• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 16 °C

Turizmde 5,5 milyar dolarlık ‘Antalya Yaklaşımı’ isteniyor

Turizmde 5,5 milyar dolarlık ‘Antalya Yaklaşımı’ isteniyor
Pandemi nedeniyle çok zor durumda kalan turizm ve bankacılık sektörü, kredi geri ödemelerinde ‘’Turizmde Antalya Yaklaşımı’’ talep ediyor.

ANTALYA- Pandemi nedeniyle çok zor durumda kalan turizm ve bankacılık sektörü, kredi geri ödemelerinde ‘’Turizmde Antalya Yaklaşımı’’  talep ediyor.
Uzun yıllar bankacılık sektöründe yönetici olarak çalışan Yönetim Danışmanı Feti Kuyucu, pandeminin sosyo-ekonomik tüm hayatı hayal edilemeyen bir etki altına almaya devam ettiğini anımsattı.

antalya-032.jpgKüresel mali ve finansal desteklerin devam ettiğini, pandemiden küresel anlamda en fazla etkilenen sektörün ise seyahat endüstrisi olduğuna vurgulayan Kuyucu, şunları söyledi:

‘’Hükümet pandeminin başından bu yana bazı mali ve finansal destekler açıklayarak turizm sektörünü bir nebze rahatlattı. Ancak bu tedbirlerin yeterli olmadığı zaman geçtikçe ve pandemi uzadıkça ortaya çıktı, yeni destekler zorunlu hale geldi. Geçen hafta içinde turizm sektörüne yönelik Hazine Garantili 10 milyar TL KGF kefalet limiti tahsis edildi. Bu kredi sadece cari giderlerin finansmanında kullanılabilecek. Oysa ki, geçmiş aylarda da buna benzer mali ve finansal destekler sağlanmıştı, (KÇÖ, işsizlik ödeneği, SGK, vergi ertelemeleri vb ve KGF kredileri ile cari giderlerin finansmanı için limitler tahsis edilmişti). Bugün ise esas ve acil olan, sektörün ve işletmelerin nakit dengesini bozan ve sadece kitle turizminin başkenti Antalya'da 5.5 milyar Dolara ulaşan orta ve uzun vadeli yatırım kredilerinin çevrilmesi ve yeniden uzun vadeye yapılandırılmasıdır.’’

Bu tür KGF kredileri kısa vadeli çözüm olmakla birlikte hem istihdam devamlılığı hem de uluslararası fiyat rekabetinde bilançolardaki kısa vadeli borç yükü nedeniyle dezavantaj yarattığına dikkat çeken Kuyucu, turizm sektörünün bu sorunun çözümü için yasal düzenleme yapılarak ‘’Turizmde Antalya Yaklaşımı’’ uygulanması gerektiğini belirtti. Feti Kuyucu, şöyle devam etti.

‘’Kısa vadeli finansal tedbirler borç yükü yüksek olan sektörde orta düşük gelir girdabının en önemli destekçidir. Çünkü finansal borç yükü kısa vadede artmakta olup, nakde olan ihtiyaç sebebiyle de fiyat tavizleri yüksek oranda gerçekleşmektedir. Nakit açığının - ihtiyacının büyük bölümü vadesi gelen yatırım kredilerinden kaynaklanmaktadır. Bu krediler genelde bankalar ve yatırımcılar arasında çözülmeye çalışılsa da yeknesak bir uygulama olmadığı için sektöre rasyonel bir çözüm olmamaktadır. Sektörün üzerinde baskı oluşturan borç yükünün yasal kriterlerle yürütme tarafından bir "Turizm Yaklaşımı Finansal Yeniden Yapılandırma’’ yasası ile kredi risklerinin yeniden ödenebilir vadeye yayılması zorunluluktur.’’

Eski bankacı Yönetim Danışmanı Kuyucu, aksi takdirde uzun yıllar sürebilecek yapısal sorunlarla baş başa kalmaya ve rekabette de alt sıralarda yer almaya devam edileceğine dikkat çekti. Kuyucu, ‘’En önemlisi bu finansal etkilerle kişi başı 650 – 700 Dolarlık orta alt gelir tuzağına uzun yıllar mahkum kalacağız. Kısa vadeli çözümlerin, uzun vadeli sorunlar yaratmadığından emin olmak gerek" dedi.

Kaynak: Fikri Cinokur
Bu haber toplam 1482 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.