ANTALYA- TÜROFED Başkanı Barut: Oteller hem inşaat hem de işletme halinde tüketim gerçekleştiriyor. Türkiye Otelciler Federasyonu -TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, otellerin hem inşaat hem de işletme halindeyken her türlü tüketimi yaptığını söyledi.
Türkiye Otelciler Federasyonu -TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, Türkiye’de turizmin görülen iniş çıkışlara rağmen son 20 yıl içinde en hızlı gelişen sektör olduğuna dikkati çekti.
Bu dönemde turizmin milli gelir içindeki payının dört kat arttığını belirten Ahmet Barut “Oteller, hem inşaat hem de işletme halinde her türlü tüketimi yapıyor” dedi.
Turizmin konaklama ve yeme içme birimlerinin mal ve hizmet alışverişi yaptığı sektör sayısının son 25 yıl içinde 30’dan 54’e yükseldiğini bildiren Barut “Turizmin 54 sektöre yıllık katkısı 11,2 milyar dolardır. Konaklama tesisleriyle yeme-içme birimlerinin gerçekleştirdiği toplam 11,2 milyar dolarlık mal ve hizmet alımının 5,5 milyar dolarlık bölümü, konaklama tesisleri, 5,7 milyar dolarlık bölümü ise yeme-içme bölümlerince yapılıyor,” şeklinde konuştu.
“125 YENİ OTEL HİZMETE GİRECEK”
Bu yıl Türkiye’de 125 yeni otelin hizmete girmesinin beklendiğini anlatan Barut şöyle konuştu:
“Bu yıl hizmete girmesi beklenen 125 otel yatırımı, çeşitli sektörlere toplam 3,7 milyar euroluk pazar yaratacak. Buna 2008 yılında yenilenecek olan tesisler için gerçekleştirilecek harcamalar eklenince 4,5 milyar euroluk bir pazar hacmi doğacaktır.
Beş yıldızlı bir otelin inşaatında 2 milyon euroluk demir, 1,5 milyon euroluk beton harcanıyor.
400 odalı beş yıldızlı bir otelin kaba inşaatı için 5,5-6 milyon euro, mekanik tesisat işlerine de 3,2 milyon euro harcanıyor.
Bu nitelikteki otellerde mobilyadan tekstile kadar 220 kalem mal ve hizmet alınıyor.
Bunlar da çeşitli sektörlere otel başına toplam 25-30 milyon euroluk bir pazar yaratıyor.”
TURİZMİN İSTİHDAMA KATKISI
Turizmin sadece ekonomiye değil, istihdama da büyük katkısının olduğuna işaret eden Barut, turizm yatırımlarının hızlı istihdam yarattığını söyledi.
Barut “Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunda 533 bin 395 kişi çalışırken turizm belgeli konaklama birimleriyle yeme-içme birimlerinde çalışan sayısı 309 bin 678’dir. Yani turizmde çalışanların sayısı yaklaşık 310 bin kişidir. Türkiye’de 10 milyon euroluk bir yatırımla taşıt alımında 37, çimentoda 46, ulaştırmada 36 kişiye iş imkanı sağlanırken turizmde 119 kişiye iş alanı yaratılabiliyor,” şeklinde konuştu.
“TURİZME HİÇ TEŞVİK YOK”
Türkiye’de turizme teşvik olmadığını da savunan Barut, “Ülke ekonomisine ve istihdama bu kadar büyük katkısı olan turizme destek yok” dedi.
Az gelişmiş ülkelerde bile turizme daha fazla teşvik verildiğini belirten Barut, Türkiye’de turizm yatırımlarının devam etmesi gerektiğini söyledi.
Barut şöyle konuştu:
“Belki Antalya otele doydu ama diğer yerlerde yatırım için bölgesel teşvikler olmalı. Turizmden büyük beklentileri olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde turizm yatırımları teşvik edilmeli. Hatta İstanbul dahi teşvik kapsamına alınmalı. Belki Antalya yatırımda öncelikli iller arasından çıktı ama burada da hiçbir zaman yatırım bitmez. Artık Antalya’da birbirinin kopyası tesisler yapılmamalı. Bütün dünya turizmin ekonomiye olan katkısını biliyor. Bu nedenle turizmin gelişmesi için büyük teşvikler veriyor. Türkiye’de ise teşvik yok. Turizmin bu şekilde çok fazla gelişmesi beklenemez.”
Ahmet Barut, Türkiye’de turizm yatırımlarının tutarının 35 milyar euroyu geçtiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almış toplam 2475 tesisin var olduğunu, bu tesislerin 216’sının beş yıldızlı, 416’sının ise dört yıldızlı olduğunu sözlerine ekledi.