Değişmeyen tek şey değişimse turizm de aynı kalamaz. Değişimin ayak sesleri birkaç yıl önceden duyulsa da kabul edilmek istenmedi. Korona değişimi vazgeçilmez hale getirdi.
Artık bildiğiniz her şeyi unutun
NELER DEĞİŞTİ?
Neler değişmedi ki;
Tatil tercihleri,
Müşteri alışkanlıkları
Ulaşım şartları
Konaklama şartları
Satın alma alışkanlıkları
Hatta siz, değiştiniz.
Eski mutlu, mesut günler bitti.
Umutsuzlar 2021’i de kayıp olarak görüyor. Biraz umutlular 2021’de hareket olur gözüyle bakıyorlar.
Evet bütün dünyada insanlar sıkıldı. Eskiden “ölmeden önce görülecek 10 ülke, destinasyon ” benzeri öneriler “ölmeden önce evden çık, dünyayı gör” moduna geldi.
Evden çıkınca, ilk sırada pandemiyi en iyi şekilde atlatmış, aşılamaya önem veren, ulaşılabilen kendini hatırlatan ülke ve destinasyonlar olacak.
Yani “gördüm, sevdim, aşık oldum “ değil, mantık seyahatleri başlayacak. Demek ki bu konuyu çalışmamız lazım.
TURİZM SEKTÖRÜ NELER YAPTI/YAPAMADI?
Ülkemiz pandemiyi hafifletme sürecine girdi. Bu arada turizm sektörü ne yaptı?
-Kendi içinde söyleşti, birbirine dert anlattı, ağladı. Gelecek için somut bir proje üretilebildi mi?
-Pandemi illaki geçecek, “bizdeki bu turizm değerleri sizleri bekliyor” diye yayın yapabildi mi?
Diyeceksiniz ki Kültür ve Turizm Bakanlığı yapsın. O da yapmalı ve yapmaya çalışıyor.
Ülkemizdeki yüzlerce deneyimli turizmcinin her birinin çeşitli ülkelerde bir networkü mutlaka var.
-Sektör tüm aktörleriyle bir araya gelip, ülkemizdeki destinasyonları hatırlatacak, yurt dışındaki paydaşlarına, tanıdıklarına hatırlatacak, Türkiye’ye gelme istediğini canlı tutacak bir proje üretti mi?
-Turizm konaklama işletmeleri biz daima hazırız, önlemeleri aldık, bekliyoruz diye hedef pazar ve müşterilerine yayın yaptı mı?
-Ülke içinde yeni turizm destinasyonları keşfetmeye çalıştı mı?
-“Yurt dışındaki tanıdıklarınıza turizm için bu mesajları verin” diye bizi, vatandaşları yönetti mi?
-Yurt dışındaki Türklere oradaki tanıdıklarına “Pandemi şartları uygun olduğunda Türkiye’ye gitmelisiniz” mesajını verdirtti mi?
Kısacası lobi çalışması, PR çalışması yaptı mı? Turizm sektörümüzde birçok dernek var. Onlar bu konuya yıllarını vermişler. Elbette daha iyi bilirler. Bizim naçizane önerimizden daha fazlasını yapmışlardır.
Ben pandemi başında da bu konulara dikkat çekmiş, turizmin disiplinler arası bir konu olduğunu farklı bakış açılarından faydalanılması gerektiğini belirtmiştim.
Elbette biz cürmümüz kadar yer yakıyoruz. Duayenler daha iyi bilir. Ama baktığımda sektörün eskilerinin de sahadan çekilmeye başlandığı görülüyor.
https://www.turkiyeturizm.com 20.10.2020 tarihli “Turizme Ortak Aklın Değerini Bilen Bir Lider Aranıyor” başlıklı yazımın sonunda “ Artık turizmde maksat üzüm yemek de değil, bağa sahip olmak olmalı. Unutmayın sahip çıkmadığınıza, sahip çıkarlar” demiştim. Türk turizm aktörleri hareketlenip çalışma yapmazlarsa yeni birileri gelip Türk turizmine sahip çıkmaya çalışacaktır. Tabiatın gereği her boşluk dolar. Yeni gelenleri de beğenmeyebiliriz. Hatta dağdan gelip bağdakini kovabilirler.
