ÖZKAN ALTıNTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Turizm profesyonellerini buluşturan İstanbul Turizm Fuarı – ITF 23, İstanbul Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. 4-5 Ekim'de devam edecek olan fuaraın açılışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, TÜROB Başkanı Müberra Eresin konuşma yaptılar. Konuşmacılar İstanbul’un turizmde dünya markasi bir şehir olduğunu belirterek gerçek değerini bulması için çalışmalar yaptıklarını söylediler.
KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, KKTC'ye ziyaretçilerin gelmesi ve turizm sektörünün katma değer üretmesi için çaba harcadıklarını belirtti. İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek ise fuarın İstanbul'un ekonomisine büyük katkı sağlamasını temenni etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise İstanbul'un dünyanın en büyük markalarından biri olduğunu vurguladı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise İstanbul'un turizm gelirlerinin yarısından fazlasını sağladığını söyledi.
FIKRI ATAOĞLU: KKTC’NIN TANıTıLMASıNı SAĞLAYACAĞıZ
İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC’ye ziyaretçilerin gelmesi ve turizm sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte katma değer üretmesi için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.
Yeni Ercan Havalimanı’nın KKTC’ye kazandırıldığını belirten Ataoğlu, “Ercan Havalimanı Kıbrıs’ın en büyük havalimanı. 10 milyon yolcuya ev sahipliği yapacak havalimanının artık hayal olmadığını, gerçekleştiğini söylemek istiyorum. Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus’un sefer sayılarının artırılmasına yönelik girişim sonrası THY’nin sefer sayılarının artırılması müjdesini vermesi bizi mutlu etmiştir. Turizme kayıtlı yatak sayıları dışında bir o kadar da fazla yatak sayısı olduğunu biliyoruz” dedi.
KKTC tanıtıcı filmlerinin çok farklı ülkelerde gösterilmesinin büyük önem taşıdığına işaret eden Ataoğlu, Türkiye, Almanya, Rusya ve İngiltere’de KKTC reklamlarının tanıtılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.
Ataoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına çok teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz hafta THY ve tüm sektör paydaşlarıyla 10 farklı ülkeden acenteleri ülkemize getirdik. Bu girişimin meyvelerini almaya başladık. 3 ay süreyle ülkemize gelecek acenteleri ağırlayacağız ve KKTC’nin tanıtılmasını sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
ÖZLEM BOZKURT GEVREK: İSTANBUL’UN TURIZM YELPAZESI GENİŞ
İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek de fuarın şehrin ekonomisine büyük katkılar sağlamasını temenni ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“İstanbul sahip olduğu engin tarih mirası, kültürel zenginlikleri, eşsiz jeopolitik konumu, gastronomiden deniz turizmine, karavandan yatçılığa çok geniş bir turizm yelpazesine hizmet etmekte. 2001 yılında 9 milyon olan ziyaretçi sayımız geçtiğimiz sene 16 milyona ulaştı. Ülkemizi ziyaret eden her 3 turistten 1’i İstanbul’u ziyaret ediyor. İstanbul Turizm Fuarı da önümüzdeki yıllarda dünya turizm rotasını belirleyen, sektörün önemli buluşma noktalarından biri haline gelecektir. 2028 yılı için belirlenen 90 milyon turist ve 100 milyar dolarlık gelir hedeflerine katkı sağlayacaktır.”
ŞEKIB AVDAGIÇ: TURIZM GELIRININ YARıSıNDAN FAZLASı İSTANBUL’DAN”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de TÜİK rakamlarına göre, Türkiye’nin turizm gelirlerinin yüzde 50’den fazlasını İstanbul’un sağladığını söyledi.
Turizmcilerden toplanan kaynakların İstanbul’un tanıtımı için kullanılması gerektiğini vurgulayan Avdagiç, “İstanbul birçok başka şehre farklılık gösteriyor. Tarihin, turizmin, kültürün aradığınız her şeyin olduğu bir şehir. İstanbul’un bu durumu göz önüne alınarak ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Konvensiyonel turizm dışında kongre turizminin gelişmesi için de çaba içerisindeyiz. Kongre turizmi içerisinde ümit ediyorum ki ilk 10 şehir arasına girme imkanı buluruz.” görüşlerini kaydetti.
EKREM İMAMOĞLU: İSTANBUL MARKA ŞEHİRDİR
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Turizm Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un dünya çapındaki en büyük marka olduğunu ve turizmin önemini belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu yıl ilk kez düzenlenen İstanbul Turizm Fuarı'nın açılışında, "İstanbul, Türkiye'nin dünya çapındaki en büyük markası. Bu şehirde var olan iyilikler, var olan güzellikler, burada üretilecek, dünyaya servis edilecek güzel başarılar, inanınız ki bütün dünyayı pozitif etkileyecektir" dedi. Turizmin, ülkelerin dünyaya dönük itibarını yükselten bir saha olduğunu belirten İmamoğlu, "İtibarımıza bu kadar etki eden bir sektörün her anına gözümüz gibi bakma, itinayla ona davranma, var olan kurumların da gelişmelerini hep birlikte, saygıyla ve yine aynı ilgiyle gözlemlemek ve katkı sunmak zorunluluğumuz vardır" diye konuştu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dream Project tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Turizm Fuarı'nın açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı. Fuarın kente ve ülke turizmine büyük katkı sunacağına inandığını belirten İmamoğlu şunları söyledi:
"İSTANBUL DÜNYANIN EN ÖZEL MARKALARINDAN BİRİSİ
İstanbul, dünyanın en özel markalarından birisi. Ülkemizin de dünya çapındaki en büyük markası. Bu anlamda turizm yönüyle de marka şehrin buradaki toplantıyla çok güçlü bir motivasyon sağlayacağını hissedebiliyorum. Farklı medeniyetlere başkentlik yapmış, binlerce yıllık tarihiyle, bugün bulunduğu lokasyonuyla dünyanın her yönüyle ihtiyaç duyduğu da bir şehirden bahsediyoruz aslında. Çünkü bu şehirde var olan iyilikler, var olan güzellikler, burada üretilecek, dünyaya servis edilecek güzel başarılar, inanınız ki bütün dünyayı pozitif etkileyecektir.
