İSTANBUL- Ortalıkta ne turizm, ne de turizmci kalmadı, turizm dibe çöktü. Turizmciler kan ağlarken turizmin sivil toplum kuruluşları “zamlı aidat” peşine düşünce isyan başladı. TÜRSAB'ın zamlı aidat ve plaka talebine karşı Seyahat Acentaları Dayanışma Platformu isyan bayrağı açarak açıklama yaptı. Ayrıca change.org üzerinden başlattığı kampanya ile üyelerini TÜRSAB'ı protesto için onay vermeye çağırdı.
42 BİN TL MAAŞ SORGULANIYOR
Bu arada acenteler TÜRSAB'ın 'torpilli' genel sekreterinin 42 bin TL maaş almasını ve TÜRSAB'ta çalışan 5 kişinin daha 37"şer bin TL maaş almasını gündeme taşıyarak, "Gerçek çalışanlara günde 39 TL kısa çalışma ödeneği reva görülürken, koltuklarda oturanlara milletvekilinin bile almadığı maaş nasıl veriliyor? Onlara maaş vermek için bizim aidatlarımı artırmaya çalışıyorlar" diye sorgulamaya başladılar.
TÜROB'UN ÖRNEK DAVRANIŞI
Bu arada turizmin sivil toplum kuruluşlarından sadece Türkiye Otelciler Birliği-TÜROB, pandemi dönemindeki sıkıntıyı göz önüne alarak üyelerinden aidat almayacağını duyurarak örnek bir harekette bulundu.
TÜRSAB’TA İSYAN
Seyahat Acentaları Dayanışma Platformu adına Hamdi Ceylan imzasıyla yapılan açıklamada “Türsab Yönetimi, 2021 yılına ilişkin yıllık aidat ödentisi miktarının 3.735,74 TL olarak üyelerine duyurusunu yapmıştır. 2020 yılında muaf tutulan aidatın, 2021 yılında daha da zam yapılıp duyuru yapılması akla ve mantığa sığmamaktadır” denildi. Bu arada 50 TL olan Türsab plakalarının neden 100 TL’ye çıkarıldığı belirtildi.
Yapılan açıklama şöyle:
SEYAHAT ACENTALARI DAYANIŞMA PLATFORMU OLARAK TÜRSAB”A ÇAĞRIMIZDIR.
Değerli Meslektaşlarımız, Değerli Turizmci Dostlar,
Seyahat Acentalarının çözülemeyen sorunları her geçen gün artış gösterirken 2020 yılının Mart ayında ülkemizi de etkisini altına alan Covid-19 Pandemisi, seyahat acentalarını nefes alamaz bir duruma getirmiştir.
Devletimiz meslek örgütlerine göre çeşitli hibe, destek ve teşvikler veriyor ama nedense bu teşviklerden biz seyahat acentaları yararlanamıyor. Kim ne şekilde yapıyorsa veya ayarlıyorsa biz seyahat acentaları bu teşviklerden faydalanamıyoruz ve bunun sonucunda açıklanan desteklerin ya sağından yada solundan geçiyoruz. Seyahat Acentaları maddi ve manevi olarak bütün birikimlerini kaybetmeye devam ediyor.
FAHİŞ AİDAT ZAMMI
Turizm sektörünün dinamosu olan seyahat acentaları Covid-19”dan ilk etkilenen sektörlerin başında geldiğini defalarca ilettik. Ve en son toparlanacak sektörlerin başında geleceğini de. Durum böyle iken Türsab Yönetimi akıl almaz aidat zammı ile bizleri yine şaşırtmadı. Bacasız sanayi turizm sektörünün dinamosu seyahat acentaları neden sesini duyuramıyor sorusunun cevabını bulmaya çalışırken fahiş aidat zammı ile kendilerini kulakları çınlayacak şekilde hatırlattılar. Kendilerine sorsanız kanunen arttırmak zorunda olduklarını iletecekler. Peki bir çıkmazın içinde olan seyahat acentaları için niye Türsab ve yönetmeliğimiz çalışmıyor ?
AKIL TUTULMASI
Türsab Yönetimi, 2021 yılına ilişkin yıllık aidat ödentisi miktarının 3.735,74 TL olarak üyelerine duyurusunu yapmıştır. 2020 yılında muaf tutulan aidatın, 2021 yılında daha da zam yapılıp duyuru yapılması akla ve mantığa sığmamaktadır. 2020 yılında seyahat acentalarının büyük çoğunluğu Mart 2020 tarihi itibariyle aylardır hiç ofislerini açamadılar. 2021 yılının da seyahat acentaları için çok parlak geçmeyeceği aşikardır.
Gönlümüzden geçen, hayatın olağan akışına dönmesidir ancak pandemi başladığı andan itibaren söylediğimiz gibi bu salgından ilk etkilenen ve en son toparlanacak olan biz seyahat acentalarıdır.
Bunun için alim olmaya gerek yoktur. Durum böyle iken Türsab Yönetimi Aidat zammını yaparak bizlere iletmesi akıl tutulmasından başka bir şey değildir.
Türsab Başkanı Firuz Bağlıkaya yönetime geldiğinde aidat 400 TL olacağını seçim vaatlerinde iletmişti.
Ancak bunu da kendisine sorsak yasa değişmedi diyecek.
NEFES ALAMAYACAK DURUMDAYIZ
Geçmişten gelen sorunlarımızın birçoğuna çözümler sunulamadığı gibi, sorunlarımız katlanarak devam etmiş ve pandemi ile beraber entübe gibi nefes alınamayacak duruma gelinmiştir.
