İSTANBUL- Sabah gazetesi yazarı Can Aksın, “Turizm ile gelen temizlik” başlıklı yazısında turizm sayesinde kıyıların temizlendiğini yazdı.
Can Aksın’ın yazısı şöyle:
Denizlerimiz ve kıyılarımızda "Felaketin kıyısına gelmeden siz kıyılara gelin" sloganı ile başlatılan "temizlik harekatı"nın bir örneği, önümüzdeki günlerde Ayvalık adalarında gerçekleştirilecek. Bu, beni çok umutlandırdı. Turizm açısından çevre temizliği çok önemli. Bu bakımdan, Cunda- Alibey Adası Gezi Tekneleri Derneği, Cunda- Alibey Adası Kalkındırma ve Koruma Derneği ile Ayvalık Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenecek bu etkinlik tam bir "şölen" havasında geçecek.
Çevrenin kirlenmesine neden olan faktörlerin engellenmesi ve bu konuda kamuoyu oluşturmak ve farkındalık yaratmak amacıyla başlayacak olan "temizlik harekatı" 15 Mayıs'ta yapılacak. Saat 12.00'de gezi tekneleri Cunda'dan, bankamatiklerin önünden hareket edecek ve çevre koylarda temizlik başlamış olacak. Katılımcılar, hem kıyı temizliğine katkıda bulunacak, hem de denize girerek eğlenme fırsatını da bulacaklar.
Temizlik için gerekli çöp torbaları ve eldivenler düzenleme komitesi tarafından dağıtılacak ve katılımcılara hiç bir ücret almadan yemek ve içecek ikramı da yapılacak. Ayrıca bütün Ayvalık halkı da bu etkinliğe davetli.
Ne kadar güzel. Ben bu etkinliği bütün kalbimle destekliyorum. Çünkü kıyıların temizliği, özellikle turizm açısından çok önemli. Çünkü Türkiye son yıllarda gösterdiği yüksek performansla turizmde bir yerlere gelmek istiyor. 2023 yılında 50 milyon turist hedefine ulaşmak için daha yapacağı çok şeyler var. Türkiye dünyanın en çok ziyaret edilen altıncı ülkesi durumuna gelmiştir. Bu durumun daha da ileriye gitmesi için özellikle kıyılarımızın konumu ve temizliği büyük önem taşıyor.
Turizm Türkiye'de "en çevreci" sektördür. Turizm nedeniyle çevre bilinci yaygınlaşmıştır. Bugün Türkiye'de turizm yapılan kıyılarda pıtırak gibi ortaya çıkan arıtma tesislerinin baş itici gücü turizmdir. Çünkü turizmden uzak olan kıyı bölgelerinin bir tekinde bile arıtma tesisi yoktur. Zaten turizm nedeniyle Türkiye'nin kıyıları kurtarılmaya başlanmıştır.
ÖNERİLER ÇOK, UYGULAMA YOK
Ben bu arada, Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu'nun önerilerini çok önemsiyorum. Geçenlerde bu önerileri Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer'e sunmuşlardı da çok beğenmiştim. Her biri hayata geçirilse Ayvalık'a bir Ayvalık daha katılır.
İşte bu önerilerden bazıları: Tur teknelerinin sintinelerindeki katı ve sıvı atıklarının karada alınması ve ölçümlerinin yapılması çok önemli. Denizin temizliği ancak böyle gerçekleştirilebilir. Gerçi bu konuda Sahil Güvenlik çok hassas ama yine de "otokontrol" şart. Deniz yüzeyinin temizliği için Göcek'te olduğu gibi bir araç alınması, kıyılarda, katı ve sıvı atıkların kontrolü, kanalizasyon sisteminin sağlıklı hale gelmesi, hassas kıyı bölgesi olduğu için biyolojik arıtmanın devreye girmesi çok önemli.
Ayvalık iç denizinde sirkülasyonu engelleyen Cunda ile kara yolu bağlantısı için, menfez ilavesi, köprü yapımı gibi alternatif çözüm üretilmeli. RES ve trol kesinlikle yasaklanmalı. Gırgır teknelerinde ışık denetimi yapılmalı. Avlanmaya yasak bölgeler denetlenmeli. Balık boylarının kontrol edilmeli. Kamuoyu oluşturmak üzere kampanyalar düzenlenmeli. Küçük balıkçının avlandığı ürünü satabilmesi için mezat imkanı tanınmalı. Turizm sezonu bittikten sonra tur tekneleri kıyıyı küçük balıkçılara bırakılmalı. Nergis, salep, kekik, deniz börülcesi gibi bölgeye ait bitkilerin çoğaltılması için proje geliştirilmeli.
Bunların her biri diğerinden değerli öneriler ama bir köşede uyuyup kalıyor. Birilerinin "hadi uyanın" demesi lazım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.