VAN - Son yıllarda su seviyesinde düşüşün yaşandığı Van Gölü'nün kıyı bölgelerinde eski yapıların temel kalıntıları ortaya çıkmaya başladı. Beklenen yağışların gerçekleşmemesi ve aşırı buharlaşma nedeniyle Van Gölü kıyılarında yaşanan çekilme, Erciş bölgesinde dikkati çeken boyutlara ulaşıyor. Tarihi kalıntıların daha önce mikrobiyalitlerinin (dikit) görünür hale geldiği kıyı bölgelerinde eski yerleşim alanlarına ait yapı kalıntıları da ortaya çıkıyor.
Erciş ilçesine bağlı Çelebibağı Mahallesi'nde daha önce Van Gölü'nün çekilmesi sonucu kale kalıntılarının görüldüğü bölgede şimdi de asırlardır su altında olan ev ve diğer yapıların temel kalıntıları, tandırlar ve seramik parçaları tespit edildi.
Bölgede inceleme yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, gazetecilere, Van Gölü'ndeki seviye değişiklikleri nedeniyle arkeolojik verilerin ortaya çıktığını söyledi. Çelebibağı Selçuklu Mezarlığı'nın bulunduğu bölümün aslında bir höyük yerleşmesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu bölgenin eski bir yerleşim yeri olduğunu söyledi. Erciş Kalesi'nin yerleşmesine ait olan mimari mekanlar ortaya çıkması üzerine, göl kenarına kurulan bir kale.de göründü. Küresel ısınma devam ederse önümüzdeki yıllarda çok daha fazla mimari kalıntının ortayaçıkacağı bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.