• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 21 °C

Türkiye helal gıda üssü oluyor

Türkiye helal gıda üssü oluyor
Diyanet İşleri Başkanlığı ile de ortak faaliyette bulunan TSE, hem iç pazar hem de ihracata çalışan gıda şirketlerine bu konuda destek oluyor.

ANKARA- Türkiye helal gıda belgelendirme merkezi olmanın hesabını yaparken, yerli şirketlerde ‘helallik’ yarışına girdi. İki yıl önce belgelendirme faaliyetine başlayan Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) kapısını yüzlerce şirket çaldı. TSE tarafından 187 şirkete helal gıda belgesi verildi. Irak başta olmak üzere Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile ticaret yapan çok sayıda Türk gıda şirketinin de helal belgesi almak istedikleri belirtiliyor. Özel sektör aracılığı ile Türkiye’de çok sayıda firmanın aldığı ‘helal belge’si Temmuz 2011 tarihinden itibaren TSE tarafından da veriliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ile de ortak faaliyette bulunan TSE, hem iç pazar hem de ihracata çalışan gıda şirketlerine bu konuda destek oluyor.

DÜNYANIN HELAL GIDA MERKEZİ
Türk Standardları Enstitüsü’nün bir diğer hedefi ise Türkiye’yi dünyanın helal gıda üssü haline getirebilmek. Bu kapsamda İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı olarak çalışan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Türkiye’de kuruldu. Hedef dünya belgelendirme ve helal gıda pazarından daha fazla pay alabilmek. Dünyada belgelendirme pazarının 200 milyar dolar, helal gıda pazarının ise 2 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Araştırmalara göre dünyada helal ürünleri tüketen yaklaşık 2 milyar tüketici bulunuyor. Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) uzun süredir yürüttüğü çalışma sonrasında İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün Türkiye’de kurulmasını öngören uluslararası anlaşma iki yıl önce yürürlüğe girmişti. TSE tarafından verilen helal belgelendirmenin herhangi bir zorunluluğu ise bulunmuyor. Firmalar belge aracılığı ile daha çok müşteriye ürün satma imkanına kavuşuyor.

ORTAK LOGO İLE PAYASADA OLACAK
TSE ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortak logo belirlemesine yönelik çalışmalar da büyük ölçüde tamamlandı. Önümüzdeki günlerde Türk Standardları Enstitüsü ile Diyanet İşleri Başkanlığı helal gıda konusunda ortak logo ile piyasada yer alacak. Bu sayede hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlara mal satan firmaların eli daha da güçlenmiş olacak. Türkiye’de TSE’nin yanı sıra Malezya menşeli özel şirket tarafından da helal gıda belgesi veriliyor. Helal gıda belgelendirmesi ürünlerin yanı sıra “Yemek fabrikası, toplu yemek mutfağı, lokanta, kafeterya, pastane, hızlı yemek servis yerleri ve market” gibi yerler için de helal hizmet belgelendirmesi yapılıyor.

54 BİN SERTİFİKA VERİLDİ
TSE tarafından 187 firmaya helal gıda sertifikası verilmesine rağmen bu rakam oldukça düşük. Resmi verilere göre TSE’de 54 bin sertifika bulunuyor. Sadece 187 tanesinde helal gıda damgası bulunduğuna dikkat çeken TSE yetkilileri bunun artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. TSE’den bir yetkili, “Helal Gıda Belgesi alan firma sayısı çok az. Üretim teknikleri de değiştiği için helal ile haramı ayırt etmek de zorlaşıyor. Hem iç pazara hem de yurtdışına satış yapan firmalarımızın daha çok helal belgesi alması gerekiyor.” tespitini yapıyor. Bir başka yetkili ise Türkiye’de helal gıda uygulamasının geç başladığını belirterek Osmanlı İmparatorluğu döneminde de gıda, insan ve tüketici hakları konusunda buna benzer çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Zaman
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.