• BIST 9889.71
  • Altın 2957.01
  • Dolar 35.3143
  • Euro 36.6837
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 12 °C

Türkiye'nin imajına Soros el attı

Türkiye'nin imajına Soros el attı
Avrupa’nın kültürel zevkini oluşturan kişilere Türkiye’de çekilen fotoğraflar arasından 10’ar tane fotoğraf seçtirip Avrupa'da sergilenecek.

İSTANBUL- Türkiye'nin kötü imajını sergileyen imgeler dışında da bir Türkiye algısının oluşması için çalışma başladı. ’Para sihirbazı’ olarak bilinen George Soros’un Açık Toplum Enstitüsü, Danışma Kurulu Başkanı Can Paker ve Türkiye Direktörü Hakan Altınay ile birlikte 2008 yılı içinde destek verilen projelerin koordinatörleri Sofa Otel’deki toplantıya katıldı.  Bu amaçla Timothy Garton Ash, Edgar Morin, Juan Goytisolo, Umberto Eco gibi Avrupa’nın kültürel zevkini oluşturan kişiler Türkiye’ye davet edilecek, Türkiye’den fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar arasından 10’ar tane fotoğraf seçmeleri istenecek. Seçilen fotoğraflar AB ülkelerinin kentlerinde bulvarlarda, sokaklarda, parklarda, sergi salonlarında, Fransa’daki FNAC’lar benzeri kitapçıların sergi salonlarında sergilenerek Avrupa ile Türkiye arasındaki görsel mesafenin alaztılması hedeflenecek.
Türkiye’nın değişmesi için gelecek Avrupalı yazarlar arasında Gülün Adı romanının yazarı Umberto Eco, İngiliz The Guardian Gazetesi yazarı Timothy Garton Ash, Fransız sosyolog ve filozof Edgar Morin ve İspanyol yazar Juan Goytisolo bulunuyor

 

AB ne kadar gündemimizde?
AB’ye üyelik konusundaki irade beyanına karşılık, Türkiye-AB ilişkileri 2 yıldır oldukça düşük bir düzeyde ilerliyor. AB konusunda bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda sivil toplum örgütünün çabalamaları mevcut. Bunları uzun zamandır düşünüyor ama kaleme almıyordum. Dün Açık Toplum Enstitüsü’nün 2007 değerlendirme toplantısı vardı.

 

’Para sihirbazı’ olarak bilinen George Soros’un 2001 yılından beri Türkiye’de de faaliyet gösteren enstitüsü Açık Toplum Enstitüsü. Danışma Kurulu Başkanı Can Paker ve Türkiye Direktörü Hakan Altınay ile birlikte 2008 yılı içinde destek verilen projelerin koordinatörleri Sofa Otel’deki toplantıya katıldı.

 

Altınay, 2007 yılı içinde 29 projeye toplam 1.5 milyon dolarlık destek verdiklerini açıkladı. Bugüne kadar yani 6 yılda Soros Türkiye’de 10 milyon dolara yakın proje desteğinde bulunmuş. Toplantıda desteklenen projeler anlatıldı. Altınay  Açık Toplum Enstitüsü kadın haklarından, engelli haklarına kadar farklı alanlarda yapılan projelere destek verirken AB ile ilgili de Türkiye’nin tanıtımı için projelere özel önem veriyor.

 

 Yeni üyeler katıldı

Örneğin, 2007 yılı içinde Avrupalı aydınlardan oluşan ’Hakkaniyet Hakemleri Grubu’nun kuruluşuna öncülük ettiler. 12 ülkeden 20 aydının ilk açıklaması 14 Aralık AB Zirvesi’nden önce olmuş ve bu açıklamada Sarkozy’nin Türkiye ile ilgili iddiaları gayri meşru ilan edilmişti.

 

Altınay dün de AB ile ilgili çalışmalara devam ettiklerini anlattı. Hakkaniyet Hakemleri’nin önümüzdeki aylarda Güney Kıbrıs’a gideceklerini söyledi. Kamuoyunda Akil Adamlar olarak bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun da 2008’de yeni Türkiye Raporu hazırlayacaklarını hatırlatan Altınay, ’AB bizim için önemli bir gündem maddesi olmaya devam edecek. Akil Adamlar’ın 2004’te hazırladıkları rapor Türkiye ile müzakerelere başlanma çağrısı yaparak çok olumlu olmuştu’ diyor.

 

Peki ne yapacak Açık Toplum Enstitüsü?

Türkiye’nin tanıtımı için yeni hazırlanan projelerini Hakan Altınay şöyle anlattı:

’Avrupa’da çok sık rastlanan Türkiye imajı bikini reklamının önünden geçen çarşaflı kadın fotoğrafıdır. Her türlü oryantalist klişeyi içeren bu ve benzeri imgeler dışında da bir Türkiye algısının oluşmasını önemsiyoruz. Bu amaçla Timothy Garton Ash, Edgar Morin, Juan Goytisolo, Umberto Eco gibi Avrupa’nın kültürel zevkini oluşturan kişileri Türkiye’ye davet ederek, Türkiye’den fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar arasından 10’ar tane fotoğraf seçmelerini isteyeceğiz. Bu seçilen fotoğraflar AB ülkelerinin kentlerinde bulvarlarda, sokaklarda, parklarda, sergi salonlarında, Fransa’daki FNAC’lar benzeri kitapçıların sergi salonlarında sergilenecek. Amacımız Avrupa ile Türkiye arasındaki görsel mesafeyi azaltmak.’

 

Türkiye’nin türban gündemiyle yoğrulduğu şu günlerde ya daha tartışmalı bir Türkiye fotoğrafı çıkarsa?

 

Altınay, ’Avrupalı entelektüeller seçtikleri fotoğrafları neden seçtiklerini de kısaca özetleyecekler. Ayrıca bu fotoğraflara bakıp tepki veren Avrupalıların bu tepkileri de ölçülecek’ diyor.

 

Açık Toplum Enstitüsü’nün 2008 Danışma Kurulu Üyeleri Suay Aksoy, Ümit Boyner, Eyüp Can, Can Paker, Murat Sungar, Ümit Kardaş tanıtılırken kurula bu yıl katılan Memduh Hacıoğlu ve Zülfü Dicleli de toplantıda yer aldı.

 

ENTELEKTÜELLER SEÇECEK

Ünlü yazar Umberto Eco, Selanik göçmeni filozof Edgar Morin, yazar Timothy Garton Ash ve İspanyol yazar Juan Goytisolo Türkiye’den kareler seçecek.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.