• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 7 °C
  • Antalya 19 °C

Türk turizmi sanal dünyaya açılmakta gecikiyor

Özkan Altıntaş

Dünyada turizm dijital ortama doğru kayarken Türkiye’de turizmcilerin bu pastadan ancak yüzde 15 oranında pay alabildiği söyledi. Türk turizminde yaptığı yeniliklerle tanınan ve ‘heşey dahil’ sisteminin mimarlarından olan Cem Kınay, Türkiye Küçük Oteller Derneği- TURKODER’in düzenlediği toplantıda dünya trendlerini takip etmek zorunda olduğumuzu söyledi.TURKODER Başkanı Ertan Ustaoğlu’da turizm tercihlerindek değişimi vurgulayarak “Geleceğin turizmi küçük oteller”dedi. Yani Türk turizminin sanal dünyada mutlaka güçlenmesi gerektiği ortaya konuldu. Bu arada 14 medeniyete ev sahipliği yapmış, 4 dinin doğduğu topraklara sahip olan Türkiye’nin turizm için yeni hikayeler yazması gerektiği görülüyor.
Son dönemde turizmde dijitallaşme müthiş bir hızla gelişirken, Türkiye yavaş gidiyor. Hatta interneti çok kullanıyoruz gibi görülüyor, ancak dijital kullanımda dünyada 7’cisi olduğumuz ortaya çıktı.
Geçtiğimiz yıllarda Almanya’da otel, uçak, seyahat rezervasyonlarında oran yüzde 70 acente üzerinden, yüzde 40 internet üzerinden idi. Şimdi ise bu oran tam tersine döndü. Bu dönüş Türk turizminde de bu hızla ilerliyor, ama dijitale yapılan yatırımlar devede kulak misali boyutlarda kalıyor.

Cem Kınay yeni nesilin yaratıcılığından faydalanılması gerektiğini belirterek “Yeni nesili takip edip yeni hikayeler yazmalıyız. İstanbul’un hikayesini de yeniden yazmalıyız. İstanbul 25 milyon turistin üzerine çıkabilecek bir şehirdir” derken artık kültür turizminin öne çıkmaya başladığını belirtiyor.

Eski adıyla ‘butik otel” olan ve “küçük otel” diye anılan oteller konuklarına Türk alkının yaşam şeklini sunuyor. Dünyada gelişen ‘style life’ denilen turizmin yeni çekim gücünü iyi kulanmak gerekiyor.
Bunun için neler yapılması gerekiyor. Yine Cem Kınay’ın gözüyle bakalım:
Yerelleşme önemlidir. Yiyecek içecek ve yaşam önemli olmaya başladı. Yani Türk mutfağının enfes lezzetlerini Türk halkının yediği şekilde konuklara sunmak gerekiyor.
Doğaya saygılı bir toplum olmalıyız. Koruma kullanma anlayışıyla tarihi yapılanı turistik tesis olarak kullanırken özünü bozmadan değerlendirmeli, tasarıma özen göstermeliyiz. Doğayı beton yığınlarıyla doldurup yok etmemeliyiz. Artık turist yeşile, temiz havaya ve kültüre geliyor. Doğallık ve lezzet tercih sebebi oldu.
‘Yerelleşme’ ve ‘yaşam’ şeklini benimseyen dünyanın farklı rezervasyon sistemi Airbnb artık giderek büyüyor. Yerelleşmeyi kullanarak büyüyen Airbnb örnek olmalıdır.
sosyalleşme artıyor, önümüzdeki yıllarda paylaşım ekonomisi turizme hakim olacak gibi görülüyor. Bunun en güzel yolu sosyal medyadan geçiyor. Dünya artık blockchain ve yapay zekalardan bahsedip, otelleri robotlara yönettirirken geri kalmamalıyız.
Artık önümüzde yeni bir dünya var. Eski pazarlama yöntemleri bitti yeni pazarlama başladı.
 

Bu yazı toplam 2820 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.