• BIST 9300.24
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 17 °C

TÜROB başkanı Eresin: İstanbul’un yıldızı parlayacak

TÜROB başkanı Eresin: İstanbul’un yıldızı parlayacak
TÜROB Başkanı Müberra Eresin: Gelecek yıl ise yani 2023 yılının turizmde çok daha iyi bir yıl olacağını, özellikle İstanbul’un dünyada yine parlayan ilk beş destinasyondan biri olacağını umuyoruz” diye

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, turizmde son iki yıldır pandemi nedeniyle hasret kalınan canlılığa yeniden merhaba demenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Turizmde Türkiye’nin ve İstanbul’un yıldızı daha da parlayacak. İstanbul’da doluluklar yüzde 66.8 olarak gerçekleşti. 2019’un ilk 5 ayında bu oran yüze 69 olmuştu. Görüldüğü gibi doluluklarda mayıs ayı bazında 2019’un üzerindeyiz, ancak ilk 5 aylık dönem itibariyle henüz 2019’un gerisindeyiz" dedi.
TÜROB’un Haziran ayı ‘TÜROB Geleneksel Öğle Yemeği’ etkinliği Conrad İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirildi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’in konuk konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, TÜROB üyeleri ve turizm sektörünün önde gelen temsilcileri bir araya geldi.

turob-baskani-muberra-eresin-001.jpgturob-baskani-muberra-eresin-001.jpgturob-baskani-muberra-eresin-002.jpg

Hem doluluklar hem fiyatlar arttı

Toplantıda bir konuşma yapan TÜROB Başkanı Eresin, turizmdeki son durumla ilgili bilgi verirken, yılın ikinci yarısıyla birlikte talepte artışın devam etmesini beklediklerini belirtti. Eresin, “Mevcut şartlarda 2022’nin 2021’den çok daha iyi bir yıl olacağı kesin görünüyor. 2019 yılını da geçme ihtimali çok yüksek. Gelecek yıl ise yani 2023 yılının turizmde çok daha iyi bir yıl olacağını, takip eden yıllarda turizm gelirlerimizin artarak çok ciddi noktalara geleceğini ve özellikle İstanbul’un dünyada yine parlayan ilk beş destinasyondan biri olacağını umuyoruz” diye konuştu.

turob-baskani-muberra-eresin-003.jpgTürkiye dolulukları

Doluluk oranlarını açıklayan Eresin, şu bilgileri verdi: “Türkiye genelinde otel dolulukları Mayıs 2022’de yüzde 70.3, ADR olarak adlandırılan günlük satılan oda bedeli 103.9 Euro, RevPAR olarak adlandırılan oda başı gelirler 73.1 Euro oldu. Mayıs 2019’da otel dolulukları yüzde 54.6, oda bedeli 68.5, oda başı gelirler 37.3 Euro olmuştu.

Türkiye genelinde ilk 5 ayda ise doluluklar yüzde 59.8, oda bedeli 84.5 Euro, oda gelirleri ise 50.5 Euro olarak gerçekleşti. 2019’un beş aynında doluluklar yüzde 62.6, oda bedeli 65.5 Euro, oda başı gelirler de 41.0 Euro olmuştu.

Neden mi 2019 ile kıyasladım? Geçmiş dönemle karşılaştırma yaparken turizmde kayıp yıllar olarak kabul ettiğimiz 2020 ve 2021 yıllarını hiç dikkate almıyoruz ve sadece 2019 yılı ile kıyaslama yapıyoruz artık.

İstanbul’da durum

İstanbul’a gelirsek; İstanbul’da Mayıs 2022 otel dolulukları yüzde 78.4 oldu. 2019 yılı Mayıs ayında bu oran yüzde 58.2 olmuştu. Bu yılın ilk 5 ayına baktığımızda ise İstanbul’da doluluklar yüzde 66.8 olarak gerçekleşti. 2019’un ilk 5 ayında bu oran yüze 69 olmuştu. Görüldüğü gibi doluluklarda mayıs ayı bazında 2019’un üzerindeyiz, ancak ilk 5 aylık dönem itibariyle henüz 2019’un gerisindeyiz.”

İstanbul Avrupa ortalamasının üzerinde

Fiyatlarda ve oda gelirlerindeki yükselişin çok sevindirici olduğuna dikkat çeken Eresin, şöyle devam etti: “Şunu büyük bir memnuniyetle belirtmeliyim ki; İstanbul’un hem mayıs ayında hem de beş aylık dönemde doluluk ve oda başı gelir ortalaması Avrupa destinasyonları ortalamasının üzerine çıktı.

