İSTANBUL- Türk turizminin duayenlerinden, eğitimci ve sendikacılık yaşamında “Hilton’u dize getiren adam’ olarak tanınan değerli turizmci Şaban Ali Yaşaroğlu’nun kaybettik.
Bir süreden beri rahatsızlığı nedeniyle evinde olan Şaban Ali Yaşaroğlu’nun cenazesi 19 Temmuz Cuma günü ikindi namazı sonrası Şişli Camii’nden kaldırılacak.
Özkan Altıntaş'ın, Airport TV'de Türk turizminin duayenlerinden İstanbul Teknik Üniversitesi Turizm Bölümü Yöneticisi Şaban Ali Yaşaroğlu ile yaptığı söyleşi (CANLı)
ŞABAN ALI YAŞAROĞLU KIMDIR
Turizmin değerli eğitimcisi Şaban Ali Yaşaroğlu 1933 yılında Rize’de doğdu. İlkokulu memleketinde bitirdi. 1949 da liseye yazılmak üzere İstanbul’daki amcasının yanına geldi. Ancak okula gidemeyip garsonluk yapmaya başladı. Daha sonra 17 yaşında Tokatlıyan Otel’inde işe başladı. Yaşaroğlu burada kısa sürede yükselerek 22 yaşında “Dünyanın En Genç Şefi” unvanını aldı.
HILTON’U DIZE GETIRDI
Altı yıl çalıştığı Tokatlıyan dan ayrılıp, Hilton’a komi olarak işe başladı. Burada da 2,5 ay gibi kısa sürede 170 kişiden sorumlu şef olarak terfi aldı. Hilton’da ayrıca sendikacılıkla tanıştı. 5 Ağustos 1975 te Hilton’da gerçekleşen direnişin önderi olarak ‘Hilton’u dize getirdi.’ Hilton yöneticileri onudinledikten sonra haklı bularak gereken istekleri yerine gitirdi. Yaşaroğlu, Hilton’dan emekli olarak ayrıldı.
ÖĞRENCİLER YETİŞTİRDİ
1988 de Kemer’de Turizm Geliştirme Vakfı (TUGEV) öncülüğünde kurulan ve uygulamalı ders verilen OTEM eğitim kurslarında ders verdi.
1991 de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vakfı adına İTÜ Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu’nu kurup, burayı 20 yıl boyunca yönetti.
TOPLUMA YARARLI OLMAYI SEÇTİ
1950 yılında, 17 yaşında Tokatlıyan’da başlayan turizm yaşantısını 2015 yılında Ottoman Hotels Grubu’nun Eğitim ve Turizm Danışmanı kimliğiyle tamamladı. Yaşaroğlu, bar ve servis hizmetleri ile başlayan deneyimi içinde bar şefliği, sektörde ve eğitim kurumlarında eğitmenlik, sendikacılık, yazarlık, otel koordinatörlüğü, okul yöneticiliği ve danışmanlık yer aldı.
HAKKINDA YAZILAR YAZILDI
Değerlerin hızla değiştiği günümüzde, idealist, mücadeleci ve umutlu olmanın, kendi kendini yetiştirmenin ve eski bir deyiş gibi duran “topluma yararlı olmanın” iyi bir örneği olan Yaşaroğlu hakkında Hürriyet gazetesi bir “kişisel gelişim dehası” dedi.
Tokatlıyan’da çalışırken tanıştığı yazar ve gazeteci Şevket Rado, 1959 yılı Şubat ayında çıkan Hayat Mecmuası’ndaki köşesinde bir hafta arayla yazdığı iki yazısında Yaşaroğlu’ndan “onun köylü çocuğu olduğunu tahmin edemezsiniz” diye yazdı. Rado, Yaşaroğlu’nun sadece kendisini değil ailesinide kalkındırdığını, milli kalkınmanın sadece fabrika ve limanlarla değil, Yaşaroğlu gibi bireysel kalkınmayla olacağından bahsetti. Yaşaroğlu, CHP hayranlığını Ecevit ve İnönü hakkında yazdığı kitapta değerlendirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.