• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 15 °C

Turizmde yıldızı parlayan Şişli yeniden keşfediliyor

Turizmde yıldızı parlayan Şişli yeniden keşfediliyor
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin evsihipliğinde yapılan “Şişli Turizmi Konuşuyor” programında Şişli’nin turizm değerleri konuşuldu ve Şişli Kültür Envanteri ile Şişli Gezi Rehberi Rotaları tanıtıldı.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
“Şişli Turizmi Konuşuyor” programının açılış konuşmasını yapan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin “45 yıllık Şişli sakiniyim, önünden geçtiğim binaların ne kadar değerli olduğunu bilmiyormuşum. Şişli Kültür Envanteri ve Şişli Gezi Rehberi Rotaları çalışmasında Şişli’nin sahip olduğu değerleri öğrendik ve turizme kazandırma planı başlattık” dedi.

muammer-keskin.jpgmuammer-keskin-.jpg

PROGRAMDA ŞIŞLI KÜLTÜR ENVANTERI VE ŞIŞLI GEZI REHBERI ROTALARı
Kültürel mirasıyla İstanbul’un çok kültürlü, renkli, ışıltılı, lezzetli, şaşırtıcı ilçelerinden biri olan Şişli’nin turizm değerleri “Şişli Turizmi Konuşuyor” programında konuşuldu. Programda Şişli Kültür Envanteri ve Şişli Gezi Rehberi Rotaları tanıtıldı. Konuşmacılar Turizm Destinasyon Planı Kapsamında pandemi sonrası konaklama sektöründeki gelişmeler hakkında görüş bildirdi.

muammer-keskin-001.jpgÖNEMLİ KATILIM OLDU
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in ev sahipliğinde Hilton İstanbul Bosphorus’da düzenlenen programa turizmin önemli isimleri konuşmacı olarak katılarak turizmde gelişen bölge Şişli’nin turizmi hakkında konuştular.İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TTYD Başkanı Oya Narin, İRO Başkanı Özgür Özaltun, TÜYİD Başkanı Kaya Demirer görüşlerini bildirdiler.

muammer-keskin-002.jpgŞişli Belediye Başkanı Muammer Keskin 1/5000 planları ile ana arterlerde otelle projesini hayata geçidiklerini belirterek “Şişli’nin turizmini turizmcilerle birlikte yeniden kurgulayacağız. Sürdürülebilir turizm anlayışıyla tüm sektörlerle entegre olarak Şişli’nin turizm değerlerini kazanacağız” dedi
Şişli Belediyesi olarak atılacak somut adımları da sektör temsilcileriyle paylaşan Keskin, bu adımları şöyle açıkladı, “İlk olarak; sizi dinleyebileceğimiz, sorunlarınızla ilgilenen, turizm konusunda özel olarak çalışacak, belediyenin ilgili birimleriyle iletişimi ve iş birliklerini sağlayacak olan, ‘Şişli Turizm Koordinasyon Birimi’ni iştirakimiz Kenthaş bünyesinde kuruyoruz. Devamında, Birleşmiş Milletler tarafından kurgulanan ve son dönemde dünyanın tüm önemli turizm kentleri ve turizm örgütlerinin katılmaya devam ettiği ‘Sürdürülebilir Turizm Çerçeve Programına’ entegre olacağız. Bu program bize; dünyanın içinde bulunduğu dönemin hassasiyetlerine uygun bir turizm yönetişim sistemi ve kalite programını hep birlikte nasıl kuracağımız, birlikte nasıl yöneteceğimiz, nasıl iş birlikleri kurgulayacağımız konularındaki küresel standartları aktaracak. Bir sonraki aşamada, Şişli’deki tüm aktörlerin katılımıyla iş birliği yapacağımız projeleri belirleyerek ortaklıklar geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede dünyanın önemli tüm kentlerinde turizm sektörü ile belediyenin içinde bulunduğu, ‘Destinasyon Yönetim Ofis’ yapısını birlikte geliştireceğiz.”

mahir-polat,-001.jpgİBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Şişli’ye yolu düşmeyen yoktur. Gezi Rehberi ve Kültür Envanteri ile ile daha görünür oldu” dedi.
Mahir Polat gerçek çözüme odaklı bu toplantıların önemli bir veri havuzu oluşturduğunu ve buradan çıkacak bilgilerin sahaya aktarılması noktasında İBB ve ilçe belediyelerin aktif olarak çalıştıklarını belirtti. “Türkiye eğer bugün dünyanın başkenti olacak kadar şık bir kente sahipse, dünyadaki turizm gelirleri ve turizm yatırımları açısından da aynı ilgiyi görüyor olması gerek. Sektörün aktörlerinin bütün çabalarına rağmen Türkiye’deki turizm davranışı, gelişimi potansiyelinin ve beklenen normun gerisinde” diyen Polat, tekil çabaların çok güzel mekânlar yaratabileceğini ancak, üst ölçekte yönetimler tarafından kentin sorunları çözülmediği, yatırımlar yapılmadığı zaman tekil çabaların hak ettiği değeri bulamayacağını sözlerine ekledi.