İSTANBUL TURİZMİ BESLEYEN ÖZELLİKLERE SAHİPTİR
İstanbul'un en büyük kutlama anının turizm sektörü olduğunu da ifade etmek isterim. Ben, turizmi zaten bir ülke adına, bir kutlama anı gibi tarifliyorum. İçinde her şey var. Turizmi besleyen duygular, birçok gelişmeleri barındırıyor. Yemesi içmesinden, tarihi zenginliklerine, kültürel zenginliklerinden insanına, yaşam biçiminden geleneklerine, adaletinden sistemine varıncaya kadar her duyguyu içinde barındırıyor ve onların koyduğu ivmelenme, size muhteşem bir turizm dünyasını yaratıyor. Bu bağlamda iyileştirdiğimiz her unsur, şehrimiz ve ülkemiz adına turizmi daha da yüceltecek ve gerçek anlamda ortaya koyduğumuz hedeflerimize de ulaşmamıza vesile olacaktır.
SEKTÖR, PANDEMİ SONRASINDA 'DİRİLİŞ VE KALKINMA' SÜRECİNDE
Pandemi süreciyle zorlu günler geçiren sektör, 'diriliş ve kalkınma' sürecine girdi. Bu dönemi bir fırsata dönüştürme ve kalıcı birtakım hedefleri yakalayabilme noktasında da özel bir zamanı bize sunuyor. Bu yönüyle sektörün toparlanma anını yaşadığı bu dönemde, hepimizin üzerine düşen çok önemli sorumlulukları var. Turizmin ekonomik açıdan taşıdığı değerin yanında, toplumların birbirine yakınlaşmasını, birbirini tanımasını sağlayarak, küresel barışa ve dostluğa da çok büyük katkı sunuyor. Bu karakterle sürece baktığımı, bu karakterle sektöre baktığımı ve sizlerle her türlü iş birliğinde fedakarca İstanbul şehri adına masada bulunacağımı söylemek isterim. Tabii aynı yönüyle, İstanbul'un bütün varlığıyla, bütün karakteriyle, bütün zenginlikleriyle, turizm sektörünün ülkede ivmelenmesinin ana merkezi olduğunu da tekrar hatırlatayım.
BU SENEYİ DAHA DA İYİ BEKLİYORDUM
İstanbul adına, turizm anlamında iyileşen bir süreç yaşanıyor. Bu seneyi daha da iyi bekliyordum açıkçası. Bir miktar dünyadaki etkilerden de etkilenerek ya da ülkemizdeki bir kir kısım hususların da etkisiyle, belki tam istediğimiz seviyede olmasa da çok güçlü bir yükselişi de temsil ediyor. İlerleyen yıllarda bunu daha da yukarıya taşıyacak güçlü enstrümanları şehrimizin, mevcutta vardır. Hasılamızın yükselmesi noktasında baktığımızda, tüm sektörleri analiz ettiğimizde, belki de katma değeri en yüksek sektörlerin başında gelen turizm sektörünün ne denli ekonomik katkı sağlayabileceğini ve bunun da büyük oranda, büyük kısmının cebimizde kalacağını biliyor ve görüyoruz. Tabii buna eklememiz gereken bir başka husus da iyi bir turizm sektörü gelişiminin, sağlıklı bir altyapının, itibarlı bir hizmet kalitesinin varlığının, aynı zamanda dünyaya dönük de itibarımızı yükselten bir saha olduğunu da belirtmek lazım. İtibarımıza bu kadar etki eden bir sektörün her anına gözümüz gibi bakma, itinayla ona davranma, var olan kurumların da gelişmelerini hep birlikte, saygıyla ve yine aynı ilgiyle gözlemlemek ve katkı sunmak zorunluluğumuz vardır."
MÜBERRA ERESIN, MICE TURIZMINI CANLANDıRMALıYıZ
TÜROB Başkanı Müberra Eresin, MICE turizminin Ülkemiz için öncelikli ve vazgeçilmez’ olduğunu belirterek şöyle konuştu: Tüm altyapı ve üstyapı imkanlarımız ile birlikte kongre ve iş turizminin sektörümüz için çok büyük bir kaynak güç olduğunu her zaman her platformda dile getiriyor, önceden olduğu gibi şimdi de inancımızı kaybetmeden katma değeri en yüksek turizm segmentlerinden biri olan MICE turizmini yeniden güçlendirmek için Türkiye Otelciler Birliği olarak çalışmaya devam ediyoruz.
Ülkemiz turizminin tüm çeşitlerinde olduğu gibi kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün bilinirliğini ve kuvvetini de uluslararası anlamda artırmayı, çeşitli ülkelerden turizm profesyonellerini bir araya getirerek yeni iş birliklerinin oluşmasını, yeni ürün ve hizmetlerin tanıtımının yapılmasını hedefleyen İstanbul Turizm Fuarı’nın turizmin her alanında potansiyelinin daha fazla ortaya çıkartılarak ülkeler arası turizm ilişkilerinin gelişmesine önemli katkılar sunacağına inanıyoruz.
TÜROB- Türkiye Otelciler Birliği olarak destekçisi olduğumuz bu önemli fuarın; hedef ülkeler arasındaki turizm bağlarının kurulmasına ve karşılıklı turizm hacminin daha fazla arttırılmasına katkısının olmasını diliyor ve bekliyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.