• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • Antalya 15 °C

Vahşi doğada hayvanların göçü turistleri çekiyor

Vahşi doğada hayvanların göçü turistleri çekiyor
Her yıl mılyonlarca hayvanın göçünü görmek için zamanı kollayarak bölgelere akın eden turistlerle müthiş bir doğa turizmi hareketi yaşanır

İSTANBUL- - Serengeti'deki en ünlü antiloptan Güney Doğu Asya'daki o kadar ünlü olmayan sakallı domuza kadar dünyanın en şaşırtıcı göçlerinden bazıları  Borneo'nun yağmur ormanlarından göç edenlerin sayısının bir milyon olduğu tahmin ediliyordu. Mevsim değişikliklerinde kendilerine uygun alan arayışı içinde yaşamak amacıyla göç eden memeli hayvanlar her yıl kilometrelerce yol katederler.
Böylesine büyük göçler ise doğal hayatı gözlemleyen turistlerin ve fotoğrafçıların merakını çeker. Her yıl mılyonlarca hayvanın göçünü görmek için zamanı kollayarak bölgelere akın eden turistlerle müthiş bir doğa turizmi hareketi yaşanır.

mara-nehrini-gecen-antiloplar.jpgMara nehrini geçen antiloplar

Hayvanların kitlesel göçleri, doğal dünyadaki en muhteşem olaylardan biridir. Binlerce hayvan, farklı mevsimlerde mevcut olan yiyecekleri takip etmek, su bulmak veya üremek için en iyi yerlere ulaşmak için yürüyerek veya uçarak göç eder.

Doğal yaşamın içindebüyük mücadele veren vahşi hayvanlar zorlu arazilerde yüzlerce kilometre yol alırken veya hızlı akan nehirleri geçerken inanılmaz zorluklarla karşılaşıyorlar ve çoğu hedeflerine ulaşamıyor. Yollarda telef oluyorlar. Bu nedenle birlikte kalabalık bir şekilde seyahat ederek güvenlik için birlirlerinden güç alıyorlar. Anca bu sürüleri genllikle vahşi doğanın aç avcıları takip eder.

ANTILOP GÖÇÜ, SERENGETI

Yaklaşık 1,3 milyon antilobun yanı sıra diğer antiloplar ve zebralar, Serengeti çevresindeki yağmurları takip ederek her yıl yaklaşık 3.000 km yol kat eder.

SAKALLı DOMUZ GÖÇÜ, GÜNEYDOĞU ASYA

Bu garip görünüşlü domuzların göçleri hakkında çok az şey biliniyor ama binlercesi, muhtemelen mevsim meyvelerini takip ederek 600 km'ye kadar seyahat ediyor. Göç denilince akla ilk gelen hayvan sakallı domuzlar olmayabilir ama hayvanlar aleminde her zaman sürprizler vardır.

sakalli-domuzlar-.jpgBorneo sakallı domuz (Sus barbatus), Bako ulusal parkı - Sarawak - Borneo, Malezya

REN GEYIĞI GÖÇÜ, KANADA VE ALASKA

Porcupine caribou sürüsünün (ren geyiğinin belirli bir alt türü) 170.000 üyesi, yaz ve kış aralıkları arasında 640 km yol kat eder.

beyaz-kulakli-kob.jpg
Beyaz kulaklı Kob sürüsü

BEYAZ KULAKLı KOB GÖÇÜ, GÜNEY SUDAN

Her yıl yaklaşık 800.000 beyaz kulaklı kob (bir tür antilop), Güney Sudan'ın Sudd sulak alanlarında 1.500 km yol kat eder. Beyaz kulaklı Kob (Kobus kob leucotis), Güney Sudan, Boma Ulusal Parkı'ndan göç ediyor

BURCHELL'IN ZEBRA GÖÇÜ, NAMIBYA VE BOTSVANA

Bu zebralar her yıl Namibya ile Botsvana arasında 500 km yol kat ederler. Göçün ölçeği ancak 2014 yılında keşfedildi.

SAMAN RENKLI YARASA GÖÇÜ, ZAMBIYA

Her Ekim ayında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin yağmur ormanlarından Kasanka Milli Parkı'na en az 10 milyon yarasa geliyor. 2.000 km'ye kadar seyahat etmeleri mümkündür.

meyve-yarasalari-(.jpgSaman renkli Meyve Yarasaları (Eidolon helvum), ilk ışıkta uçuyor, Kasanka Ulusal Parkı, Zambiya


ASYA FILI GÖÇÜ, SRI LANKA

Bu bir göç değil, ancak Sri Lanka'daki Minneriya Ulusal Parkı'nda 300 kadar filin kurak mevsimde birleşmesi, dünyadaki en büyük fil toplanmalarından biridir.

CHIRU ANTILOP GÖÇÜ, TIBET PLATOSU

1.000'e kadar dişi Tibet antilopu sürüsü, kışlaklar ve yazlık üreme alanları arasında 600 km'ye kadar göç ederken görülebilir.

tibet-antilopu.jpg
Issız Tibet platosunda göç eden üç Tibet antilopu


LEMMING GÖÇÜ, NORVEÇ

Lemmings, yeni bölge bulmak için büyük mesafeler kat eder. Birçoğu boğuluyor, ancak kazara toplu intihar değil.

SAIGA ANTILOP GÖÇÜ, KAZAKISTAN

Saiga, en iyi yaz otlaklarına ulaşmak için Kazakistan'ın kurak bozkırlarında 1.000 km yol kat eder. Saiga, dünyadaki en tuhaf görünümlü antilop olabilir.

saiga-antilopu-.jpgErkek Saiga antilopu (Saiga tatarica) koşuyor, Cherniye Zemli (Kara Toprak) Tabiatı Koruma Alanı, Kalmıkya, Rusya

Kaynak: discoverwildlife
Bu haber toplam 1695 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.