İstanbul’da günlük satılan oda bedelimiz Mayıs 2022’de 127.4 Euro oldu. 2019 yılında bu rakam 81.7 olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise Mayıs 2022’de 99.8 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 47.5 Euro olmuştu. Ocak-Mayıs döneminde; günlük satılan oda bedelimiz 2022’de 104,98 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 80.4 Euro olmuştu. Ocak-Mayıs 2022’de; toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler 2022’de 70.1 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 55.5 Euro olmuştu.

Turizm sektöründe olumlu grafiklerin ortaya çıkması memnuniyet verici ancak yapılan çalışmaları göz önüne alırsak da bu başarılar tesadüf değil. TÜROB, İstanbul Ticaret Odası, ICVB ve sektör kuruluşları olarak kamu-özel sektör iş birliğinde atılan adımlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı (TGA) tarafından yürütülen sonuç odaklı tanıtım ve pazarlama çalışmaları sonrasında turizm sektörünün hedeflerine ulaşarak ülke ekonomisi, istihdamı ve kalkınmasına güçlü desteğini vermeye devam edeceğine inanıyoruz.”

Otel yatırımları artışa geçti

Konaklama sektörü yatırımlarında da yeniden artış başladığına işaret eden Eresin, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre bu yılın ilk 4 ayında ülke genelinde toplamda 23 ilde 42 yeni otel projesi ‘Yatırım Teşvik Belgesi’ aldı. Yeni yatırımlar toplam 1 milyar 892 bin TL tutarında teşvik kullanılarak tamamlanacak” dedi.

Eğitim projelerimiz hızlandı

TÜROB’un eğitim alanındaki çalışmalarının da hızlandığını ifade eden Eresin, şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’yla birlikte, turizm sektörüne nitelikli insan kaynağı yetiştirmesi amacıyla, ‘Mesleki Eğitim Merkezleri’ projesinin uygulamasını İstanbul pilot il olmak üzere başlatmıştık. Proje kapsamında yaşanan aksaklıkların giderilmesi yönünde MEB ile yakından çalışmaya devam ediyoruz. Bu projeyi, sektörümüz açısından taşıdığı önem dikkate alınarak desteklemeye devam edeceğiz. Öte yandan MEB ile varılan mutabakat sonrasında; Şişli Kervansaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin adının ‘TÜROB 50.Yıl Şişli Turizm Meslek Lisesi’ olarak değiştirilmesi konusunda süreç tamamlanmak üzere. Okulumuzda incelemelerde bulunduk. Okulun, toplam 21 dersliği ile tamamen ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağına göre öğrenci yetiştirmesi için idari ve teknik altyapı en kısa süre içerisinde tamamlanacak.”

İTO, dünyanın en büyük ve en köklü odalarından

İstanbul Ticaret Odası’nın 640 bini aşkın üyesiyle dünyanın en büyük ve köklü ticaret odalarından biri olduğunu kaydeden Eresin, şöyle konuştu: “Türkiye'nin geleceğine adanmış bir kurum olarak İTO, misyonundan aldığı güçle; ticaret, küçük sanayi ve turizmin de içerisinde yer aldığı hizmet sektörlerinin hızla gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemektedir. Yurt dışında yeni pazarlar oluşturmak için çalışmalar yaparken iş dünyasının gelişmesinin önündeki engelleri tespit ederek kaldırılması için faaliyette bulunmaktadır. İstanbul’un dünya turizminden aldığı payı artırmak, hizmet ve turizm sektörümüzün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla, İstanbul Ticaret Odası Başkanımız Sayın Şekib Avdagiç’in Başkanlığını yürüttüğü Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ile İktisadi işletmesi olan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) aracılığıyla, özellikle turizm sektörünün en verimli alanları arasında yer alan kongre turizminin gelişmesi için çalışmalar yapılmaktadır.”

Şanlıurfa turizm başkenti

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen, Türkiye'yi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz'un temsil ettiği İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 11. Turizm Bakanları Konferansı'nda Şanlıurfa ilimiz ‘2023 yılı Turizm Başkenti’ olarak seçildiğine de değinen Eresin, “Bu gelişme bölge turizmine ve tanıtım faaliyetlerine büyük katkı sağlayacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na girişimleri için teşekkür eder ve hayırlı olmasını temenni ederiz” dedi.

Bu haber toplam 2044 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.