• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 23 °C

Türk tarımını dünyayla buluşturan Agroexpo Fuarı

Türk tarımını dünyayla buluşturan Agroexpo Fuarı
Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Türk tarımını dünya tarımıyla buluşturmayı amaçlıyor.

İZMİR — Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık fuarı İzmir’de kapılarını açtı. Bu yıl 17’ncisi düzenlenen ve Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olarak gösterilen Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Türk tarımını dünya tarımıyla buluşturmayı amaçlıyor. 6 Şubat’a kadar sürecek olan fuarı ziyaret edenlerin sayısının 390 bini bulması bekleniyor. 58’den fazla ülkeden ithalatçı firmalar ve alım heyetleri de fuara katılıyor. Geçen yıl fuar kapsamında elde edilen 1,5 milyar dolar ticaret hacminin bu yıl 2 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

“Teknolojinin nabzını İzmir fuarında takip ediyoruz”
Tarımsal mekanizasyon, sera, sulama, gübre, tohum, fide, fidan ve bahçecilik, zirai ilaçlama makinaları, ekolojik tarım, agro bilişim, canlı hayvan yetiştiriciliği, hayvansal üretim makinaları alanlarında yenilikçi teknolojileri görmek için fuara Türkiye’nin dört bir yanından çiftçiler katıldı. 90 ülkeden 1050 marka katılımcısı tarafından kurulan stantlarda birçok ürün ve hizmet çiftçilere tanıtıldı. Manisa’da bağcılık, mısır, arpa ve buğday ekimi yapan Önder Arslan, fuarı her yıl ziyaret ettiğini söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Arslan, “Teknolojinin nabzını İzmir fuarında görüyoruz, takip ediyoruz edebildiğimiz kadarıyla. Sektörün nereye gittiğini buradan daha net bir şekilde görebiliyoruz” dedi.
agroexpo-fuari.png
Son yıllarda birçok alanda olduğu gibi tarımda da ilaçlama ve tohumlamada ön plana çıkan drone teknolojisiyle ilgilendiğini söyleyen Arslan, “Drone’lara ilgimiz var. Artık devir teknoloji devri. Sadece çiftçilik değil, teknolojiyi yakalayan her branş kendince önünü açıyor. Biz de onun için fuara gelmişken bunları da takip ettik. Drone’u birkaç senedir takip ediyoruz. Sektöre ilerleyen zamanlarda yön vereceğine inanıyorum. İlaçlı tarımlarda ilaçlama maliyetlerinde büyük bir katkı sağlıyor. Şimdilik sadece bakıyoruz ama ilerleyen zamanlarda şartlar el verirse almayı düşünüyoruz” diye konuştu.

“Her şey çok pahalanmış”

Tarım ve hayvancılıkta verimi artırıp maliyeti düşürmeyi amaçlayan teknolojik ürünler fuarın ilgi odağı olsa da fiyatları yüzünden çiftçilerin eli cebine gitmiyor. Aydın’da incir ve zeytin üretimi yapan Gökhan Yergök de traktör almak istediğini ancak fiyatı yüksek bulduğunu kaydetti: “5-6 yıldan beri devamlı gelen birisiyim, takip eden birisiyim. Ama bu sene biraz fuarı zor gördüm. Her şey çok pahalanmış, uçmuş fiyatlar. Fuarda almak istediğin her ürünün fiyatı da belli değil. Herkeste bir karamsarlık var. Doların çıkmasından mı, nedense. ‘Bu mal kaç para diyorsunuz’ 100 lira ama adamın satası yok. Daha önceleri böyle değildi. Daha önce alıyorduk, alım gücü daha kolaydı.”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yergök, fiyatı yüksek bulsa da banka kredisi çekerek traktörü almayı düşündüğünü belirtti: “Fiyat uygun değil ama Türkiye’de her şey şu an yukarı gittiği için ne alırsan kazandırıyor. Yüksek de olsa alıyoruz. Bu sene mesela ben incirden 100 lira para aldım. ‘Pahalı’ diyorum, ‘Seneye incir sonunda mahsulün parasını cebime katıp ondan sonra alayım’ diyorum, bir bakmışsın bu motor 200 olmuş. Ben incirden 100 lira almışım, o zaman da yetemiyorsun. Ama kredili veya imkanla almış olsan, borçla da alsan kazanıyorsun.”

En ağır boğalar “ağır abi” yarışmasında

Fuarda “koyun keçi güzellik yarışması”, “kadın çiftçiler yarışıyor bilgi yarışması” ve “ağır abiler yarışıyor boğa yarışması” gibi çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.

Besicilerin özenle yetiştirdiği boğalar arasında en ağır gelenin birincilik ödülünü kazandığı “Ağır abiler yarışıyor” etkinliği, fuardaki ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.

Ödemiş’te besicilik yapan Cafer Alkanoğlu da 1,660 kiloluk danasıyla yarışmada yerini aldı. Alkanoğlu, “Bu hayvan Holstein ırkı danamız. Biz bunu en son çektiğimizde 1,660 kiloydu. Epey bir zaman oldu. Tabii ağır olduğu için ayağı sakatlanır, bir şey olur diye pek ilgilenmedik. Fuar için beklettik. Buraya getirdik. Bu bir gösteriştir, zevktir. Bunun zevki apayrı bir şeydir. Bu normal bir dananın yediğinin hemen hemen 2,5 katını yer” dedi.

Fuar programı kapsamında Batı Anadolu’da gıda kültürü tarihi, tarım ve iklim stratejileri paneli, 2022 traktör lansmanı ve yenilikçi tarım makineleri sunumu da gerçekleştirilecek.

Bu haber toplam 1264 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.