• BIST 9601.83
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 15 °C

Urartu’nun kitabı tanıtıldı

Urartu’nun kitabı tanıtıldı
‘Urartu-Doğuda Değişim’ kitabının tanıtımı, Urartu Medeniyeti’ne Tuşba adıyla 300 yıl başkentlik yapmış olan Van’da yapıldı.

SELAHATTİN AKDAŞ-TÜRKİYE TURİZM
VAN
- Tüpraş-Yapı Kredi Yayınları işbirliği ile hazırlanan ‘Urartu-Doğuda Değişim’ kitabının tanıtımı, Urartu Medeniyeti’ne Tuşba adıyla 300 yıl başkentlik yapmış olan Van’da yapıldı.

urartui-kitabi-2.jpg

Urartu Medeniyeti’ne 300 yıl başkentlik yapan tarihi Van Kalesi’nin eteklerinde bulunan eski Vanevi önünde düzenlenen tanıtım kokteyline Van Valisi Münir Karaloğlu, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Van Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Vali Yardımcıları Atay Uslu, Murat Uzunparmak, Hüseyin Demirbaş, ilçe kaymakamları ve çok sayıda davetli katıldı. Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erkan Konyar’ın editörlüğünü yaptığı ‘Urartu-Doğu’da Değişim’ adlı 375 sayfalık kitap, Anadolu Uygarlıkları Kitap Dizisinin ilk kitabı olma özelliğini taşıyor. Gece yapılan tanıtım kokteylinde lazer ışıklarıyla Van Kalesi ve Eski Vanevi’ne yapılan yansıma, ortaya olağanüstü bir manzara çıkardı.

urartui-kitabi-4.jpg

“URARTU MEDENİYETİ YAŞATILACAK”
Tanıtım kokteylinde bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, Van’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, bunların içerisinde en önemlisinin ise Urartu Medeniyeti olduğunu söyledi. Van’ın (Tuşba), Urartu’ya 3 asır başkentlik yaptığını anımsatan Karaloğlu: “Birileri Urartu’yu anlamak, Urartu ile ilgili tarihi eserleri görmek istiyorsa mutlaka Van’a uğramalıdır.” dedi. Van Kalesi’nin Urartu Medeniyeti’nin en önemli eserlerinden biri olduğunu ifade eden Karaloğlu, Kalenin sadece surlardan ibaret olmadığını, üzerinde tapınakları, askeri depoları, komutan konutları, tahıl ambarları, onlarca, yüzlerce eserin bulunduğu bir yapı olduğunu kaydetti. Urartu Medeniyeti’ni yaşatmak amacıyla Van’da yaptıkları çalışmaları da anlatan Vali Münir Karaloğlu, şunları kaydetti: ” Van Kalesi’ni geçen yıl kısmen restore ettik ve bu yıl ikinci kısmının ihalelerini yapacağız. İnşallah önümüzdeki senede restorasyon çalışmalarımız devam edecek. Öncelikle Kalenin surlarını kurtarmak istiyoruz. Çünkü surlar çok yıpranmış ve yıkılmaya yüz tutmuş bölümleri var. Öncelikle Kalenin surlarını korumak istiyoruz.”

