TRABZON - Trabzon’da düzenlenen ve Basın İlan Kurumu ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından gerçekleştirilen “Turizm Gazeteciliği ve Yazarlığı Eğitimi” sertifika töreniyle sona erdi.İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Yerlikaya tarafından verilen eğitim sonrası düzenlenen törende konuşan BİK Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, “Dijitalleşmenin etkilerinin her geçen gün daha da hissedildiği medya sektöründe uzmanlaşmanın önemi artıyor. Turizm gazeteciliği ve seyahat yazarlığının önümüzdeki süreçte yıldızının daha da parlayacağına inanıyorum” dedi.
ORTAK PROJELERİ SÜRDÜRECEĞİZ
Trabzon’da gerçekleşen sertifika töreninde konuşan Onat, Basın İlan Kurumu olarak, gazetelerin dijital yeniliklere ayak uydurması, çağı yakalaması adına birçok proje geliştirdiklerini söyledi. Kurumsal işbirlikleri ile gazetecilerin mesleki becerilerinin geliştirilmesinin öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Onat, “İlkini, dünyanın en zengin gastronomi destinasyonlarından biri olan Gaziantep’te düzenlediğimiz eğitimlerin somut çıktıları hem bizleri hem de paydaşlarımızı ziyadesiyle mutlu etti. Bugün, turizm açısından zengin ve çeşitliliği her geçen gün artan Doğu Karadeniz’de gerçekleştirdiğimiz programımıza katkılarından dolayı Trabzon Valiliği ve DOKA’ya teşekkür ediyorum” dedi.
YENİ MEDYAYA ADAPTE OLMAK ŞART
Dijital medya servislerinin yaygınlaşmasıyla birlikte yeni bir medya düzeninin kurulduğuna değinen Onat, “Geleneksel medya, kendi kodları itibariyle belirli bir disiplini, kuralları, düzeni ve öğretileri bünyesinde barındırıyordu. Kendine has kültürü, yayın politikası ve insan kaynağı ile adeta bir okul gibi çalışan, özellikle Anadolu medyasında şehrin markası haline gelmiş gazetelerimiz bulunuyor. Fakat yeni medya, çok canlı, çok dinamik, gündemi çok hızlı şekilde değişen, daha katılımcı ve interaktif bir modeli getiriyor.” ifadelerini kullandı.
Medyanın dijitalleşmesi sürecinde aktif rol aldıklarını belirten Onat, “Dijital entegrasyonu aktif hale getiren kuruluşların hızlıca mesafe aldığını gördüğümüzde mutlu oluyoruz. Gazetelerin kendini geliştirmeye odaklı, eğitimli, günceli ve trendleri takip eden insan kaynağı ile bu sürece adapte olabileceğini her fırsatta dile getiriyoruz.” dedi.
MASADA DEĞİL SAHADA DEĞERLİ
Turizm gazeteciliğinin ve seyahat yazarlığının masada değil sahada icra edildiğinde değer kazanacağına inandığını vurgulayan Onat son olarak “Yeni medya uygulamalarının, seyahatin ve turizmin merkezi haline geldiği bir dönem yaşanıyor. Sadece gazeteciler için değil, tüm bireyler için seyahatlerin, tatillerin öznesi ve vazgeçilmezi olan sosyal medyadaki fırsatları değerlendirmek, içeriklerimizi ön plana çıkararak geniş kitlelere ulaştırmak çok kolay. Tüm sosyal medya servislerinin algoritması özel içeriğe odaklanmış durumda. Kendi haberimiz, kendi fotoğrafımız, kendi videomuzla öne çıkabiliriz. Özel içerik üretmeden, habere kendi imzamızı atmadan ön plana çıkamayız” dedi.
BENZER EĞİTİMLERE DEVAM EDECEĞİZ
Basın İlan Kurumu Trabzon Şube Müdürü Ali Nuhoğlu da, “Turizm Gazeteciliği ve Yazarlığı Eğitimi” ile birlikte, turizm alanında uzman gazeteciler yetiştirilmesi, yeni nesil iletişim mecralarının yaygınlaştırılması ve etkin tanıtımlarla bölge turizm sektörüne katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyerek, benzer eğitim faaliyetlerini sürdüreceklerini söyledi. Program, katılımcı gazetecilere sertifikalarının takdim edilmesiyle sona erdi.
Söz konusu eğitime katılan gazetecilere BİK Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan da, proje yazım teknikleri ve önemi hakkında bilgi vererek yöntemini anlatan bir sunum yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.