ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB Başkan adaylığını video ile açıklayan Lite Tur sahibi Tansu Demir, TÜRSAB’a ‘bomba konularak ortadan kaldırılması’ anlamına gelen açıklama yaparak “TÜRSAB berhava edildi. TÜRSAB sadece aidat alan bir kurum olarak biliniyor. Biz acentelere parmak sallayan TÜRSAB istemedik. Ama hayal kırıklığına uğradık. Başkanı değiştirdik, ama sistemi değiştiremedik” dedi.
TÜRSAB AMİR Mİ, MEMUR MU?
TÜRSAB’ın mevcut yönetimi ile 2-3 yıl birlikte yürüdükten sonra, gidişattan kaygı duyarak sistemi değiştirme talepleri üzerine yönetim tarafından tasfiye edildiklerini belirten Tansu Demir şunları anlattı:
“Bizim kabul etmediğimiz TÜRSAB’ın amir pozisyonuydu. Önce TÜRSAB’ın konumu belirlenmelidir. TÜRSAB amir mi, memur mudur? Bu belli değildir. TÜRSAB acentelere dokunmalı, dinlemeli ve sorunlarına çözüm bulmalı dedik. Bu amaçla değişim hareketini oluşturduğumuzu sürekli tekrarladık. Ama bunlarını hiçbiri gerçekleşmedi. Ben yıllardır alandayım ve hiçbir acente TÜRSAB’ı yönetiminden memnun değildir. Acente olarak bugüne kadar TÜRSAB’ın bize hiçbir faydası olmadı. TÜRSAB üyesi acenteleri denetleyeceğine, kaçak acenteleri denetlemelidir. Onlarla ilgilenmelidir.”
TÜRSAB’TA KURUMSALLAŞMA YOK
Biz hizmet odaklı bakıyoruz. Ancak bizimle değil böyle kadrolarla çalışmayı tercih ettiler. TÜRSAB’ta C1 vizesi ile ilgilendik ve başıbozukluktan kurtarıp bir sisteme oturttuk. Bir gün ansızın ipimizi çektiler ve bilgisayarımız kapandı.
Garibaldi binasının sorumlusu idik. TÜRSABtarafından milyonlar harcanarak yapılmıştı. Ancak kontratta kullanma hakkı yoktu. İtalyan Vakfı ile aylarca konuşarak TÜRSAB’a kullanma hakkını aldık. Orada da bir gün sabaha karşı operasyonla görevden alındık. Lütfi Kırdar’ın yönetime girdim. Orada da başı bozukluk vardı. Öyle de devam edip gitti.TÜRSAB’ta işlerin hiç başlangıcı ve bitişi olmadı. TÜRSAB’ta böyle bir kurumsallaşma yoktur. Bu sistem böyle gelmiş böyle gidiyor. Büyük umutlarla yönetime seçtiğimiz arkadaşlar turizmin hiçbir alanında yoklar. Biz alanda çalışıyoruz ve turizme hizmet üretiyoruz.
TÜRSAB’A BİRİLERİNİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR
Ben aday olmak için çıkmadım. Ancak genç acenteci arkadaşlardan TÜRSAB sahipsiz denilerek baskı gördük. Artık TÜRSAB’a birilerinin sahip çıkması gerektiğini söylüyorlar. Bu durumda aday mıyız? Öyle görünüyor.
Yükselen TÜRSAB hareketi olarak genç, dinamik ve alanı bilen arkadaşlarla ekip oluşturduk. Mevcut TÜRSAB yönetimi nedir diye sorulduğunda herkes aidat alan kurum olarak görüyor. Başka hiçbir sey yapmıyorlar.
KARANLIĞA GÖMÜLMÜŞ BİR TÜRSAB VAR
Online yüzünren acenteler iş yapamıyor. Acentelerin bilet sorunlarını bile çözemediler. TÜRSAB yasayla kurulmuş bir birlik olarak sektöre büyük artı değer katacak bir kurumdur. Ancak mevcut yönetimde ne böyle bir birikim var, ne de böyle icraat yapacak insanlar var. Ortada sessizliğe ve karanlığa gömülmüş bir TÜRSAB var.
TÜRSAB’I GEREKSİZ HALE GETİRDİLER
Ancak sektörle ağlayıp, gülen ve sektörün içinden çıkan bir yönetimle başarılı olunabilir.
TÜRSAB hizmet pozisyonu almalıdır. Anadolu acenteleri perişanlar. Turizm gelirleri diye bir şey kalmadı. Sen hasta olan acenteleri neden tedavi etmiyorsun? Acentelere kredi sağlamak için bir çalışma bile yapmıyorlar. Biz KOSGEB’le görüştük ve bu imkanların olduğunu gördük.
Acenteler hizmet bekliyorlar. TÜRSAB’ın son durumunda BTK başkanları bile alan yönetimlerinin dışında kaldılar. Bize dokunmayan dinlemeyen bir TÜRSAB ancak böyle gereksiz hale getirilebilirdi. TÜRSAB verimli kullanılırsa turizmin sigortası ve güvencesidir.
BÜYÜK PARA HARCAYANLARIN TÜRSAB'TAN BEKLENTİLERİ NEDİR?
Biz her şeyden dışlanınca yol arayışına girdik. Birlikte gülüp, ağlamamız lazım.
Bizler 3-15 arası personel çalıştıran acenteleriz. Acenteciyi acenteci yönetsin diyoruz. Birilerinin harcadığı gibi büyük paralar harcayacak gücümüz yok. Arkadaşlardan sosyal medya desteği ve oy istiyoruz. Oyu olanın oyu, olmayanın kalbi desteği yeterlidir.
Yönetime gelmek için büyük paralar harcayanların TÜRSAB’tan ne beklentileri olduğunu bilemiyorum.
TÜRSAB'TA 'DEĞİŞİM' DEMEKLE İŞ BİTMİYOR
Mevcut yönetimin iyi yanı var mı derseniz. Delegeler yönetimin değişebileceğini gördü. Ancak hiçbir makam sonsuza kadar değildir. Değişim hayatın rasyonel gerçeğidir. Delege kimsenin oyunun hiç kimsenin tahakkümünde olamayacağını gördü. Bunu gösterme açısından faydalı bir şeyler oldu. Ama o kadar…
Mevcut TÜRSAB yönetiminin konumunu bir metaforla açıklayayım.
Acenteler olarak 10 bin kişi bir apartmandayız. İyi yönetilmediğimizi düşünüyoruz ve bizim binayı hiç bilmeyen, tanımayan karşı binadan yönetici seçiyoruz. O yönetici bizim binada yaşamadığı için derdiğimizi bilmiyor. Sürekli hatalar yapıyor veya bildiğini okuyor.
İşte mevcut TÜRSAB derdimizi bilmeyenlerin, ilgilenmeyenlerin ve çözüm üretme kabiliyeti olmayanların elindedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.