urartui-kitabi-5.jpg

“ESKİ VAN ŞEHRİNDE CAMİ İLE ŞAPEL’İN UZAKLIĞI 50 METRE
Onun dışında Kalenin güney eteğinde bulunan eski Van şehri dediğimiz 1915’e kadar Müslümanların, Ermenilerin, Yahudilerin kardeşçe hoşgörü içerisinde yaşadıkları eski Van şehrindeki Hüsrevpaşa Külliyesi’ni ayağa kaldırıyoruz. Hüsrevpaşa’nın İmarethanesi’ni Medresesi’ni, Şadırvanını ve eski Van şehrinin en önemli giriş kapılarından birisi olan Saray Kapısı’nı ayağa kaldırıyoruz. Yine eski Van şehrinde Kayaçelebi Camisini onarıyoruz ve hemen onun yanıbaşında 50 metre mesafesindeki bir şapeli onarıyoruz. Bu şehirde eski Van şehrinde Müslümanın camisi ile Hıristiyan’ın şapeli 50 metre mesafedeymiş. Bugün gelin siz hayal edin. Bir caminin 50 metre mesafesinde bir Kilise yapmaya kalksak nelerle karşılaşacağımızı düşünün. Bu şehir bir hoşgörü şehriydi. Yine hoşgörü şehri olmaya aday bir şehirdir. Biz bu değişimin olduğuna inanıyoruz. İnşallah Van, yine tarihte olduğu gibi ihtişamlı günlerine döner diye de temenni ediyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK URARTU MEDENİYET MÜZESİ VAN’DA YAPILACAK”
Türkiye’nin ilk ve tek Urartu Medeniyetler Müzesi’ni Van’da yapacaklarını bunun içinde proje ve finans sorunun da çözüldüğünü anımsatan Karaloğlu: “Kalenin kuzey bölümünde Abdurrahman Gazi Türbesi’nin karşısında Türkiye’nin ilk ve tek Urartu Medeniyetler Müzesi’ni yapıyoruz. Şu anda projeleri tamam. Finans sorunu çözüldü. Önümüzdeki ay içerisinde oranın da ihalesini yapacağız ve inşallah artık dünyada ve Türkiye’de Urartu ile ilgili herhangi bir şey görmek isteyenler kendilerini Van’a gelmek mecburiyetinde hissedecekler.” şeklinde konuştu.

“KOÇ TOPLULUĞUNA VE YAPI KREDİ YAYINCILIĞA TEŞEKKÜR”
Bu bölgede yaşamış en önemli medeniyet olan Urartu’larla ilgili, Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan Koç topluluğunun bir kitap basmasının önemli olduğunu vurgulayan Karaloğlu şunları kaydetti: ” Yine Türkiye’nin en büyük şirketi olan Tüpraş’ın ve Türkiye’de kültür ve sanata çok önemli eserler sunmuş olan Yapı Kredi Yayıncılığın böyle bir kitabı basmış olması da bizim için çok önemli. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen başta hocalarımıza, makaleleriyle destek veren değerli bilim adamlarımıza, kitabı yayınlayan Koç topluluğumuza, Tüpraş’ımıza ve Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılığına çok teşekkür ediyorum. Tüpraş’ın ve Koç topluluğu’nun eli üzerimizden eksik olmasın, Van’da ayağa kaldırılacak birçok tarihi eserimiz var. Kazı yapılacak çok mekânımız var. Türkiye’nin onlara ihtiyacı olduğu gibi bizim onlara ihtiyacımız var. Kendilerini Van’da ağırlamaktan büyük onur duyuyorum.”

urartui-kitabi-7.jpg

“KOÇ TOPLULUĞU ANADOLU’DAN KAZANDIĞINI TEKRAR ANADOLU’YA HARCIYOR”
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu da yaptığı konuşmada; ilk kez geldikleri Van’dan etkilendiğini belirterek, Urartu Medeniyeti ile ilgili hazırlanan kitabı okuyan herkesin bundan etkileneceğini söyledi. Kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Memioğlu, ”Koç topluluğu gelirinin yaklaşık yarısı, Enerji Grubu Şirketlerinden geliyor. Koç topluluğu da yılardır Anadolu’dan kazanmış, bu noktaya gelmiş. Ve Anadolu’dan kazandığını tekrar Anadolu’ya aktarmayı prensip haline getirerek yoluna devam ediyor. Tüpraş‘ta 5 yıldır sosyal anlamda çok şeyler yaptık. Koç topluluğu olarak daima sosyal sorumluluk ve tarihe saygı diye birçok proje hayata geçirmekteyiz. Aygaz Şirketi yıllardır hemen hemen her yıl bir kitap çıkarır. Opet’te de ‘tarihe saygı’ dedik. Yakın tarihimizi de düşünüyoruz. Hatta Osmanlı ile ilgili maalesef çok yanlış şeylerin öğretildiğini de gördük. Osmanlı tarihi ile ilgili çıkardığımız birçok kitap var. Ben de Sayın Valimize minnetlerimi, teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Kocaeli’de çok şey yaptı. Van’da da birçok başarıya imza attı. Urartu da değişimi dedik ama birkaç yıl sonra Van’da da değişim diye bir kitap görürüz diye umuyorum.” dedi.