muberra-eresin,-002.jpgTÜROB Başkanı Müberra Eresin, Şişli’nin modenleşmenin sembolü olduğunu belirterek “Çarpık kentleşme kurbanı, sürgün bölgesi iken şişli özel bir bölge oldu. 1955 yılında İstanbul hilton’un açılmasıyla Şişli’nin kaderi değişti ve yeni yatırımlarla turizm bölgesi haline geldi. Belediyenin altyapı ve çevreye özen göstermesi turizm için önemlidir. Turizmde satışın temeli otel konforunu misafirin kapıya çıkınca bulmasıdır” dedi.
Müberra Eresin ise Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı otellerinden biri olan Hilton’un bu bölgede açılması vesilesiyle Şişli’nin turizmin gelişmesinde önemli katkıları olduğuna vurgu yaptı. Gerek ülkenin gerekse Şişli’nin turizmine ileri düzeyde eğitimli çalışanlar kazandırmak üzere Şişli Kervansaray Turizm Meslek Lisesi’ni TÜROB 50. Yıl Şişli Meslek Lisesi olarak devraldıklarını belirten Eresin, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in de okulu ilk ziyaret ederlerden biri olduğu belirtti. İstanbul Turist Rehberleri Odası Başkanı Sayın Özgür Özaltun ise Şişli Belediyesi tarafından hazırlanan Şişli Gezi Rehberi’nin önemli bir eksikliği giderdiğini belirterek, yeni rotalar hazırlanması konusunda iş birliğine açık olduklarını vurguladı.

firuz-baglikaya,-006.jpgTÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm konusunda verdiği istatistiki bilgilerden sonra, İstanbul’un tek bir üründen fazlasını barındırdığını ve bölge sazlı tanıtımın değer kazandığını belirterek “Bakanlık belediyeler kadar bu işe hakim olabilecek mi? Bakanlık gözlerini kapatsa da Şişli belediyesi gözlerini kapatmamalı” dedi.

oya-narin-marti-grubu-002.jpgTTYD Başkanı Oya Narin, Şişli’nin varlıkları ile İstanbul’un kültür ve sanat merkezi olduğunu belirterek “İstanbul’da ürün çeşitliliği arttı. Ancak yatırımlara bakıldığında büyük gelir kaynağı olan rezidans ürünü göremiyoruz” dedi.

ozgur-ozaltun,.jpgİRO Başkanı Özgür Özaltun, Şişli’nin rehberler için önemli bir bölge olduğunu belirterek “Son dönemde rehberler programlarına Şişli’yi alıyorlar. Gezi Rehberi bu konuda çok faydalı olacaktır” dedi.

kaya-demirer,-.jpgTÜRYİD Başkanı Kaya Demirer, Şişli’nin barındırdığı önemli restoran markaları ile İstanbul’un gastronomi bölgesi haline geldiğini ve markalaştığını belirterek kültür yolu, çevreye uyum yanında işyerlerinin kalabalık çekimi nedeniyle sakinlerle uyum içinde olması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği TURYİD Başkanı Kaya Demirer de sektörün pandemi döneminde geçirdiği sıkıntılardan bahsederken, son dönemde eski günlerine dönmeye başladığının altını çizdi. Pandemi sonrası konaklama sektörünün geleceği konusunda bilgi aktaran İTO Turizm 16. Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay’ın ardından konuşan Uluslararası Sağlık Turizmcileri İşverenler Sendikası USTİS Genel Sekreteri Dr. Mesut İnan ise Türkiye’nin sağlık turizmi alanından dünya pastasından aldığı payın, bu alandaki daha kaliteli hizmetle üst seviyeye çıkarılabileceğinin altını çizdi.

aydin-karacabay.jpg“Pandemi Sonrası Konaklama Sektörünün Geleceği” başlıklı konuşmayı yapan İTO Turizm 16. Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay konaklama sektörünün en büyük ihtiyacının personel sıkntısı olduğunu söyledi. İTO’da görev aldıkları süre içinde turizme nitelikli personel yetiştirmek için çalışmalar yapılacağını belirten Karacabay “Pandemide eğitimli personeli kaybettik. Konaklama sektörüne yeniden itibar kazamdırarak giden personeli geri kazanmalıyız. Ayrıca ilerleyen teknolojiye uyum sağlayan turizm anlayışı geliştirmeliyiz. Turizm sektörünün en büyük ortağı haline gelen ve yüzde 30’lara varan komisyonlarla çalışan uluslararası online satış sitelerine elternaitif yaratmak zorundayız.Bütün gelirlerimizi OTA’lara bırakmamalıyız” dedi.

mesut-inan.jpgŞişli’de sağlık turizmi hakkında ise USTIS Genel Sekreteri Dr. Mesut İnan, Şişli’de çok değerli hastanelerin bulunduğunu belirterek bölgenin sağlık turizminde büyük güce sahip olduğunu söyledi.

