İSTANBUL-Türsab'ın eski yönetimi 23.Genel Kurul öncesi Başbakana sunulmak üzere yıllardır kangren haline gelen sorunları içeren ve çözülmesine isteyen bir rapor hazırlamış.
21 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilecek DEİK toplantısında Başbakan Sayın Binali Yıldırıma arz edilecek olan TÜRSAB’ın sektör adına talepleri aşağıda sunulmuştur.
Yapısal ve Mali Tedbirler
Turizm sektöründe KDV oranının tüm hizmetler için tek bir oran olarak uygulanması ve bir indirime gidilmesi.
Turizm taşımacılığında, söz konusu taşımanın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi sahibi bir işletme ile sözleşmeli yapıldığının belgelendirilmesi halinde kullanılan yakıttan ÖTV alınmaması.
Halen yalnızca sağlık turizminin içinde olduğu "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi" kapsamına tüm turizm sektörünün dâhil edilmesi.
Kamu çalışanlarına verilecek bir destek ile ülke içerisinde tatil yapmalarının özendirilmesi.
Kamu kurumları ve Belediyelerin düzenleyecekleri gezileri ilgili yasalar gereği zorunlu olduğu üzere T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi sahibi seyahat acentaları aracılığı ile yapılması ve kokartlı rehber kullanılması hususunda bir genelge ile uyarılmaları.
Yurtdışından ülkemize yolcu getiren A Grubu Seyahat Acentalarına getirdikleri turist sayısına bakılmaksızın kişi başına en az 20 Euro destek sağlanması.
2016 ve 2017 yılında hayata geçirilen “Ülkemize Turist Getiren A Grubu
Seyahat Acentalarına getirilen Charter Uçuş Yakıt Desteği” Uygulamasının 2018 Yılında da devam edeceği Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız tarafından açıklanmış idi. Bu destekten faydalanacak olan acentaların planlamalarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmelerini temin etmek amacıyla bu konudaki tebliğin bir an önce yayınlanarak söz konusu destek hakkındaki usul ve esasların açıklığa kavuşturulması elzemdir.
2017 yılı sonunda hayata geçirilen “Türkiye'ye kruvaziyer gemi ile turist getiren A Grubu seyahat acentelerine destek sağlama uygulamasının 2018 ve 2019 yıllarını da kapsayacak biçimde genişletileceği Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız tarafından açıklanmış idi. Bu destekten faydalanacak olan acentaların planlamalarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmelerini temin etmek amacıyla bu konudaki tebliğin bir an önce yayınlanarak söz konusu destek hakkındaki usul ve esasların açıklığa kavuşturulması elzemdir.
Bakanlıklar arası Turizm Komisyonu’nun bir an önce kurularak turizm alanında yaşanan aksaklıkların hızlı bir şekilde çözümlenmesi önem taşımaktadır.
Seyahat acentalarının sağlık turizmi faaliyetlerini arttırmaya ve teşvike yönelik olarak, seyahat acentalarının vergi istisnasından yararlandırılarak sağlık turizmi hizmetleri ile ilgili vergi alınmaması veya 6322 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 9. Maddesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 89. Maddesi’nin 13. Fıkrası hükümlerinde belirtilen %50 oranında vergi indirimi uygulanması için gerekli mevzuat düzenlemesinin acilen yapılması ve sağlık turizmi yapacak ya da halihazırda yapan seyahat acentalarına vergisel anlamda kolaylıkların sağlanması
2016 yılında turizmde yaşanan düşüş, seyahat acentalarını finansal açıdan ciddi biçimde zorlamıştır. Bu gerçekten hareketle evvelce 1999 yılında turizmde yaşanan zorlukları aşmak ve sektörümüzü ayakta tutmak üzere uygulanan Kalkınma Bankası kaynaklı Seyahat Acentalarımızın bir yıl önce getirdiği dövizin belli oranında düşük faizli bir yıl ödemesiz uzun vadeli (3-5 yıl) bir kredinin benzer bir modelle ve süratle sağlanması,
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca özel bir düzenleme yapılarak turist taşımacılığı yapan araçların, ticari taşıma yapan araçlardan farklı bir kategoride değerlendirilmesinin temin edilmesi gerekmektedir. Zira; ticari taşıma düzenlemesi içerisinde büyük karışıklıklar ve sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca TÜRSAB’ın UKOME’lerde temsil edilmesi son derece elzemdir.
” Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi sahibi otel, seyahat acentası ve turistik işletmelerden KOBİ kapsamında olan işletmelere, KOSGEB tarafından sağlanan faiz destekli kredi imkanının temin edilmesi. Halen (1) yıl ödemesiz ve takip eden 36 ayda, 3 ayda bir ödemeli faizsiz kredi desteğinin işletmelerde, üst limiti 100.000 TL olmak üzere ve kredi garanti fonu kapsamına sokulmaksızın ilgili banka teminat sistemi çerçevesinden uygulanması önem arz etmektedir.
Tanıtım ve İmaj çalışmaları
• Bakanlığımızın tanıtım bütçesinin ciddi bir biçimde arttırılarak tanıtım çalışmalarının turizm sektörünü temsil eden kurumlar ile iş birliği içerisinde oluşturulması elzemdir.
• Yurtdışı Fuarlarına katılımın ve turizm, tanıtma ve pazarlama faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin, 14.11.2010 tarih ve 2010/9 sayılı tebliğin yalnızca asli fonksiyonu konaklama olan işletmeleri kapsaması ancak, ülkenin tanıtım ve pazarlamasının asıl itibariyle seyahat acentaları tarafından gerçekleştiriliyor
olmasından hareketle, seyahat acentalarının da söz konusu tebliğ kapsamına
alınması,
Söz konusu tebliğ ve bu tebliğe dayanak alınarak düzenlenen Yurtdışı Fuar ve
Tanıtım Desteği hakkında Genelge kapsamında değerlendirilmesi ayrıca bu kapsamda seyahat acentalarının yurt dışında düzenlenen turizm fuarlarına katılımları ile yurtdışında geçekleştirilecek tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için gerekli desteklerden yararlanılabilmesinin sağlanması
‘Turizm Teşvik Kanunu’ 13. Maddesi uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli asli fonksiyonu konaklama olan işletmeler ile deniz turizmi tesislerinin ihracatçı sayılabilmeleri için yurtdışından 750 bin dolar ve üzeri döviz miktarı sağlamaları gerekmektedir’ şeklinde çıkan kararda asli fonksiyonu ülke içerisindeki turizm ürünlerini yurtdışına doğrudan pazarlamak ve bu hizmetleri sunarak yurt dışına satmak olan Seyahat Acentalarının yer alması hususunda düzenleme getirilmesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.