer yandan esnaf darda. Gençler işsiz kaldı. Turizm sektörü can çekişiyor.
CEVED Ulusal Bilgi İşlem Enstitüsü İtalya’da turizm sektörünün 2020 -21 de 320 Milyar Euro zarar görebileceğini ve Venedik’in yüzde 42.6 ile bu alanda işsizliğin baş gösterdiği rakamlarını verdi. Acil toparlanması gerek. AB ülkeler arası yolculuklara izin verdi. Bu da bir umut. Ama önce Venediklilerin bu yaşananlardan ders almaları gerek.” Turist turistir ve kazıklanması şarttır” ilkesinden vazgeçerek yeni bir sayfa açmaları gerekiyor.
TURİST GELİŞİ HER YIL BÜYÜDÜ, BİZ FARKETMEDİK
New York Times'da Venedik hakkında yer alan uzun haber şöyle devam ediyor. İtalya'nın istatistik bürosuna göre Covid-19'dan önce Venedik'teki ve çevresindeki oteller yılda 10,2 milyon uluslararası misafir ağırladı. Ancak bu rakam yolcu gemilerinden, tren ve otobüs turlarından inen günlük gelişleri kapsamıyor. Bunlar hesaba katılırsa gerçek turist sayısının yılda yaklaşık 20 milyon olduğu görülüyor. İki mil kare olan Venedik’te ayrıca 50.000 sakin bulunuyor. Turizmden yılda 3 milyar avro veya yaklaşık 3.3 milyar dolar gelir geliyor. Venedik'in Iuav Üniversitesi'nde kentsel dönüşüm uzmanı Ezio Micelli, “Turistler yıldan yıla yavaş yavaş büyüdü ve biz fark etmedik. Ama son dönemde Venedik’te suda yüzen kurbağalar gibi çok fazla kişi vardı” dedi
MONOKÜLTÜR YAŞAMı KABUSA ÇEVIRDI.
Yıllardanberi çevreye duyarlı herkesin uyarıda bulunarak ‘monokültürel endüstriyel tarım doğal yaşamı yok ediyor’ şeklindeki sözleri bu kez “turizm monokültürü” olarak ortaya çıktı.
Çevreciler, tarım alanlarının en büyük ekosistemlerden birini oluşturduğunu ve tarımsal üretimin hızlı bir biçimde ve giderek artan sayaninin kurbanı olduğunu anlattılar. Bu sürecin, daha çok hibrid monokültür ürünleri, daha yoğun suni gübre kullanımı, daha fazla zehirli kimyasal ve tarımsal alanların diğer alanlara artan yayılımı şeklinde geliştiğini bildirdiler. Tarım alanları ve doğal yaşam ortamları tarım uygulamaları tarafından tahrip ediliyor. Ayrıca yoğun tarımsal uygulamaların zararlı etkilerine maruz kalıyorlar. Bütün bu saldırı sonucu tüm ekosistemin yıkıldığını belirtenler, sonunda Covid 19 ortaya çıktı ve turizm şehirlerindeki yaşamı kabusa çevirdi.
VENEDIK’TE “TURIZM MONOKÜLTÜRÜ, VERESİYE TURİZM
Turizm gelirini kaybeden Venedik, “turizm monokültürü” nü yeniden düşünmeye başladı. Venedik, milyonlarca uluslararası tatilcinin tercih ettiği yer haline gelmeden çok önce, yerli halkın şehir sokaklarında yürüyüş yolları vardı. İnsanlar sohbet etmek ve bir içki için “şarap gölgesi” denilen lagünlerde tanıdıklarla buluşuyorlardı. Ancak bu gelenek salgın tarafından silindi süpürüldü. Salgın turizm endüstrisini ezdi.
Venedik’e akın akın gelen ziyaretçi ordularını kısıtladı. Şimdi sakinlik yaşayan Venedik’te işlerini kaybedenler öfkeliler. Ama barlarda şarap yudumlamak için kazanılan para kayboldu. Yerel tavernalar yerel müşterilerine gelecekte ödeme almak üzere veresiye hizmet vermeye başladı.
TURİZMİ, SUUDİ PETROLÜ GİBİ DİPSİZ KUYU OLARAK GÖRDÜK
İşsiz bir otel kapıcısı Matteo Secchi, “İnsanlar sanki turistlerin geri geleceğini düşünüyor ve Eylül ayında size ödeyeceğim’ diye vaatte bulunuyor. Birbirimize yardım etmezsek, kim ne yapacak?” diyor.
