• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 9 °C

Turizmde bölgesel güçbirliği

Turizmde bölgesel güçbirliği
İlk toplantılarını İstanbul, ikincisini ise Ordu’da yapan 11 ilin İl Kültür ve Turizm Müdürleri 3. toplantılarını Trabzon’da gerçekleştirdi

TRABZON-- Turizm pazarlamasında ortak hareket etme ve bölge turizm potansiyelini ekonomiye kazandırma amacıyla 3 ay önce kurulan Türkiye’nin en büyük bölgesel iş birliği ve güç birliği topluluğu Gümüşhane ve Bayburt illerinin de bünyelerine katılmasıyla 13 İle ulaştı.

turizm-bilgesel3.jpg

İlk toplantılarını İstanbul, ikincisini ise Ordu’da yapan 11 ilin İl Kültür ve Turizm Müdürleri 3. toplantılarını Trabzon’da gerçekleştirdi. Trabzon Novotel'de gerçekleşen3. “Turizmde Bölgesel İş Birliği ve Güç Birliği” zirvesinde, Gümüşhane ve Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlerinin de katılımıyla toplam 13 İl bir araya geldi.Birlikte hareket etme, iller arası iç turizmi geliştirme, illerin iç ve dış turizmden payını artırma, ortak tanıtım stratejileri geliştirme gibi birçok önemli konunun masaya yatırıldığı toplantı yaklaşık 5 saat sürdü. Oldukça önemli kararların alındığı toplantı ile ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, “Gerçekleştirmiş olduğumuz bu toplantı kültür ve turizm açısından büyük önem taşıyor.Bu iş birliği sadece bölgenin değil tüm Türkiye’nin turizmine katkı sağlayacak. Turizm ürünlerinin belirlenmesi, yerli ve yabancı turiste ulaştırılması açısından böyle bir işbirliğine gereksinim vardı. Bundan sonraki çalışmalarımızla paralel olarak iç ve dış turizmde canlanmalar olacaktır. Böylesi önemli bir toplantıya katılım gösteren herkese teşekkür ederim.” dedi.

turizm-bolgesel2.jpg

Ortak bir data merkezi kurulacak
Oldukça önemli kararların alındığı toplantıda Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde ortak bir data merkezinin kurulmasına karar verildi. Buna göre bölgeye tur düzenleyen acenteler, hizmet noktaları, kokartlı rehberler gibi bir çok faydalı bilgi bu data merkezine aktarılacak, merkezde toplanan bilgileri derleyip tüm paydaşlara iletecek. Böylece ciddi bir bilgi ve tecrübe paylaşımı yaşanacak. İnternet üzerinde veya facebook grubu üzerinde bir dijital data bloğu oluşturulacak. Üyeler istediği anda bu dosyalara ulaşabilecek veya ekleme yapabilecek. Bölgedeki zamanlı ve sabit etkinlik ve şenliklerin dataları bir merkezde toplanacak. Bölge illerinden faydalanmak isteyen turistler oluşturulacak olan Dijital Kent Tanıtım Sisteminden bölgedeki tüm turizm aktivitelerini görebilecek, istedikleri yere telefon aplikasyonları ile ulaşabilecek.
Turizmde Bölgesel İş Birliği ve Güç Birliği” projesinin koordinatörlüğünü yapan Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik ise, İllerin sahip oldukları turizm çeşitlerinde yarım günlük, günübirlik ve2 günlük konaklamalı tur programları hazırlamaları gerektiğinin altını çizdi. Çelik, “Burada amaç il dışından bölgeye tur düzenlemek isteyen acentelere derli toplu bir öneri oluşturmaktır. Programlar; Tarih ve Kültür Merkezli Turizm, Kültür ve Doğa Merkezli Turizm, Yayla Turizmi, Festival Turizmi, İnanç Turizmi, Deniz-Kum-Yayla Turizmi, Eko-Turizm, Bisiklet Safari, Kruvaziyer Turizmi, KuşGözlemi, Kızılırmak Destinasyonu – Çoruh ve Yeşilırmak alternatifleri, Selçuklu Konsepti, Hitit Konsepti, Buzul Gölleri Konsepti, Yeşil Yol Güzergahı, Gizem (Efsaneler) Turizmi (Antik Uygarlıklar), Sağlık Turizmi, Kurtuluş / Cumhuriyet Tarihi Turizmi olarak konsept konsept çıkarılacaktır. İller kendilerine özgü özel programlar da çıkarabileceklerdir. Örneğin, Sivas’da Sağlık Turizmi öncelikli iken Giresun’da Yayla Turizmi ön planda olacaktır.” dedi.
Trabzon’daki toplantıya Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinin İl Kültür ve Turizm Müdürleri katıldı. İl Müdürleri Toplantısından önce Trabzon Valisi A. Celil Öz de ziyaret edilerek bilgilendirildi. Bölgesel turizmde işbirliğini geliştirmek, turizm alanında yeni imkanlar ve destinasyonlar ortaya çıkarmak için Trabzon’da bir araya gelen müdürleri makamında kabul eden Vali Öz, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve onun taşra teşkilatlarına bağlı birimlerin kültür ve turizm alanında önemli hizmetler verdiğine vurgu yaptı. Vali Öz, “Düzenlenen turizm fuarlarından sonra iller arasında ortak hareket anlayışı oluşmuş ve bunun neticesi olarak önemli adımlar atılmaktadır. Bu çalışmaların iki boyutu var. Biri kültür, diğeri de turizmdir. Bu işbirlikleri iki boyut için de önemlidir. Şehirlerimizin bir kısmının ortak tarihi, kültürü, özellikleri ve hedefleri var. Bunların paylaşılması önemli. Şehirlerimizden bir kısmı kültür ve folklorik değerleriyle, güzel sanatlarıyla öne çıkmaktadır. Turizmle ilgili öne çıkan ve başarılı çalışmalar yapan şehirlerimiz var. Bu toplantılardaki amacımız bu güzel ve başarılı çalışmaları paylaşmak, uygulamada onlardan yararlanarak belli bir standardı oluşturmaktır.” dedi.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.