• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 20 °C

Türkiye'nin ilk akredite meyvesi

Türkiye'nin ilk akredite meyvesi
Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran’ın girişimleriyle uluslararası ilkelere bağlı kalarak kayısı üretim koşullarına standartlar çalışmaları başladı

MALATYA- Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80’ini karşılayan kentte Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran’ın girişimleriyle Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK) oluşturuldu. Kurum, Türkiye’de bir ilke imza atarak, ilk kez bir meyve için Türkiye Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) onay aldı.

kayisi-kaymakli.jpg

KAYISI ARTIK ULUSLARARASI STANDARTLARDA ÜRETİLECEK
Türkiye'de ilk kez bir meyve için akreditasyon çalışması yürütmek için kurulan Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK), uluslararası alanda kabul gören ilkelere bağlı kalarak öncelikle kayısı üretim koşullarına yönelik standartlar oluşturmak için çalışmalara başladı.
Bu ayrımı gerçekleştirmek üzere KAK, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan aldığı yetkiyle, ‘TS 485 Kuru Kayısı ve TS 3690 Kayısı Çekirdeği’ standart ve kriterlerinde, uluslararası geçerliliği olacak şekilde ürün belgelendirme yapacak ve sertifikalı ürünlerin yetiştirilmesini sağlayacak.

PAZAR PAYI ARTACAK
Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu’nun belgelendirme sisteminin kabul görüp, işlerlik kazanmasıyla; Malatya kayısısının kalite ve sağlık şartlarına uygun yetiştirildiği ve işlendiği anlamı taşıyacağı için, tüm dünya pazarlarında prestiji, rekabet edebilirliği ve pazar payı artacak; markalaşmasına katkı sağlanacak; üretimde kalite artacak; üretimde kalite ve hijyen gibi koşulları yerine getiren üretici ve işletmeler diğerlerinden ayrılacak ve önümüzdeki yıllarda kurulması muhtemel olan Uluslararası Kayısı Borsası'nın altyapısı oluşturulacak.
Lezzeti ve kalitesiyle dünyadaki en iyi kayısıyı yetiştiren il olan Malatya’da, gönüllülük esasına dayanan uygulamayla, akredite olmak isteyen üreticilerin bahçelerine 'Turuncu Bayrak' verilerek üretimin her aşaması denetlenecek. Kent üreticisine yılda yaklaşık 400 milyon dolar kazandıran kayısının, akreditasyon çalışmalarıyla, katma değerinin artırılarak, şehre katkısının 700-800 milyon dolara çıkarılması hedefleniyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.