• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara -1 °C
  • Antalya 6 °C

Uludağ kış turizminde kayıpta

Uludağ kış turizminde kayıpta
Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile Türkiye'nin Davos'u olması için çalışmalar başlatılan Uludağ, aralık ayında başlayacak yeni sezona sorunları çözemeden giriyor.

BURSA- Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ, yeni sezona sorunlarla "merhaba" diyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Türkiye'nin Davos'u olması için çalışmalar başlatılan Uludağ, aralık ayında başlayacak yeni sezona da sorunlarını çözemeden giriyor.
Davos iddiasına konu olan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı 'Uludağ Milli Parkı Dönüşüm Projesi' 2009 yılında kamuoyuna duyurulmuştu. 2010 yılı nisan ayında Uludağ'da dönüşüm çalışmalarının başlatılması öngörülürken, sivil toplum örgütlerinin 1/5 bin nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama planlarına yaptıkları itirazlarla proje durdurulmuştu.
3 yıllık süreçte imar planlarına süren itirazlar İkinci Gelişim Bölgesi'ne de yeni yatırım gelmesinin önünü keserken, otopark sorununun çözümü de itirazlara takıldı. Son olarak Uludağ'da alt ve üst yapı çalışmaları konusunda tam yetki almak isteyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, mayıs ayında 1'inci ve 2'nci oteller bölgesinin altyapı çalışmaları için Orman Su İşleri Bakanlığı ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokoller sonucunda ilk kazmayı vurdu. Ancak çalışmaları yeterli bulmayan otelcilerin eleştirileri devam ederken, aralık ayı itibariyle 2012-2013 kış sezonunu açmaya hazırlanan Uludağ'ın son durumuyla ilgili kamuoyuna bilgi veren Bursa Valisi Şahabettin Harput, bölgenin kış turizmindeki yerini kaybetmeye başladığını kaydetti.
Vali Harput, Valilik olarak Uludağ'ı eski günlerine getirmek için değil, ilerisine taşımak için çabaladıklarını belirterek, en büyük sorununun çok başlılık olduğunu, Uludağ'ın sadece kışın değil, dört mevsim kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti. 1'inci ve 2'nci gelişim bölgesi arasındaki ulaşım sorununun çözüldüğünü vurgulayan Vali Şahabettin Harput, "Uludağ'da planlarla ilgili sorunlar da çözülüyor. Otellerin planlara aykırı olan kısımlarının yüzde 90'ı yıkıldı ve yenilendi. Bazı otellerimiz yazın da hizmet vermeye başladı" diye konuştu.

BİR KONSORSİYUM SAĞLANMALI

1'inci ve 2'nci gelişim bölgesinin en büyük sorunlarından birinin otopark. olduğunu dile getiren Harput, "Özellikle cumartesi, pazar kuyruktan sıyrılıp bir yerlere varmak mümkün değil. Bu sorunların çözümü için imar planlarının bitmesi bekleniyor. 1'inci gelişim bölgesindeki otopark ve idare binası sorunu için hazırlanan plan uygulamaya konulduğunda yargıya yapılan başvuru ile yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Yoksa işler aşağı yukarı bitme noktasına gelmişti. 2'nci gelişim bölgesi ile ilgili imar planları da askıya çıktığında itiraz edildi. Burada kongre ve günübirlik spor merkezleri çok önemli. İtirazlar nedeniyle şu an beklemede. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu yeniden değerlendiriyor. Umarım doğru karar çıkar. Uludağ'da bir konsorsiyum sağlanmalı. Doğru adım atarak herkesin bu işi desteklemesini ve sorunları bitirmek istiyoruz" dedi.

YANLIŞ PROJELENDİRME YÜZÜNDEN KANALİZASYON PROJESİ YARIM KALDI

*Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren: Aralık ayında açılması beklenen yeni sezon öncesi bölgede altyapı sorunları sürüyor. Sadece elektrik ve telefon hatlarının kış şartlarından dolayı kesintiye uğramaması için yapılan yatırımlarda gelişme var. Uludağ'ı bilmeyenlerin yaptığı yanlış projelendirme yüzünden kanalizasyon projesi yarım kaldı. Bazı oteller eski hatlarla devam ediyor. Çok az sayıda otel yeni hatlara bağlandı

. Proje yanlış yapıldığı için değişiklik gerekiyordu, sezon başlamadan Ankara harekete geçti ancak bitiremediler. Uludağ Milli Parkı Dönüşüm Projesi, Ankara'da Uludağ'ı bilmeyen kişiler tarafından yapıldı ve itirazlar nedeniyle durduruldu. Şu anda Uludağ yine plansız ve zaman kaybediyoruz. Uludağ'daki işletmelerin hepsinin tadilat, tamirat ihtiyacı var ama yapılamıyor. Uludağ tamamen havada duran bir yer oldu. Kimse kimseyle ilgilenmiyor. Milli Parklar, Uludağ'da bir şey yaptırmamak için elinden gelen gayreti gösteriyor. Turizmciler de ne yapacağını bilmiyor. Her şey kamunun elinde. Uludağ'daki altyapı problemlerimiz çözülmeden, yeni planlamalar yapılmadan, insanlara temiz bir yürüyüş yolu, tozsuz bir gezinti alanı sağlanmadan, bir günün geçirilebileceği aktivite olanakları sağlanmadan 4 mevsim turizm yapılamaz. Bu aktiviteleri bulsak da yapamıyoruz çünkü Mili Parklar izin vermiyor.
Her yıl 5-15 Ocak arasında Uludağ'a akın eden Rus turistler bu yıl da erken rezervasyona başladı. Geçen yıl en fazla turist Arap ülkelerinden gelmişti. Yapımına başlanan yeni teleferik projesi Uludağ'ın günübirlik müşteri kapasitesini ve karmaşasını artıracak. İstediğiniz kadar yukarı insan taşıyın. Onlara yaz ve kış kaliteli hizmet veremiyorsanız hiçbir getirisi olmaz.

Esra Özarfat/Dünya

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.