Türsab”ın amacı; meslek mensuplarının ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmaktır. Oysa yöneticilerimiz, tam tersine hareket etmektedirler. Seyahat acentaları olarak, uçak biletlerinde hizmet bedellerinin arttırılması yönünde çaba harcamazken, bu zor süreçte acentalara bir hibe çalışması yapılmamışken, hiçbir acentaya siz ne yer ne içersiniz aileniz sağlığınız nasıl diye sormamışken, 2021 yılı başında ilk olarak yıllık üyelik aidatlarını fahiş oranda arttırmaktan hiç çekinmemişlerdir.
TÜRSAB GEÇİM KAPISI DEGİLDİR
Bizler Seyahat Acentaları olarak her geçen gün yoksullaşırken ve yeni angaryalarla gece gündüz demeden uğraşırken, Türsab Genel Merkezinde sözde “Profesyonel” olarak anılan yöneticilerimiz aşırı yüksek maaşlar alarak sebepsiz zenginleşmektedirler. Son model araçlar, özel şoförler lüks mekânlarda ikramlar anlatılacak gibi değil. Meslek örgütleri geçim kapısı değildir. Gönüllü veya makul düzeyde maaş ve huzur hakları ile de pekâlâ görev yapılabilir. Bütçe giderleri karşılamıyor gibi iddiaları var ise meslektaşın sırtına yüklenmek yerine, hiç de etik olmayan yüksek huzur haklarından tasarruf etmeyi düşünmelidirler. Üye sayısı 12 bine yaklaşmış bir meslek örgütünün makul bir aidat öngörmesi durumunda bile bütçe sorunu olmayacaktır. Makul bir aidat Türsab”ında ayağını yorganına göre uzatması olacaktır.
BELGE, PLAKA, BANDROL PARALARI NE OLDU?
Yüzlerce, binlerce Türsab Belge parası, plaka ve bandrol parası… Temel sorun bütçelerin hangi amaç için kullanıldığıdır. Şeffaflık yok. Sektöre giriş yapan ve belge parası ödeyen meslektaşlarımızın paralarından tahsil edilen gelirlerle aidata gereksinim dahi olmayacaktır.
Üyelerinin yanında olan bir yönetim anlayışında olunabilseydi ki bunun örnekleri görülebilir ( Bazı ticaret adaları ve en son da TUROB 2021 aidatını almama kararı aldı).
Aidatların alınmaması kararının Türsab Yönetimince tek taraflı yapılmadığını biliyoruz bu konuda bir girişim yapılmaması da aymazlıktan başka bir şey değildir.
Megaloman bakış açısıyla, aidat ödeyemiyorsa kapatsın! Kira ödeyemiyorsa kapatsın! SGK ödeyemiyorsa kapatsın! Onu ödeyemiyorsa kapatsın, bunu ödeyemiyorsa kapatsın!
İşte bu kalemleri alt alta koyulduğunda ve bir yıl gibi bir süredir kapalı olup iş yapamadığında bu kalemlerin hepsine nasıl ihtiyaç duyulduğunu siz anlayamazsınız. Anlamış olsaydınız biz de bunları yazıyor olmazdık.
GERÇEKLERDEN UZAK YÖNETİM
Meslektaşlarının gerçeklerinden uzak yaşayan yönetim ve meslek örgütünü kendi şirketi zihniyetine çeviren bu anlayışı kabul edemiyoruz ve etmiyoruz. Ve Türsab Yönetimi tarafından duyurulan üye aidat zammını ve talep edilmesini şiddetle reddediyoruz.
Pandeminin etkilerinden, ülkenin ekonomik gerçeklerinden ve meslektaşın yaşam koşullarından bihaber olan Türsab yönetiminin bizlere duyurduğu, 2021 Üye Aidat alımının acilen iptal edilmesini istiyoruz.
PROTESTO EDİYORUZ
Tüm meslektaşlarımızı, etik olmayan bu uygulamaya karşı çıkmaya, Yönetim Kurulunun haksız ve izahı olmayan bu artışı geri çekmesi için protesto etmeye, kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz.
Change.Org Kampanya Linki; http://chng.it/H6PHPCbnGG
Saygılarımla,
Hamdi CEYLAN
Seyahat Acentaları Dayanışma Platformu
İletişim, Medya ve Teknoloji Sorumlusu
TURİZM NE DURUMDA?
Turizmciler kepenk kapattı ve bir çoğu iflas etti. Turizmciler iş yerlerini kapatıp, evlerine kapanarak kara kara düşünmeye başladılar.Bir çoğu iş yerlerini devretti. Bazıları meslek değiştirdi.
Bazıları erken rezervasyon için topladıkları paraları harcadıkları için nasıl geri vereceklerinin hesapları içinde boğuldular ve çıkış çareleri arıyorlar. Hükümetin kredi ve vergi ötelemesine rağmen ödemeler gelecek dönem için önlerinde kabus gibi duruyor.
Bu arada dünyanın dev sosyal medya kuruluşları pandemi sonrasını planlayıp turizmin en ballı bademli ülkesi Türkiye turizmini ele geçirmeye çalışıyorlar. Ayrıca dünya 2021 sonrasını geçiş dönemi olarak görerek 2025-2027 arası turizmi planlıyor. Kısaca Türkiye’de turizm dibe çöktü.
Türkiye’de ise turizmcilerin hak ve menfaatlerini korumak üzere kurulan turizmin sivil toplum kuruluşları turizmciler ve turizm dibe çakar iken çözüm çareleri üretmek yerine kafalarını kuma gömdüler. Hükümet ve bakanlıkla kısır çatışmalara girdiler.
Bütün bunlar sürerken, ortalıkta ne turizm ne de turizmci kalmadığı halde turizm çalışanlarını temsil ettiği sanılan dernekler aidat peşine düşünce isyan başladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.