İNEGÖL- Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan İnegöl Mobilya Ağaç Sanayii Müzesi, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından açıldı.
İnegöl Belediyesi ve gönüllüler tarafından 3 yılda oluşturulan ve Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan İnegöl Mobilya Ağaç Sanayii Müzesi, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Açılışa Eroğlu’nun yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dernek başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. İnegöl Tarihi Mehter Takımı’nın renk kattığı törende konuşan Bakan Eroğlu, “İlk defa böyle güzel bir müze açılıyor. İnegöl’ün ağaç ve ağaç sanayinde ayrı bir yeri var. Gerçekten İnegöl bütün dünyaya kendisini ispatlamış, mobilyanın başkenti diyebileceğimiz bir ilçemiz. Bu müzenin oluşumunda emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. Osmanlı donanması ile alakalı bütün malzemeler buradan gidiyordu. O dönemden beri burası mobilyanın, ağaç sanayinin başkenti. Son zamanlarda mobilya sanayi, ağaç sanayi çok hızla gelişti. Şuanda 2 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Bunun yüzde 20’si İnegöl’den gerçekleşiyor. Bakanlık olarak mobilya sektörünün, ağaç sanayinin tamamını tek sektör olarak kabul ettik. Türkiye fidan üretiminde şaha kalktı. Geçen sene 401 milyon adet fidan yetiştirdik. Aşağı yukarı her yılda 500 milyon fidanı toprakla buluşturuyoruz. Son 10 yılda üç milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bütün dünyada ormanlar azalırken, Türkiye’de orman varlığı artıyor. Son 10 yılda ormanlık alanlarımız 9 milyon dönüm arttı. Ormanlardaki odun hacmimiz 1 milyar 200 milyon metreküpten şuanda 1,5 milyar metreküpü aşmıştır. Türkiye ormanları gelişiyor, güçleniyor. Atalarımızın diktiği fidanlar artık 400 yıllık çınar oldu. Bizimde diktiğimiz fidanlar inşallah gelecekte büyük bir servet olacaktır. Ağaçlar 2 binden fazla madde için kullanılıyor. O bakımdan bunların hammaddesi odun çok önemlidir. Bizde ormanlarımızı koruyoruz, geliştiriyoruz. Bilhassa sektörün kalkınmasında, ülkemizin kalkınmasında lokomotif olarak kullanmakta kararlıyız. Bu bakımdan bu müze gerçekten çok güzel bir müze. İnegöl’ün tanıtımı açısından, tabiat güzellikleri açısından muhteşem bir müzemiz. Buraya ağaç almaya gelenler bu güzellikleri de görecek. İnşallah İnegöl çok daha büyüyecek, gelişecek” dedi.
İnegöl’ün Bursa’nın en önemli ilçelerinden biri olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu ise, “Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en önemli mobilya üretim merkezlerinden biri. Bu önemli ilçemizde mobilya sanayinin serüvenini anlatacak, mobilya kültürünün geçmişini anlatacak bir mobilya ve ağaç müzesini hizmete açıyoruz. İnşallah bu müze İnegöl ve Bursa’da yaşayan gençlerimiz arasında mobilyaya olan ilgiyi artırır. İnegöl 600 yıl öncesi Osmanlı donanmasına kereste temin eden, kürek yapan bir şehir. Osmanlı ordusunun duasını almış bir şehir. Osmanlı donanmasının bereketi bu şehrin üzerinde var. İnegöl mobilyanın merkezi. Bu şehirde böyle bir müze çok şey ifade ediyor. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
İnegöl Belediye Başkanı Aktaş ise, "Büyük bir medeniyetin doğduğu, tarih boyunca yüzlerce ilke imza atmış, üretimin ve ticareti beşiği, tarihi kültürel zenginlikleri ile girişimci öncü kent İnegöl bir ilke daha imza atıyor. Ülkemizin her ilçesinin, her vilayetinin önemli özellikleri var ama İnegöl gerçekten çok özelliklere sahip. Her ne kadar Osmanlı’ya başkentlik yapmasa da Söğüt, Domaniç, Bilecik, Yenişehir gibi yerleşim yerlerinin tam orta noktasında. 2 milyon metrekareden fazla üretim alanıyla, 2 binden fazla firmasıyla İnegöl Türkiye mobilya ihracatının yüzde 16’sını, iç piyasadaki mobilya ihracatının da yüzde 30’unu karşılıyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu’na Başkan Alinur Aktaş tarafından tablo hediye edildi. Müzenin oluşturulmasında gönüllü olarak çalışanlara da teşekkür plaketi takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.