ANTALYA- Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2 yıl önce başlattığı 'Torosların Doğal Güzelliklerini Tanıyalım' projesiyle Antalya'nın Akseki, Gündoğmuş, İbradı ile Manavgat ilçeleri ve beldesi Side'de eko ve botanik turizmi yaygınlaşıyor.
Botanik turlarına en fazla ilgiyi Almanlar, Hollandalılar ile İskandinav ülkelerinde Norveç, İsveç ve Danimarkalı turistler ilgi gösteriyor. İskandinav turistler, turlara ailecek çıkarak Gündoğmuş, İbradı, Akseki, Manavgat ve beldesi Side'nin biyolojik çeşitliliğini fotoğraflıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, projenin asıl amacının Antalya'ya gelen turistleri Torosların doğal güzelliği, biyolojik çeşitliliğini gösterme ve doğal hayatı tanımalarını sağlama olduğunu söyledi. Toroslardaki 4 ilçenin zengin bitkiçeşitiliği olduğunu ve eko ve botanik turlarla dünyaya duyurmak istediklerini belirten Arıcı, EXPO 2016 Antalya ile turizm şehrinde botanik turizminin zirveye ulaşacağına inandıklarını kaydetti. Arıcı, "Torosların doğal güzelliklerini tanıtmada eko ve botanik turizmin önemli olduğuna inanıyorum. Dünyada eko ve botanik turizmine ilgi her geçen gün artıyor. Bölgemizin botanik zenginliğini turizme kazandırmalıyız. Turistlerin Torosları tanıması yayla, eko ve botanik turizmiyle olacaktır. " diye konuştu.
TOROSLARDA GEÇEN YIL 20 BİN TURİST EKO,YAYLA VE BOTANİK TURUNA ÇIKTI
Alman eko, yayla ve botanik turizmi uzmanı ve Monnara Turizm Acentesi Sorumlusu Monika Monari, 4 ilçede her geçen gün botanik turizminin yaygınlaştığını söyledi. Dünyada her yıl 400 bin turistin başta İskoçya olmak üzere İsviçre, İspanya, İtalya, Fransa, Lüksemburg, Hindistan, Hollanda ve Yunanistan'da tura çıktığını belirten Monari, deniz,kum ve güneş turizmi dışında yapılan turizm etkinliğini genelde doğa ile baş başa kalmak isteyen turistlerin tercih ettiğini kaydetti.
Monari, "Geçen yıl Toroslarda 20 bin Alman ve İskandinav ülke turistine Torosları ve zengin bitki çeşitliğini anlattık. Turlarımıza Side'den başlıyoruz. Ardında da Manavgat'tan Gündoğmuş, Akseki ve İbradı ilçelerine geçerek turistleri doğa ile başbaşa bırakıyoruz. Botanik turlara genelde Avrupalı ve İskandinav ülke çevre mühendisleri, biyolog, orman mühendisleri, ziraat mühendisleri ve gönüllü çevreciler oluşturuyor. " diye konuştu.
AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Hızlı Tren Projesi'nin hayat bulmasıyla birlikte Antalya'ya gelen turistlerin İç Anadolu Bölgesi'ne giderken İbradı, Akseki ve Gündoğmuş ilçelerinde eko ve botanik turizmini daha da yaygınlaştıracağını söyledi.
Toroslarda botanik ve eko turizminin yaygınlaşması için 2,5 hektarlık alana kurulu olan Akseki Botanik Bahçesi'nin önemli bir boşluğu dolduracağına inandığını belirten Badak, içinde 100 çeşit bitkinin bulunmasının botanik bahçesinin botanik turizminin yaygınlaşmasında önemli bir boşluğu doldurduğunu kaydetti.
İskandinav turizm uzmanı Mehmet Reşat Akıl, Antalya bölgesine gelen Norveç ve İsveçli turistlerin yüzde 10'unun İbradı, Manavgat ve Akseki ilçelerinde botanik turuna çıktığını söyledi. Akıl, İskandinav turistlerin en önemli özelliğinin botanik turlarına genelde ailecek katıldıklarını kaydetti.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi verilerine göre Antalya bölgesinde 600 endemik bitki türü bulunuyor. Bunun 250'sinin ise Antalya'ya özgü olduğu belirtiliyor. Antalya bölgesinde en fazla biyo çeşitliliği olan yerin Side beldesi olduğu ifade ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.