Daha sonra “Pandemi Sonrası Konaklama Sektörünün Geleceği” başlıklı konuşmayı İTO Turizm 16. Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay yaptı. Şişli’de sağlık turizmi hakkında ise USTIS Genel Sekreteri Dr. Mesut İnan konuştu.

muammar-keskin-sisli.jpg

“GSTC’ye üye olacak ilk belediyeyiz”

“Şişli Sürdürülebilir Turizm Çerçeve Programı”ni Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Elçin Önder anlattı. BM Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) hakkında bilgi veren Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Elçin Önder ise 279 organizasyon ve 44 destinasyonla birlikte toplam 323 üyesi olan Konsey’e Türkiye’den yerel yönetim olarak Şişli Belediyesi’nin üyelik başvuru sürecini başlattığını açıkladı. Konseyin amaç ve somut çıktılarını paylaşan Önder, GSTC’ye katılmanın önemini şöyle aktardı: “GSTC, Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilirlik İlkesinin turizm sektörüne olan adaptasyonunu sağlar. Özellikle otel, restoran gibi kuruluşların binalarının GSTC kriterleriyle gerçek anlamda çevreye zararları minimize edilir, doğayı koruyan, karbon ayak izi çok azaltılmış hale getirilmeleri sağlanır. Yabancı turistler ve bilinçli ziyaretçiler yakın gelecekte bu kriterleri taşıyan destinasyonları seçecekler. GSTC sertifikasını alan destinasyonlar ve akredite edilen oteller, yerli ve yabancı finans kaynaklarına çok daha kolay ve avantajlı koşullarla ulaşabilecekler. Bu sertifika sahibi oteller, daha düşük rakamlarla sigortalamadan finans bulmaya kadar pek çok avantaj elde edecekler. Doğal olarak Yerel İklim Eylem Planları’nın bir parçası olacaklar.”

 “Şişli’nin kültür envanteri çalışmalarının ilk etabı tamamlandı”

Şişli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatma Kaldırım Akgün Şişli Kültür Envanteri ve Şişli Gezi Rehberi rotalarınının tanıtımını yaptı
Şişli Belediyesi tarafından hazırlanan Şişli Gezi Rehberi ve Gezi Rotası’nı anlatan Şişli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatma Kaldırım Akgün ise Şişli Gezi Rehberi Projesi’nin, Şişli'nin sahip olduğu kültürel mirası belgelemek, farklı ve işlevsel ürünler aracılığıyla tüm ilgililerle paylaşmak ve kültürel miras belleğine katkıda bulunması amacıyla tasarlandığını belirtti. “İçeriği bağlamında bir envanter çalışması olan projemiz çıktıları bağlamında bir gezi ve keşif çalışmasıdır” diyen Akgün, projenin detaylarını şöyle aktardı: “Proje ilçemizin 25 mahallesinde yürütülmüştür. Saha çalışmaları kapsamında, ilçemizin en önemli kültürel miras yapılarından olan 112 adet Taşınmaz Kültürel Varlık detaylı olarak incelenmiştir. 25 mahallede toplam 112 adet yapı yerinde incelenmiştir. Yapı incelemesi ve raporlama, yetkili görüşmeleri, etüd, fotoğraf çekimleri koordinat tespiti yapılmıştır.”

Şişli Rota Haritası hakkında da bilgi aktaran Akgün, haritanın bir yüzünde ilçe haritası üzerinde işaretlenmiş bölge ve yapıların yer aldığını, diğer yüzünde ise ön yüzde yer alan yapı numarası referanslarına göre düzenlenip kısa tanıtıcı metin ve görsellere yer verildiğini belirtti.  Yapılara ulaşımı sağlayan yol tarifleri QR kodlar aracılığıyla görüntüleneceğini belirten Akgün, rotaları şöyle aktardı: “Dini Yapılar Rotası, Apartmanlar Rotası, Gastronomi Rotası, Kültür Sanat Rotası.”

 

Bu haber toplam 2570 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.