ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA - Pandemi tedbirleri nedeniyle kapalı olan turistik işletmeler yüzünden gelirinin yüzde 95'ini turizmden kazanan Manavgat turizmde son 40 yılın en kötü sezonunu yaşıyor. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, bölgenin en büyük gelir kaynağının turizm olduğunu belirterek “Pandemi nedeniyle turizmden beslenen 52 kalem iş kolu durdu. Turist yokluğu Antalya'da ekonomisinin çarkını durdurdu” dedi.
KIRA YARDIMI VERİLMELİ, KREDİLER ÖTELENMELİ, SİCİL AFFI GELMELİ
Turizm sektörüne mal ve hizmet üreten tedarikçi firmaların mağdur olduğunu belirten MATSO Başkanı Boztaş şöyle devam etti: ''Pandemi döneminde turist gelmedi. Bundan oteller, seyahat acenteleri, turizm çalışanları, turist rehberleri tedarikçi firmalar. turizmci esnafı ile 52 kalem iş kolu olumsuz etkilendi. Esnaf dükkan kiralarınıı ödemeyemez hale geldi. Dükkanı ve iletmesi 20 nisan’dan bu yana kapalı olanlar nasıl ödeme yapsın? Başta kira desteği olmak üzere yardım bekliyoruz. Kredi ödemeleri ise 2021 yılı mayıs ayı sonuna kadar uzatılması gerekir. Sicil affı olmazsa bölgedeki turizm sektöründen beslenen tüm aktör firmalar 2021 yılı turizm sezonuna kötü girerler.”
115 BIN SIGORTALı TURIZM ÇALıŞANı VAR
Side-Manavgat destinasyonunun 40 yıldır turizm ağırlama varlığını yüzde 48'le Almanlar, yüzde 27'sini Ruslar, yüzde 7'sini Hollandalılar, yüzde 4'nü Ukraynalılar, yüzde 3'nü de Belçikalılar, yüzde 4'nü İskandinav ülke vatandaşları ile yüzde 10'nunu İngilizler ve farklı milletler oluşturuyor. Bölge destinasyonunda 200 beş yıldızlı otel bulunuyor. Bölgede bacasız sanayi olan turizm sektörü her 5 yıldızlı oteli fabrika konumunda değerlendirerek 115 bin sigortalı turizm çalışanını istihdam ediyor.
SON 40 YıLıN EN KÖTÜ TURIZM SEZONU
Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, pandemi nedeniyle dünya, ülke ve Antalya turizminin son 40 yılın en kötü turizm sezonunu yaşadığını söyledi.
Bölge turizminin sonbahar ve kış döneminde Akdeniz çanağındaki turizmde rakip ülkelere göre en önemli avantajının kışın oda fiyatlarının yaz sezonuna göre fiyat kırmaya bağlı ucuz olması olduğuna dikkat çeken TiSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan pandemiye bağlı otellerin önemli çoğunluğunun kapalı olması nedeniyle 2020 yılında Alman turist kaybının yüzde 85 oranında olduğunu bildirdi.
BIRINCI SıRAYı POLONYALıLAR ALDı
Aydoğan, şunları anlattı: ''300 bin yatak kapasitesiyle yıllık ülke ekonomisine 5 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor. 120 bin insana iş istihdamı sağlıyor. Bölgemizin turist yoğunluğunu 40 yıldır Almanlar birinci sırada göğüslüyordu. Pandemi nedeniyle bu sene açık olan otellerde Almanların gelmemesine bağlı birinci sırayı Polonyalılar, ikinci sırada Ruslar, Belarus(Beyaz Rusya), üçüncü sırada Ukrayna ve dördüncü sırada ise Almanlar oluşturuyor. Yaşlı ve emekli turistlerin yüzde 75'i bölgemize sonbahar ve kış döneminde geliyor. Eylül ayı içinde açık olan otellerde emekli Alman turistlerde yüzde 3'den yüzde 8'e yükselme oldu.
MÜDAVIM YAŞLI MISAFIRLER GELECEK
Pandemi döneminde Almanya'da evlerinden çıkamayarak sıkılan emekli ve yaşlı Almanları bölgemize bekliyoruz. Zaten bazı otellerimizin 10-20 yıldır aynı otelin aynı odasında tatil yaptığı müdavim misafirleri var. Onların yeniden geleceğine inanıyoruz. Pandemiyle korunmada otellerimizin tamamı DSÖ'nün belirlediği sağlıklı tatil yapma kuralında başta hasta olmaları halinde 14 gün '' izolasyon'' odası var. Sadece ülkelerine dönerken 30 Avro vererek Covıd 19 testi yaptırmak zorunlulukları var. Bölgemizde Titreyengöl, dünyaca ünlü kumul orman Sorgun Çamlığı olması, yaşlı Almanların doğa yürüyüşü, bisiklete binme, terekking ve Nordic Walking(çift asa ile yürüme-İskandinav yürüyüşü) Yapmaya çok elverişli olduğu için ekim ayında yaşlı Alman turistlerde yüzde 7'lik bir artış bekliyoruz.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.