İSTANBUL-Hacı Bekir Lokum ve Şekerli Mamuller Sanayi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Doğan Şahin, lokum konusundaki patent tartışmalarına değinerek, "Türk lokumunun tahtının sarsılması, rölatif bir durum. Fiyata bağlı, lezzete bağlı, modaya bağlı" dedi.
Türkiye’nin en eski şirketlerinden Ali Muhiddin Hacı Bekir tarafından 1777 yılında kurulan ve Türk lokumunu (Turkish Delight) dünyaya sevdiren Hacı Bekir’in 5. kuşak yöneticisi Mahmut Doğan Şahin, Türk lokumunun 230 yıllık serüvenini anlattı.
Şahin, Osmanlıca "rahat ul-hulküm" (boğaz rahatlatan) kelimesinden türeyen lokumun, 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda imparatorluk sınırları içinde yaygınlaştığını, Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla tanınmaya başlandığını kaydetti.
Önceleri bal ya da pekmez ve buğday unu bileşimi ile yapılan lokumun, 17. yüzyılda "kelle şekeri" olarak bilinen rafine şekerle, özellikle
1811 yılında Almanya’da nişastanın bulunup Türkiye’ye getirilmesiyle yapım ve lezzetinin değiştiğini belirten Şahin, Türkiye ve dünyada Türk lokumu adıyla özdeşleşen Hacı Bekir’in tarihçesinin de lokumun dünyadaki tarihçesine ışık tutacağını söyledi. Şahin, şunları kaydetti: "Türk lokumu, 1873’te rahat ul-hulküm adıyla, Osmanlı-Türk kültürünün bir mamulü olarak uluslararası piyasaya açılıyor. Bundan sonra dünyada lokum adıyla tanınıyor. Hacı Bekir lokumu, 1873 Viyana, 1888 Köln, 1893 Chicago, 1897 Brüksel, 1930 Fransa ve 1939 New York’ta düzenlenen fuarlara katılıyor. Hacı Bekir lokumu veya Türk lokumu, 1873 yılından itibaren dünya şekerleme piyasasına giriyor. Hacı Bekir, birçok kitapta da Türk Lokumu olarak tescil ediliyor. Yani klasik bir şekerleme sınıfı teşekkül ediyor."