Deneyimli turizmcilerimiz herhalde dünyayı izleyerek 2024-25 planlarını da yapıyorlardır.
Bu zamana kadar ağlamak yeter artık çözüm üretme zamanı.
NELER YAPILABİLİR;
-Yukarıda anlatmaya çalıştığım, lobi ve PR çalışması yapılmıyorsa mutlaka yapılmalı. Bu konularda bizlerden destek alınmalı.
-Türk turizminin canlı, diri olduğu tüm aktörleri ile misafir kabulüne daima hazır olduğu hedef pazar ve kişilere anlatılmalı.
-Mevcut destinasyon ve değerler üzerinden giderek ama hazırlanması için uzun zaman ve para gerektirmeyen yenileri için de çalışma yapmalı.
-Dünyada turizm tüketici talepleri değişiyor kitlesel turizm değil, bireysel ve küçük grup turizmi artık tercih sebebi. Buna odaklanılmalı.
-Peki bütün bunları kim yapmalı. Sektör STK’ları bir araya gelip proje üretip yapabileceklerini kendileri, yapamayacaklarını devletten talep ederek ama ayakları yere basan projeyle giderek talep etmeli.
TURİZMİN YENİDEN İNŞASI
Turizm sektörü çok şey biliyor ama aslında hiçbir şey bilmiyor. Neden mi?
Bildiklerinizi sorun çözmek için anlamlı bir bütün haline getiremezseniz ortaya iş çıkmıyor. Herkesin turizm pazılını anlamlı bilgi parçasıyla tamamlamasıyla ancak pastayı yiyebiliriz.
Eski pastaları unutun şimdi yeni bir turizm pastası yapacağız. Ortada bir araya gelmemiş malzemeler var. Bazı malzemeler de pastaya ilk defa eklenecek. Yapalım görelim beğenmezsek yeniden yaparız deme şansımız yok.
Bir kerede en iyi pastayı yapmamız lazım. Ortak akıl, bilgi, sinerji, ustalıkla ve ekip olarak. Amaç pastayı en iyi farklı, lezzetli şekilde yapmak. Gerekirse başkalarına da sormak. Yani hava, tava, cıvaları bir tarafa bırakıp akılcı davranmanın zamanı.
TURİZM CIVA GİBİ OLMALI
Geçenlerde bir şey duydum. “ Turizm sadece turizmcilere bırakılmamalı” diyorlardı. Turizm ülke meselesi. Değerli turizm aktörleri lütfen her katkıya, fikre, eleştiriye açık olun. Pandemi sonrası için bir atımlık mermimiz var. Hedefi doğru tutturmak zorundayız. Ne yazık ki turizm sektörü çalışan ve düşünen akıllardan faydalanmayı bilmiyor.
Turizm cıva gibi olmalı. Ama cıvanın hangi hali?
Bu havalı sektör hala normal zamanları düşünerek zaman kaybedip cıva gibi buharlaşıp kendini zehirliyor. Oysa turizm cıvasının hareketli olması lazım. Biz turizmin cıva gibi hareketli haline hazırlanmalıyız. Bunu yapabilmek mümkün.
Hadi kalkın toparlanın, tecrübeleri kullanıp çözümleri üretelim artık. Bir turizm hareketi başlatalım. Meraklısı sorarsa ne olduğunu söyleriz. Turizm hepimizin meselesi. Yeniden inşa etmek zorundayız.
Sözün özü; Dünya “sil baştan “ olurken turizmin sektörünün eskisi gibi kalması mümkün mü? Hadi ne yapacaksak birlikte yapalım.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN /KOU İletişim Fak./ Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği Başkanı/ Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: @Tumaymercan /Facebook:Tümay Mercan/ İnstagram: mercantumay