İSTANBUL- Dünyanın popüler tatil noktaları bir süredir 'kötü turist'lerle mücadele ediyor. Gittikleri ülkede "uygunsuz" davranışlarda bulunan turistlere ağır para cezaları, hapis cezaları, sınır dışı etme gibi yaptırımlar uygulanıyor.
Bloomberg, turizm sezonunun en büyük sorunlarından biri olan 'kötü turist'leri ve ülkelerin bu noktada hangi araçlarla yaptırım uyguladığını masaya yatırdı. Turistlerin kötü davranışlarının son örneklerinden sadece birkaçı şöyle:
İtalya'da, araçlarını durdurup Portofino'nun şehir merkezindeki manzaralı körfeze bakan yolları tıkayan turistler 279 Euro'ya (306 $) varan para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Nisan ayında kabul edilen bir kasaba yönetmeliği, insanların Piazzetta ve Molo Umberto I iskelesi arasındaki en popüler noktalarda yaz aylarından Ekim ayına kadar sabah 6'dan akşam 6'ya kadar trafiği engellemesini yasaklıyor. Ziyaretçiler yine de bu bölgelerde gezinebilir ve parlak renkli cephelerle kaplı ikonik meydanın önünde istedikleri kadar selfie çekebilirler.
Belediye Başkanı Matteo Viacava yerel medyaya verdiği demeçte, "Amaç bölgeyi ayrıcalıklı kılmak değil, herkesin Portofino'nun güzelliğinin tadını çıkarmasını sağlamaktır" dedi.
TARİHİ ESERLERE ZARAR VERENLERE 60 BİN EURO CEZA
İtalya, Nisan ayında kabul edilen bir yasa tasarısına göre, ülkenin tarihi eserlerine zarar verenlere 60 bin euro'ya kadar para cezası veriyor ve olası hapis cezaları da dahil olmak üzere kötü davranışlara yönelik yasal cezaları artırmaya devam ediyor. Bu, iklim aktivistlerinin yanı sıra Roma'daki Kolezyum'un duvarlarını karalayan turistlerin karıştığı çok sayıda olayın ardından geldi.
ENDONEZYA 198 TURİSTİ SINIR DIŞI ETTİ
Bali de turistlerin yanlış davranışlarına karşı daha cezalandırıcı bir yaklaşım benimsiyor. CNN Endonezya'ya konuşan bir Bali yetkilisi, 6 Ağustos itibariyle Endonezya adasının 198 turisti sınır dışı ettiğini, bu sayının 2022'deki toplam sayıdan daha fazla olduğunu söyledi. Yeni görev güçleri, turistlerin saygısız davranışlarının yanı sıra vizelerini yasadışı yollarla aşan ziyaretçileri de engellemeye çalışıyor.
Görev gücünün duyurusunda, yabancı turistlerin kötü davranışlarını bildirmek için kurulan özel yerel telefon hattına atıfta bulunularak, "Asi turistleri denetlemek ve onlara karşı harekete geçmek için toplumun katılımına kesinlikle çok ihtiyaç var" denildi. Ayrıca ülkede Haziran ayında yayınlanan yeni davranış kuralları var. Bunlardan biri şöyle: 'Kapalı kıyafetlerle ibadet etmedikçe kutsal yerlere girilmeyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.