ANKARA - Maliye Bakanlığı'nın turist rehberlerinin vergilendirilmesi hakkındaki Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanması üzerine Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Zeki Apalı ve Yönetim Kurulu harekete geçti. TUREB, tebliğin dayatma sonucu çıktığını ve hukuksal süreç başlatacaklarını belirtti..
Yeni düzenleme ile turist rehberleri, serbest meslek kazancının vergilendirilmesine ilişkin hükümlere göre vergi ödeyecek. TUREB iMaliye'nin yanlış yönlendirildiğini ve düzeltme için hukusal süreç başlattıklarını bildirerek yazılı açıklama yaptı..
Tureb'in açıklaması şöyle:
Sevgili meslektaşlarımız,
Hepimizi yakından ilgilendiren 289 seri no'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği 19 Kasım 2015 tarih ve 29537 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bununla ilgili detaylı bilgilendirme yazısı aşağıdadır. Ancak, tamamını okuyamayan rehberlerimize ön bilgi veya özet olarak şunu söyleyebiliriz.
Bu olay TÜRSAB'ın maliyeyi yanlış yönlendirmesi sonucu, Vergi Kanunlarında herhangi bir değişiklik yapılmaksızın Gelir İdaresi'nin, kanunları tebliğ ile yorumladıkları şekliyle değiştirme gayreti olarak görülmüş; Birlik hukukçularımız hukuksal sürecin başlatılması için yetkilendirilmişlerdir. İlerleyen süreçte gelişmeler yaşandıkça bilgilendirmeler yapılacaktır.
Detaylı Bilgilendirme:
Bildiğiniz üzere, Maliye Bakanlığı'na 28 Ağustos 2015 tarihinde yayınlanan Tebliğ Taslağı ile ilgili olarak Eylemli turist rehberinin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında, serbest meslek erbabı sayılabilmesi için Vergi Usul Kanunu'nun 155 inci maddesinde belirlenen;
1. Muayenehane, yazıhane, atelye gibi özel iş yerleri açmak;
2. Çalışılan yere tabela, levha gibi mesleki faaliyette bulunulduğunu ifade eden alametleri asmak;
3. Her ne şekilde olursa olsun devamlı olarak mesleki faaliyette bulunduğunu gösteren ilanlar yapmak;
4. Serbest olarak mesleki faaliyette bulunmak üzere mesleki teşekküllere kaydolunmak
şartlarından en az ikisini taşıyıp taşımadığının değerlendirilmesinin gerektiği belirtilerek,
Meslek Kanunu kapsamında eylemli olarak rehberlik hizmeti verecek turist rehberinin meslek odasına kaydolma zorunluluğunun bulunması nedeniyle yukarıda sayılan şartlardan sadece birisini taşıdığı, eylemli olarak mesleğini icra eden turist rehberlerinin özel iş yerleri açması, çalışılan yere tabela, levha gibi mesleki faaliyette bulunulduğunu ifade eden alametleri asması ve mesleki faaliyette bulunduğunu gösteren ilanlar yaptırması gibi durumlar söz konusu olmadığı ve aksi yöndeki bir bilginin de Birliğimizde bulunmadığı bildirilmiştir.
Bu nedenle, Eylemli turist rehberlerinin serbest meslek erbabı sayılabilmesi için 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 66. Maddesinin yollaması ile uygulanması gereken 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 155 inci maddesinde sayılan şartlardan en az ikisinin taşınıp taşınmadığının değerlendirilmesi gerektiği, aksi değerlendirme ile eylemli turist rehberlerinin bu şartları taşıyıp taşımadığının değerlendirilmesi yapılmadan peşinen, serbest meslek erbabı sayılmasının, yasal düzenlemelere aykırı olacağı bildirilmiş ve Birlik olarak yeni düzenlemeye karşı olduğumuzu ve Maliye Bakanlığı'ndan konunun bu kapsamda yeniden değerlendirilmesi istenmiştir.
Ayrıca, tebliğ taslağı ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın daveti üzerine 9 Kasım 2015 tarihinde Birliğimiz ve TÜRSAB'ın katılımları ile bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda da yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi, düzenlenmesi düşünülen tebliğe karşı olduğumuz belirtilmiştir.
Ancak, Toplantıda Maliye Bakanlığı yetkilileri;
Fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip olup meslek odasına kaydolma, ruhsat ve çalışma kartı alma zorunluluğu bulunanlar eylemli rehber olarak adlandırılır.
Gelir Vergisi Kanununun 66 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (5) numaralı bendinin parantez içi hükmüne göre, Vergi Usul Kanunu'nun 155 inci maddesinde yer alan serbest meslek erbabında işe başlamanın belirtilerinden en az ikisini taşımayan rehberlerin bu faaliyetlerine ilişkin kazançları gelir vergisinden muaf bulunmaktadır.
Oysa bahsi geçen tebliğde, eylemli olarak turist rehberliği mesleğini fiilen yapanların;
a) Mesleğin kabul koşullarını taşımaları halinde Kültür ve Turizm Bakanlığından "ruhsatname" almaları,
b) Turist rehberliği faaliyeti ile ilgili olarak mesleki odalara kaydolmaları,
c) Kendilerine, TUREB tarafından basılan ve kayıtlı oldukları oda tarafından mesleği fiilen icra edebileceklerine ilişkin olarak "çalışma kartı" verilmesi,
ç) TUREB'in resmi internet sitesinde, kimlik bilgileri ile ülkesel veya bölgesel turist rehberliği, bölgesel turist rehberi ise çalışabileceği bölge veya bölgeler, yabancı dilleri, eylemli veya eylemsiz olduğuna ilişkin bilgilerinin yayınlanması,
d) Devamlı olarak rehberlik faaliyetinde bulunduğunu gösteren kartvizit, broşür veya el ilanları dağıtması, internet sitesi veya yayın organlarında reklamlarını yayınlaması ya da ilgili kişi ve kuruluşlarla internet yoluyla veya telefon aracılığıyla gerekli haberleşme koordinasyonunu sağlaması,
dikkate alındığında Vergi Usul Kanunu'nun 155 inci maddesinin birinci fıkrasının (2), (3) ve (4) numaralı bentlerinde yer alan şartlara haiz oldukları anlaşılmaktadır.
denilerek eylemli olarak turist rehberliği mesleğini fiilen yapanların, Gelir Vergisi Kanunu'nun 66 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (5) numaralı bendinde yer alan muafiyet hükümlerinden yararlanmalarının mümkün olmadığı belirtilmiş ve tebliğin de aynı şekilde yayımlandığı görülmüştür." yorumlanarak tebliğ yayımlanmıştır.
Sevgili meslektaşlarımız, TÜRSAB'ın girişimleri üzerine Maliye Bakanlığı tarafından Kanun'a rağmen bir dayatma ile çıkarılan tebliğin hukukun üstünde bir düzenleme olmadığı yetkililere belirtilmiş olup, Birliğimiz hukukçuları tarafından da bu konuda hukuksal sürecin başlatılması için çalışmalarımız başlatılmıştır.
Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.
TUREB YK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.