Venedikli Snchi Secchi, 30 yıl önce lisede iken turizmde çalışmaya başladığını blirterek şunlar ünyattı: “İlk işim turistleri otellerden alarak Murano’nun cam dükkanlarına kadar eşlik etmekti. Hatırlayabildiğim kadarıyla turizm tek ekonomimz oldu. Buz turizmi Suudilerin petrol gibi dipsiz bir kuyu olarak görürdük. Turizmde Venedik yalnız değildi. Diğer Avrupa şehirleri, Barselona, Prag ve diğerlerinin ekonomileri büyük ölçüde turizme güvenerek büyüdü. Şimdi hepsi Covid-19 salgınının yan etkisinde kalıp boş kaldılar.”
KRİZ VENEDİK’E FIRSAT YARATIYOR
Venedik sakinleri ve seyahat acenteleri, krizin gelecekteki seyahatleri daha sürdürülebilir hale getirmek için bir fırsat yarattığını belirterek “Bu kriz, turizmin kentsel altyapısı ve yerel sakinleri için daha az vergi ve daha yararlı hale getirilecektir” şeklinde görüş bildiriyorlar.
Venedik sakinleri ve yerel yöneticiler, şehir ekonomilerinin sadece turizme bağlı kalmaması gerektiğini düşünüyorlar. Uluslararası yatırımcıları çekecek, şehrin iki üniversitesinin örnek alnması gerektiği, boş binaların çevre araştırma tesislerine dönüştürecek bir ekonomi geliştirebileceğini umuyorlar.
TURIZMI YENIDEN DÜŞÜNMEK IÇIN FıRSAT
Venedik'teki 430 oteli temsil eden Associazione Veneziana Albergatori'nin başkanı Claudio Scarpa, salgının Venedik'in konaklama endüstrisini kapattığını belirterek “Salgın turizmi yeniden düşünmek için değerli bir fırsat. Bu şehri turizmden geri alma zamanı geldi. Ya da birkaç yıl içinde aşırı turizmi yeniden şikayet etmeye geri döneceğiz” dedi.
Venedik eski belediye başkanı ve aynı zamanda Venedik Foscari Üniversitesi. Ca'nın dekanı olarak görev yapan ekonomi profesörü Paolo Costa, “Kitle turizmi tam kapasiteye dönmeden önce şimdi harekete geçmeliyiz,” dedi.
VENEDIK, KAPITALIZMIN BAŞKENTI IDI
Venedik'in Iuav Üniversitesi'nde kentsel dönüşüm uzmanı Ezio Micelli, İtalyan şehrinin eşsizliği yüzyıllar boyunca dünya çapında bir cazibe merkezi haline geldiğini belirterek, Venedik'in bir seyahat destinasyonu olarak yükselmesinin ekonomik bir güç merkezi olarak düşüşüne denk geldiğini söyledi.
Micelli. “Bir şehir devleti olan Venedik, Orta Çağ'da ticari ve finansal bir merkez olarak gelişti. Konstantinopolis ve Batı Avrupa arasındaki konumu, baharat, ipek ve tuz ticareti için ideal bir kavşak haline getirdi. "Kapitalizmin başkenti idi," dedi
VENEDIK IÇIN EKONOMISTLER: “TURIZM MONOKÜLTÜRÜ”NÜ ALDı
Ticaretin merkezi Akdeniz'den Atlantik'e taşınırken, Venedik merkeziyetini kaybetti ve 18. yüzyılın sonunda, varlıklı Avrupalılar, “Büyük Tur” olarak bilinen bir gelenekle İtalya'nın Venedik dahil sanat açısından zengin şehirlerini ziyaret etmeye başladılar. Lord Byron ve Stendhal, kentin ilk tatilcileri arasındaydı. 19. yüzyıla gelindiğinde Venedik’in Lido, Avrupa’nın halihazırdaki burjuvaları için hac yeri haline geldi (Thomas Mann’ın “Venedik'te Ölüm” ü düşünün). Ancak 20. yüzyılın sonlarına doğru Venedik, ekonomistlerin “turizm monokültürü” olarak tanımladığı şey haline geldi ve bu terimi tek bir ürün yetiştirmenin riskli tarımsal uygulamasından ödünç aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.