• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 26 °C

Türkiye turizmde pahalı bir ülke oldu

Özkan Altıntaş

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç 2024 Haziren ayı meclis toplantısında iş dünyasının gündemine ilişkin görüşlerini paylaşırken “Türkiye turizmde pahalı bir ülke olacak” demişti.
Avdagiç haklı çıktı. Türkiye öyle pahalı olduk ki…
Birileri zengin oldu. Halk fakirleşti
Turizmde ise ipin ucu kaçtı. Turist yok. Turizm can çekişiyor.
Peki bunun sorumlusu kim? Sorgulamak ve aklımızı başımıza almamız lazım
İTO Başkanı Şekib Avdagiç bu pahalılığı önceden görmüş ve çozüm çareleri söylemişti.

ito-avdagic.jpgAvdagiç, o toplantıda dezenflasyon sürecinin, son derece hassasiyetle ve tüm kesimlerin ortak çabası ve kararlılığı ile yürütülmesinin önem taşıdığını söyledi.
Avdagiç, “Dezenflasyon sürecini hızlandırmak elimizde. Bir an önce kalıcı düşük enflasyon hedefine ulaşmayı istiyoruz. Bunun için de iki şeye ihtiyacımız var. Enflasyonla mücadelede topyekûn kararlılık ve yatırım ortamının süratle iyileştirilmesi. Bu iki konuda atacağımız kararlı ve güçlü adımların, yazacağımız yeni Türkiye hikayesinin de temellerini oluşturacağına inanıyorum” dedi.
Hatta “Hazırlıklı olmalıyız” diyerek şunları söylemişti.

Avdagiç, 12 aylık ihracatın ilk kez 260 milyar dolar sınırını aştığını ve Türkiye’nin CDS’lerinin 250 baz puan civarına gerilediğini hatırlatarak “Bu aşamada 2 noktaya dikkat çekmek isterim. Sıkı para politikasının ve dezenflasyon sürecinin devamının, önümüzdeki dönemde büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmasına hazırlıklı olmalıyız. Yine yüksek faiz ve buna bağlı kısa vadeli dış kaynak girişiyle birlikte TL’deki değerlenmenin, ihracatı baskılamaya devam etmesi ve ithalatta artışa yol açmasına karşı tedbirli olmak gerekiyor. Aksi takdirde dış dengenin büyümeye katkısını ortadan kalkabilir” dedi.

Avdagiç, bu dönemde özellikle TL borçlanmak zorunda olan KOBİ’lere yönelik finansman imkanlarının iyileştirilmesinin ve KGF destekli kredilerin maliyetinin düşen enflasyon paralelinde yeniden gözden geçirilmesinin önemli ve gerekli olduğunu düşünüyoruz”şeklinde konuştu.

Avdagiç, 2023 Temmuz ve Ağustos aylarındaki yüzde 9’u aşan enflasyon rakamlarının endeksten düşmesiyle birlikte ilk etapta baz etkisiyle olmak üzere yıllık enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme göreceğimizi söyledi.
Şekib Avdagiç, “Ekonomi yönetiminin de sıklıkla dile getirdiği üzere, dezenflasyon süreci başlıyor. Enflasyondaki belirgin azalışın, önemli bir sonucu da şu olacaktır. Fiyatlar genel seviyesindeki artışın sert gerilemesi, bozulan fiyatlama davranışlarının hızla düzelmesini sağlayacak. Böylece piyasanın geleceğe yönelik oluşturduğu abartılı fiyatlama davranışı da önemli ölçüde törpülenecek” dedi. Ama nerede? Bu da hayal oldu.

Avdagiç, Yaz aylarıyla birlikte turizm sektörünün ekonomiye katkısının öne çıktığını söyleyen Avdagiç, “Bu sene turizmde güçlü bir sezon bekliyoruz. Turizm gelirleri, Türkiye’nin cari açığının azalmasına kritik bir katkı vereceğini gösteriyor” dedi.

Avdagiç, konişmasının en son bsölümünde turizmin bam teline vurdu.
Turizmde güçlü gelişmeyi gölgeleyebilecek önemli bir riske de işaret eden Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, turizmde artan maliyetler nedeniyle rakiplerimiz olan ülkelere kıyasla yavaş yavaş daha pahalı bir ülkeye dönüşüyor. Tur operatörleri, potansiyel Türkiye turlarını, görece daha ucuz kalan Yunanistan, İspanya ve Mısır gibi ülkelere yönlendiriyor. Bu durum, turizm gelirlerimiz üzerinde baskı oluşturabilir. Nitekim ilk çeyrek verileri, Türkiye’nin ziyaretçi başına ortalama gelirinin geçen yılki 1.020 dolar seviyesinden bu yıl 975 dolara indiğini gösteriyor. Evet, sahip olduğumuz zengin turizm potansiyeli dikkate alındığında, Türkiye ucuz bir tatil destinasyonu olmayı hak etmiyor. Ancak, pahalı bir destinasyon olmak, maliyetten kaynaklanan bir pahalılığı değil, katma değer ve reel gelirdeki artışa dayalı yüksek fiyatlara dayanmayı gerektirir.”

İşte bu sözler alkışlanır.
Bu yıl Bodrum’da 1000 liraya lahmacun satıldı. Masalara 1 milyon liralık hesaplar gönderildi. Böylece Bodrum sinek avladı.
Öte yandan yandan Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkelerle yanlış siyasi politikalar, bölgedeki savaş ortamı bunun üzerine tuz biber ekti.
Paralı turist gelmez oldu.
Yerli turist bile daha ucuz diye Yunan adalarına kaçtı.
Dünyanın gözbebeği İstanbul’a bile beklenen turist gelmedi.
Bu işin sonu nereye varacak bilinmiyor.
Bazıları devletin imkanları ile zengin oluyor. Ama halka yansıyan zenginlik yok.
Türkiye turizmde pahalı bir ülke oldu. Ama turist yok!
Bir zamanlar Dubai Emiri El Makthum “Dubai pahalı ama cazip ülke olacak” demişti. Dediğini de yaptı. Şimdi sorgulamak lazım.
Türkiye pahalı ülke oldu.
Ama cazibesini neden kaybetti?
 

Bu yazı toplam 2555 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.