İSTANBUL - TÜRKLİM’in “Türkiye Limancılık Sektörü 2019 Raporu”nda, 2018 yılında 460 milyon ton yük elleçlendiği belirtildi. Tonaj ve kapasite kullanımı bakımından en yoğun noktalar ise Marmara Bölgesi limanları oldu.
Türkiye’deki limancılığın gelişmesi için doğru politikaların oluşturulmasına katkı sağlayan ve uluslararası platformlarda ülke limancılığını temsil eden Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) “Türkiye Limancılık Sektörü 2019 Raporu”nu yayınladı. Liman sektörüne yönelik değerlendirmelerden dünya ekonomisine, sürdürülebilir çevre konusundan ticari gelişmelere kadar geniş bir kapsama sahip olan rapor, ağırlıklı olarak 2009-2018 yılları arasındaki limanlara ilişkin bilgileri içerirken, limancılık sektörünün güncel konuları ve sorunlarına yer veriyor.
En fazla elleçleme Marmara Bölgesi’nde
Raporda verilen bilgilere göre bölgesel bazda en fazla yük elleçlenen bölge 2018 yılında olduğu gibi bu yıl da Marmara Bölgesi oldu. Bölgeler itibari ile elleçlenen yük açısından ton bazında da en yüksek artış yine Marmara Bölgesi’nde gerçekleşti. 2018 yılında TÜRKLİM limanlarında 460 milyon ton yük elleçlendiğini gösteren “Türkiye Limancılık Sektörü 2019 Raporu”nda, 139.7 milyon ton sıvı dökme yük, 133.6 milyon ton dökme yük, 114.2 milyon ton konteyner, 63.9 milyon ton genel kargo ve 8.5 milyon ton Ro-Ro yükü elleçlendiği belirtildi.
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin temel misyonlarından birinin Türkiye limanlarının ülke ekonomisine ve gelişmesine en yüksek düzeyde katkı sağlayacak noktaya getirilmesi olduğunu belirten TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Genç‘Türkiye Limancılık Sektörü 2019 Raporu’ hakkında değerlendirmelerde bulundu. Genç şunları söyledi:“TÜRKLİM olarak Türkiye’de limancılığın gelişmesi için birçok çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalardan biri de 13 yıldır hazırladığımız sektör raporumuz. Türkiye Limancılık Sektörü Raporu dünyadaki değişimlerin denizcilik sektörüne yansımalarını kapsamlı bir şekilde değerlendiren bir kaynak olma özelliği taşıyor. Bu özelliği ile limancılık sektörüne ışık tutmaya devam ediyor. Türkiye Liman İşletmecileri Derneğinin temel misyonlarından bir tanesi Türk limancılık sektörünün dar boğazlarının aşılması, limancılık sektörümüzün önünün açılması bu sayde limanlarımızın ülkemiz ekonomisine ve gelişmesine en yüksek düzeyde katkı sağlamasıdır. Bu amaçla Türk limancılık sektörünün gündemi başlığı altında limancılık sektörünün sorunlarını ve çözümüne yönelik önerilerini sektör raporunda özetlemektedir.”
TÜRKLİM tarafından 13 yıldır yayınlanan sektör raporunda bu yıl da özel konular gündeme alınarak; Denizcilik Sektöründeki Güncel Konular ve Tartışmalar kapsamında Artan Küresel Riskler, Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Girişimi, Dijitalizasyon ve Yıkıcı (Disruptive) Teknolojiler, Liman
Otomasyonu (Akıllı limanlar-Smart Ports), Liman 4.0, Sürdürülebilir Çevre Konusundaki Gelişmeler ve Kuzey Deniz Rotası’nın gelecekte yaratacağı fırsatlar ve tehditler değerlendirildi. Ayrıca dünya deniz ticaretindeki gelişmelerin yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren limanlardaki gelişmeler güncel istatistikler ışığında sunulurken, limancılık sektörünün geleceğine ilişkin öngörüler de raporda yer alıyor.
TÜRKLİM Hakkında:
Türkiye çapında 67 üyesi bulunan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) tüm liman işletmecilerini tek bir çatı altında toplayarak tek, kuvvetli ve güvenilir sektörel dernek olmak vizyonu ile çalışmalarına 1996 yılında başladı. TÜRKLİM, Türkiye’deki limancılığın gelişmesi için doğru politikaların oluşturulmasında önemli bir referans kaynağı olarak ulusal ve uluslararası platformlarda ülke limancılığını en iyi şekilde temsil etmek hedefiyle sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalar yapmaktadır. Kurum Avrupa Özel Liman İşletmecileri Federasyonunun (FEPORT) aktif üyesidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.