Turizm sektörü çok ciddi bir sınavdan geçiyor ve yaşanılan bu sıkıntıları tekrar etmemesi için kendisi için yeni bir yol haritası ortaya çıkarması gerekiyor. Bu haritayı çıkarırken yapılması gereken bazı noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür.
1. Ulusal Turizm Stratejisi ve yerele uygulanması: Bakanlık tarafından Birleşmiş Milletler’in de yön gösterdiği hedeflere ulaşmak için hazırlanan Vizyon 2023 stratejisinin bir an önce hayat geçirilmesi gerekiyor. Bu belge bakıldığında hangi bölgenin ne yapması gerektiğinde ne yapacağına kadar detayda yazılmış bir belge ve bu belgeyi herkesin mutlaka okuması ve yerelde de uygulamaya geçilmesi gerekiyor.
2. Turizm Kalkınma Ajanslarının kurulması: Türkiye’de bölgesel kalkınma ajansları kurulmasına rağmen ajanslardan beklentiler bir türlü karşılanamadı. Bunun birçok sebebi mutlaka var. Ancak artık turizm sektörü için bölgesel kalkınma ajanslarının mutlaka kurulması gerekli. Devlet burada turizm sektörüne özgü teşvikler getirmeli ve yatırımcı da burada istifade etmelidir.
3. Pazarlama stratejisinin oluşturulması: Turizm sektörü nasılsa erken rezervasyon kültürü var olan ve Rus tüketicisine dayanan pazarlama stratejisinden vazgeçmeli. Bunun yerine turist çeşitlendirmesi ya da başka bir anlatımla müşteri çeşitlendirmesi yapmalı. Bu yapılmaz ise yeniden aynı hataya düşülecektir. Yumurtaların hepsinin aynı sepete konulması hem pazarlamasal açıdan hem de finansal açıdan hatadır.
4. Pazarlama bilincinin oluşturulması: Yaşadığımız yüzyılda artık pazarlama sadece reklamdan ibaret değil ve bu değişimin özelikle orta yaşın üzerindeki yöneticiler tarafından kavranması gerekiyor. Bunun için yöneticilerin pazarlama konusunda kendisini yetiştirmesi gerekiyor. Aksi halde pazarın dinamikleri çok daha sert şekilde önlemini alacaktır. Pazarlama bilincinin şirketin tüm çalışanları tarafından da içselleştirilmesi gerekiyor.
5. Çalışanların bilinç düzeylerinin artırılması: Ülkemize gelen her kişi aslında bir kültür elçisidir. Bunu bilecek ve idrak edecek çalışanlarımızın yöneticiler tarafından işe alınması, eğitilmesi mutlaka şart. Aksi halde ağızdan ağıza pazarlamanın negatif taraflarını işletmeler yakinen yaşayacaklardır.
6.Segmentasyon yapılması: Müşterilerin hepsinin aynı konaklama tesisine koymak artık yerini uzmanlaşmış ve sadece belirli müşteri gruplarına hitap eden konaklama tesislerinin ortaya çıkmasına neden olacak. Dolayısı ile belirli bir müşteri grubuna hitap etmek size hem maliyet tasarrufu sağlayacak hem de müşteri memnuniyet düzeyinin artmasına neden olacaktır. Alarko Carrier reklamında klimanın mucidi ve 105 yıldır sadece klima yapıyoruz vurgusunda olduğu gibi sizi rakiplerinizden farklılaştırcaktır.
7. Devletten birşeyler isteme devri artık bitti: Türk reel sektörünün en büyük handikaplarından bir tanesi herşeyi devleten beklemek anlayışıdır. Bu anlayış hemen her sektörde yaygın şekilde kendisini göstermektedir. Bunun yerine artık özel sektörün kendi ayakları yere basan ve kurmuş oldukları sivil toplum kuruluşları veya sektörel dernekler ile kendi çarelerini üreten anlayışın hakim olduğu bir döneme girilmesi gerekiyor. Bunun içinde hem derneğin kendi içinde hem de sektörler arasında kısır çekişmelerin yerine ortak fayda yaratma ekseninde yer alan ve bu doğrultuda çareler ve çözümler üreten fikir üretme merkezlerinin hayat geçirilmesi gerekiyor.
8. Üniversite-Sektör işbirliğinin kurulması: Her zaman dile getirilen ancak bir türlü de geliştirilemeyen bu işbirliğinin kurulması için hem sektörün hem de akademinin gerekli adımları atması gerekli. Aksi halde sektör nitelikli eleman bulamayacak.
9. Algı Yönetiminin yapılması: 1990’lı yıllarda hatırlar iseniz Mısır ciddi bir terör saldırışa uğradı ve çok sayıda turist vefat etti. Bunun üzerine Mısır hükümeti o zaman dünyanın en iyi halkla ilişkiler ajanslarından birisi ile anlaştı ve o dönem herkes Ramses okudu. Ramses okumayan herkes birbirini cahil diye itham etti. Biz de bu yüzden ciddi bir algı yönetimi çalışması yapmalıyız.
10. Çocuklara özel önem: Pazarlama açısından çocuklar son derece önemli. Bu sadece bizim ülkemiz açısından değil dünyadaki herkes açısından son derece önemli. Bakın TRT Çocuk kanalında Expo 2016 içerisinde geçen bir çizgi film var ve bu çizgi film sayesinde EXPO 2016’nın ziyaretçi sayısında önemli bir pay sahibi oldu. Bu yüzden bizim de dünyadaki çocuklara yönelik olarak çizgi filmler üretmeli ve o ülkelerde yayınlamamız gerekiyor. Bu belki 20 yıl sonrasına yatırım yapacak bir olgu ama Ninja Kaplumbağalar sayesinde bugün 20-30 yaş grubu herkes pizza yiyor ülkemde. Üstelik normal şekilde ülkemize girmeye çalışan pizza tutmamış idi.
11. Mobil uygulamalar: Artık mobil uygulaması olmayan bir kişiye nerede ise kız verilmediği bir dünyada hem şirketlerimizin hem de turizm odaklı herşeyin mobil uygulaması mutlaka olması gerekiyor.
12. Sanal gerçeklik uygulamaları: Samsung’un başlattığı ama bugün birçok şirket tarafından uygulanan sanal gerçeklik uygulamaları sayesinde artık tüketici bir yere gitmeden o yeri rahatlıkla gezme görme imkanınsa sahip olabiliyor. Bu özelliğin her işletmede mutlaka olması lazım.