• BIST 10105.37
  • Altın 3158.263
  • Dolar 35.6342
  • Euro 37.1582
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 10 °C

Turizmciler gelecekten endişeli

Turizmciler gelecekten endişeli
Rus turist açığını yerli turistle kaptmaya çalıştıklarını söyleyen TÜRSAB Alanya BYK Başkanı Çavuşoğlu "2016 yılı daha ağır bir krize gebe" dedi.

ALANYA- Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, bu yıl bir çalışma yapılmazsa 2016'nın 2015 yılından daha kötü olabileceğini söyledi.
Ramazan Bayramı nedeniyle bazı otellerin yüzde 100 doluluğa ulaştığını ancak dönüşlerin başlamasıyla bu oranların yüzde 70-75’e düşeceğini belirten Çavuşoğlu, "Kısa bir dönem yerli tatilciler turizmcilerin yüzünü güldürdü ama onlar pazartesinden (bugün) itibaren geri dönmeye başlayacak. Geri dönüşlere rağmen okulların kapanması nedeniyle yüzde 15-20 civarı yerli turist gelecek. Okulların açılmasına kadar Rus turist eksiğini Türk tatilcilerle kapatmaya çalışacağız. Bu azar azar olacak. Doluluğumuz düşecek ama Rusya'dan kaynaklanan boşlukları yerli turistlerle kapatmaya çalışacağız. Krizden dolayı geçen yıla istinaden yüzde 20-25 iç pazarda da ucuzlama var. Okulların açılmasına kadar sadece bu bölgede değil, tüm bölgelerde iç pazarla bu krizi atlatmaya çalışacağız. Bayramda yüksek yıldızlı otellerin doluluğu yüzde 100'ü buldu. Kendini iyi pazarlayan oteller yüzde 100 doldu ama küçük yıldızlı ve apart oteller, pansiyonlarda doluluk yüzde 80-85'lerde gerçekleşti. Genel olarak baktığınız zaman yüzde 85 civarında bir doluluk yaşanıyor. Alanya'da hemen hemen 180 bin yatak var. Genel olarak yüzde 85-87 doluluk yaşadık ama bugün itibariyle tatilcilerin dönüşüyle beraber biraz düşüşe geçeceğiz. Alanya'da ve genel olarak kendini iyi tanıtan otellerimiz yüzde 100 doluluğunu devam ettiriyor. Alanya, Side, Kundu, Belek ve Antalya bölgesinde böyle" dedi. 

62966.jpg

'KRİZ 2016'YI GÖSTERİYOR'
Hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "2015 yılını kaybettik. Alanya ve Antalya'da kriz toplantıları yapıldı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Alanya'ya gelmişti. Notlar alındı ama hükümet kurulmadığından dolayı krize dönük şuana kadar bir şey yapılmadı. Bu yılı kaybettik. Bu yılın kötü olduğunu gören tur operatörleri 2016'da küçülmeye gidecek. Kriz 2016'yı gösteriyor. Bu kış 2016 için bir şey yapmazsak önümüzdeki yıl 2015'den daha kötü olabilir. Çünkü tur operatörleri çok zarar ediyor. Son dakika satıyorlar. Bu yıl uçak iptallerine gidemediler. Depozit paralarını çok önceden veriyorlar. Uçak iptaline gittikleri zaman depozitolar yanıyor. Uçak iptaline gidemediği için son dakika satışlarıyla koltukları doldurmaya çalışıyorlar. Bu yıldaki karlı rezervasyonlara bakıp ona göre programlarını küçültecekler. 2016 şuan 2015'den daha kötü olacak gibi görünüyor. Bunun için hükümetin bir an önce tur operatörleriyle bir şeyler yapması gerektiğine inanıyoruz. Hükümetin kurulup iyi bir turizm bakanının gelip sorunlarımıza el atmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

servet-sakiroglu.jpg

'2017'YE DE SARKABİLİR'
Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu da "Kleopatra bölgesinde de doluluk yüksek ama bu bayram sebebiyle yaşanan bir doluluk. Asıl amacımız bayramdan sonraki doluluğa ulaşmak. Yüzde 60-70 gibi doluluklar var. Geçen seneki doluluğu tam yakalamış değiliz. Eğer bir aksilik olmazsa ufak ufak rezervasyonlar gelmeye devam edecek. Rus pazarını bu saatten sonra telafi etmek çok zor. Devletin bize destek vermesi gerekiyor. Temmuz'u ortaladık. Ağustos ve Eylül aylarına iyi bir koalisyon olur, iyi bir turizm bakanı gelir ve devlet de turizmden desteğini esirgemezse bu sektöre can vermiş olur. Bunu da bekliyoruz. Bugüne kadar turizmciler devlete desteğini esirgemedi. Döviz, istihdam açısından desteğini esirgemedi. Devletin de bu hizmetlerimiz karşılığında yardımcı olacağını tahmin ediyorum. Bütün isteğimiz yeni kurulacak hükümette iyi bir bakana sahip olmak. Turizmin sorunlarını anlayan bir hükümetin başa geçmesini ve yeniden kanunlar çıkarmasını istiyoruz. Artık fiyatlar, istihdam, kalite, belgelendirmeler hususunda yeni yeni uygulamalar lazım. Her şeyden önce yatak arzının durdurulması lazım. Artık bu doluluğa ulaştı. Acentalar, oteller, vatandaşlar açısından bu son nokta. Devlet yetkililerinden ricamız yatak yapılmasın. Yapılırsa da ihtiyaç varsa doğuya yapılsın ama sahil kesiminde İstanbul'dan tutun, Ege'den tutun Akdeniz'in sonuna kadar bu kesime artık yatırım yapmak yanlış. Yeterli kapasiteye ulaştı. Bundan sonra diğer kesimlere yatırımların kaydırılması lazım. Bu kıyı kesimlerinde yenileme yatırımlarına ağırlık verilmeli. Yeni pazarlara girmemiz lazım. Devletin bu konuda desteğini bekliyoruz. Hem tanıtım, hem de enerji fiyatlarının, otelcinin maliyetlerinin düşürülmesi açısından desteklerini bekliyoruz. Eğer önlem alınmazsa 2016 ve 2017'ye bu durumlar sirayet eder. Sektör kendi başına bırakılmamalı. Bizim elimizden tutulmalı. Biz bu zamana kadar devlete gerekli katkıları verdik. Hem istihdam, hem vergi, hem de döviz açısından her türlü desteği verdik. Cari açığı turizm sektörü kapatıyor. Devletin de bunun karşılığında bize yardımcı olması gerekiyor. Bu durum 2016, 2017'ye de sarkabilir. Bunun önünü almak için devletin acil olarak bizi kanunlarla desteklemesi lazım. Uçuşlara Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yakıt desteğini vermesi gerekir. Sadece bir kez Mart-Nisan ayında verdi, sonra kesti. Müşteriyi buraya getiremiyoruz. Yeni pazarlara girmemiz için devletin hem acentalara, hem de bizlere gereken desteği vermesi lazım" diye konuştu.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.