• BIST 9565.76
  • Altın 2758.649
  • Dolar 34.0067
  • Euro 38.0323
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 27 °C

Uluburun Batığı Bodrum'da

Uluburun Batığı Bodrum'da
Metropolitan Sanat Müzesi'nde (MET) sergilenmesi için gönderilen, "Uluburun Batığı"ndan çıkarılan eserler, Bodrum'a getirildi.

BODRUM - Amerika'nın ünlü Metropolitan Sanat Müzesi'nde (MET) sergilenmesi için gönderilen, "Uluburun Batığı"ndan çıkarılan eserler, Bodrum'a getirildi. Bodrum Kalesi ve Su Altı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, 18 Kasım 2008'de



Amerika'nın New York kentindeki Metropolitan Sanat Müzesi'nde açılan "Babil'in Ötesi: M.Ö. 2. Bin Yılda Sanat, Ticaret ve Diplomasi" isimli sergide gösterilen 'Uluburun Batığı"ndan çıkarılan 98 eserin Bodrum'a ulaştığını söyledi. Eserlerin hiçbir zarar görmeden müzeye teslim edildiğini belirten Yıldız, "Eserler dün akşam Bodrum'a getirildi. Eserlerin bulunduğu kasaları açmaya başladık" dedi. Amerika'da sergilenen eserlere yoğun ilgi gösterildiğini anlatan Yıldız, "Metropolitan Sanat Müzesi yetkilileri bizden eserlerin orjinallerini istemişti, biz de gönderdik. Eserleri Amerika'da 4.5 aylık süre içinde 113 bin 65 kişi gördü. Sergide Uluburun Batığı'nı anlatan yaklaşık 5 bin katalog satıldı" diye konuştu.
Batığın Akdeniz'deki ticaret hayatı hakkında önemli bilgiler verdiğine işaret eden Yıldız, "Uluburun batığı, 14. yüzyılda Kaş Uluburun açıklarında batmış. O dönemde para bilinmiyordu. Takas usulü ile ticaret yapılıyordu. 1982 yılında bulunan geminin yükü, 11 yıl süren yoğun çalışmalar sonucunda su altından çıkartıldı ve Müzemizde sergilenmeye başladı. Gemi, Akdeniz ticareti hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Batığın kargosu bakır, kalay, cam külçeler ve çok değerli çeşitli objelerden oluşuyor" dedi.
Uluburun Batığı'nın 1982 yılında Antalya'nın Kaş açıklarında yaklaşık 45 metre derinlikte bulunduğunu belirten Yıldız, batığın bugüne kadar bu derinlikten çıkartılan ender batıklardan bir tanesi olduğunu kaydetti.
Yıldız, batık hakkında şu bilgileri verdi: "Uluburun kazısı 11 yaz dönemi devam etti ve kazı sürecinde 22 bin 400 dalış gerçekleştirildi. Meyilli bir arazide yatan Uluburun Batığı'nın kalıntıları, 44 metre ile 52 metre arasında değişen derinlikteydi. Batıkta arkeologları şaşırtacak zenginlikte eşyalar ve mücevherler bulundu. Örneğin gemide 150 cam külçe, Miken ve Kıbrıs orijinli çanak çömlek, mühürler, mücevherler, Afrika'dan fildişi bulundu. Geminin, şimdiye kadar eşine rastlanmamış bir kargosu var. Şüphesiz arkeologları en çok sevindiren buluntu, Mısır Firavunu Akheneton'un karısı Nefertiti'ye ait mühürdür. Bu kraliçenin bugüne kadar gelebilmiş tek altın mührüdür."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.