urartui-kitabi-6.jpg

urartui-kitabi-11.jpg

“URARTU KİTABININ FİKRİ ÖMER KOÇ’TAN”
Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da kokteylde yaptığı konuşmada; Milattan önce 9’ncu ve 7.’nci yılları arasında yaşamış olan Urartularla ilgili kitabın Urartu’nun başkentinin merkezinde gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılıkta 10 kitaplık bir dizi hazırladıklarını anımsatan Erkut: “ Zengin Anadolu topraklarında birçok medeniyet yaşamış durumda. Bu medeniyetlerden günümüze kalan mirasları; ulusal mirasımızın ve insanlık kültürünün zenginliği olarak bundan sonraki kuşaklara taşımak istiyoruz. Bu çerçevede ‘Urartu-Doğuda Değişim’ kitabı ilk kitap olma özeliğini taşıyor. Güzel bir başlangıç oldu. Bundan daha heyecanlısı olamazdı. Projeye yaklaşık 1 yıl önce Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Koç tarafından yönlendirildik. Bundan da büyük bir heyecan ve onur duyduk. Bizim için önemli bir boşluğu doldurdu. Biz merhum Vehbi Koç’un ‘Ülkem varsa ben de varım.’ felsefesi çerçevesinde ülkemizin akaryakıt ihtiyacını karşılarken aynı zamanda kültürel faaliyetler konusunda da kendimizi sorumlu hissediyor ve bu alanda da görev almak istiyorduk. Böylesine önemli bir proje, gelecek kuşaklar için de güzel bir kaynak oluşturacak. Biz bu yıl Tüpraş’ın Koç topluğuna devrinin 5’nci yılını yaşıyoruz. Dolayısıyla ‘Urartu Doğu’da Değişim’ kitabını da Tüpraş’ın 5’inci yılına ithaf ediyoruz. Yıllardır gerçekleştirdikleri kazılarla ülkemizin zengin tarihi varlıklarını bize ulaştıran ekiplere, sanat ve arkeoloji bilim adımları kutluyorum. Ve tabii ki Kocaeli’nde yollarımızın kesiştiği Sayın Valimiz Münir Karaloğlu’na özel teşekkürlerimizi iletmek istiyorum. Çünkü bu proje onun önerisi ile hayata geçti. Biz Kocaeli’nde de kendisiyle ülkemize hizmet adına birçok işbirliği gerçekleştirdik. Bize bu işbirliğini Van’da da sunduğu için teşekkür ediyorum. Ekibine de, vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bu gece özellikle kitabımızın editörü Prof. Dr. Kemaletin Köroğlu ve Yard. Doç. Erkan Konyar’a ve Yapı Kredi Yayıncılık ekibine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

urartui-kitabi-10.jpg

urartui-kitabi-12.jpg

ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLER URARTU MEDENİYETİNİ CANLANDIRDI
Bu arada Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ramazan Altınay’ın öncülüğünde kurulan ‘Tarih Eğitimi Drama Grubu’nun Urartu Medeniyeti gösterisi ise büyük beğeni topladı. Kokteylin sonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü folklor ekiplerine Van Valisi Münir Karaloğlu, , Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Van Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper birlikte halay çekerek eşlik etti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.