• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -4 °C
  • Antalya 7 °C

Van’ın yeni tarihi yerleri bulunuyor

Van’ın yeni tarihi yerleri bulunuyor
Vali Münir Karaloğlu, birçok medeniyete beşiklik yapan Van’ın, gün yüzüne çıkmayan tarihi mekanlarını birer birer mercek altına almaya devam ediyor.
SELAHATTİN AKDAŞ – TÜRKİYE TURİZM

VAN -Vali Münir Karaloğlu, birçok medeniyete beşiklik yapan Van"ın, gün yüzüne çıkmayan tarihi mekanlarını birer birer mercek altına almaya devam ediyor. Vali Karaloğlu, Akdamar Kilisesi"nde yılda bir kez ayin yapılması, Çarpanak Kilisesi"nin yeniden restorasyonu, Süleymanhan Camii"nin ibadete açılması, Eski Van şehrinde başlatılan restorasyon çalışmasının ardından bu kez de Van Gölü üzerindeki en büyük adalardan biri olan Adır adasındaki manastır ve kiliseyi turizme kazandırmak için çalışma başlattı.
Van Gölü üzerindeki adalardan biri olan Adır Adası, bozulmayan doğal yapısı, göl ve sahili ile adeta bir tatil bölgesini anımsatıyor. Adanın turizme açılmaması nedeni ile ilkbahar aylarında özellikle martı gibi bir çok kuş çeşidine ev sahipliği yapan ada bu özelliği ile bölge halkı tarafından Van'ın ''Kuşadası'' olarak biliniyor. 1918 yılından sonra kullanılmayan Adır adasını yardımcısı Atay Uslu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Şahabettin Öztürk ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter yardımcısı Ramazan Gökdemir ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ"la birlikte ziyaret eden Vali Münir Karaloğlu adadaki Lim kilisesi ve manastırda incelemelerde bulundu.



KARALOĞLU"NUN KAÇAK KAZI RAHATSIZLIĞI
Kilise ve manastırın defineciler tarafından kazıldığını gören Vali Karaloğlu, gördüğü manzara karşısında rahatsızlığını dile getirdi. Adır adasının Van gölünün en büyük adası olduğunu belirten Vali Karaloğlu, Van Gölünün en meşhur adasının Akdamar Adası olduğunu, ancak en güzel ve en büyük adanın ise Adır adası olduğunu anımsattı. Adada Lim adı ile bir kilise ve manastırın olduğunu ifade eden Karaloğlu, ''Maalesef adada ve karşı kıyıda bir iskelemiz yok. İki tarafta birer iskele yaparak buraları ziyarete açmak istiyoruz.'' dedi.

Adadaki manastır ve kiliseyi daha önce kötü amaçlı kişilerce ziyaret edildiğini belirten Karaloğlu, ''Kilise ve manastırda çok fazla tahribat yok ama defineciler tarafından çok kazı yapılmış. Bölgenin incelenebilmesi için öncelikle araştırma kazılarının yapılması gerekiyor. Kazı yapıldıktan sonra rölove ve restorasyon sürecine girilecek en azından yapının bir kısmını ayağı kaldırarak ziyarete açılacak'' şeklinde konuştu.



-''ADAYA BU GÜNE KADAR İLGİSİZ KALINMASI ENTERESAN''-
Adır adasının doğal güzelliği bakımından Van Gölünün en güzel Adası olduğunu anımsatan Karaloğlu, şunları kaydetti: ''Adaya bu güne kadar ilgisiz kalınması enteresan. Ada inşallah yapılacak olan iskelelerin bitmesinin ardından yerli ve yabancı misafirlerin ziyaretine açacağız ve artık ada bundan sonra çok fazla ilgi gören Van'daki en önemli değerlerden bir tanesi olacak. Tabi ki buna ulaşa bilmenin en baştaki yolu iskelenin yapılması. Bu nedenle iskele yapım çalışmalarına başlandı. Bittikten sonra kara ile ada arasında sefer yapacak daha nitelikli tekneler yapılacak. Buraya gelecek olan misafirlerimiz modern teknelerle adaya gidebilecekler. Bunu muhakkak değerlendirmeliyiz. Bu kadar güzel bir adanın ıssız bir şekilde terk edilmesi yüreğimizi acıtıyor. Burasını Van'ı tanıtan ve Van'ın en önemli markaları haline getireceğiz.''



-''BÖLGENİN KALKINMASI İÇİN BÜYÜK BİR ZENGİNLİK''-
Van gölü üzerinde 4 büyük adanın olduğunu belirten YYÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Öztürk ise Akdamar adasının yanı sıra Çarpanak ve Adır adası gibi büyük adaların olduğunu söyledi. Bu adalar üzerinde çok önemli dini yapıların olduğunu ifade eden Öztürk, ''Adır adasındaki Lim manastırın temeli 11. yüzyılda atılmış. 11. yüzyıldan sonra 1305 tarihinde tamamlayıcı bazı bölümleri ilave edilmiş. Jamaton, şapel ve keşiş odaları gibi bazı bölümleri ise 1766 tarihinde yapılmış. Bu dini yapı 1918 yılına kadar her türlü çalışması devam etmiştir. Bu tarihten sonra kullanılmadığı için ve definecilerin kötü denemelerine sebebiyet vermiştir. Bu tür kültürel varlıklarımızı koruyarak ve böyle çalışmalar yapılarak bölgenin kültür aktivitesine zenginlik kazandıracağımız inancındayım. bölgenin kalkınması için büyük bir zenginlik. Vali Karaloğlu'nun buraya gelip incelemelerde bulunmasının çok önemli buluyorum. Bu çalışmanın bir diğer ise Adır köyündeki tarihi Adır Çeşmesi'dir. Urartu eseri bu çeşme bir kültürel hazinedir.''
Vali Karaloğlu"nun Adır adasındaki incelemeleri sırasında Yaylıkaya Köyü sakinleri de kendisine eşlik etti. Köy sakinleri yıllardır keşfedilmeyi bekleyen Adır adasının turizme kazandırılması için çalışma başlatan Vali Karaloğlu"na teşekkür etti.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.