İSTANBUL- 1980’lerden bu yana büyük bir gelişme yaşayan Türk Turizmi (incoming) buna rağmen bazı konularda hala sorunların üstesinden gelememiş durumda.
Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), Türk turizminin yolunda engeller oluşturmaya devam eden bu sorunları mercek altına almak ve gün ışığına çıkarmak amacıyla, sadece turizm profesyonellerine yönelik bir araştırma düzenledi.
PKK ve benzeri örgütler ciddi bir tehdit olarak görülmüyor
Verilen Yanıtlar: %45 Çok önemli - % 0 Önemli - %37 Az önemli - %18 Önemli değil
Turizm profesyonelleri açısından, geçmiş yıllarda olduğu gibi PKK ve terör örgütleri ciddi tehdit unsuru olarak görülmüyor. Terör unsurunu artık tehdit olarak algılamayanların sayısının oldukça arttığı görülüyor. Bu da yıllar itibari ile sektörün kendine olan güvenini kazanmaya başladığının açık bir göstergesi.
Yazlık, ev pansiyonculuğu gibi atıl kaynakların harekete geçirilmemesi
Verilen Yanıtlar : % 18 Çok önemli - % 33 Önemli - % 34 Az Önemli- % 15 Önemli değil
Sayı ve yerleşim bakımından çok önemli bir noktaya ulaşan yazlıklar ve 2.evler turizm açısından gelecek vaad eden Mersin ve diğer birçok destinasyonun gelişimini engelleyen en öncelikli unsurlar arasında sayılabilir. Oysa, yılda birkaç haftalık kullanımın dışında atıl kalan bu kaynakların turizm endüstrisine kazandırılması, hem mevcut yatak kapasitesini önemli ölçüde arttıracak, hem de “kültür turizmi” nin ve “yerel halkın turizme katılması” yani “turizm kobi” lerinin çoğalmasını sağlayacaktır.
Turizm profesyonellerimiz verdikleri yanıtlarla bu konunun önemine en üst düzeyde vurgu yapmış görünüyorlar.
Fazla değerli Türk Lirası ciddi bir tehdit unsuru sayılır mı?
Verilen Yanıtlar : % 21 Çok önemli - % 42 Önemli- % 32 Az önemli - % 5 Önemli Değil
Fazla değerli Türk Lirası bir yandan daha fazla vatandaşımızı yurt içi yerine yurt dışında tatile özendirirken, diğer yandan yabancı turistin alım gücünü azaltıyor, dolayısıyla, turist gelişini ve ülkemizde harcanan dövizi olumsuz yönde etkiliyor.
2010 yılı turizm verilerine bakıldığında; yabancı turist sayısında artış olduğu halde, gelirlerimizin azalması ve yurt dışına çıkan vatandaş sayımızla yurt dışındaki döviz harcamamızın aşırı miktarda artması bu savın en önemli göstergeleri.
Ortadoğu’daki olumsuz siyasi gelişmeler turizmcileri endişelendiriyor
Verilen Yanıtlar: % 15 Çok önemli - % 49 Önemli- % 31 Az önemli - % 5 Önemli Değil
Bazı kesimler, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki olumsuz siyasi gelişmeleri, turizm açısından kısa ve orta dönemli bir fırsat olarak değerlendirirken, sadece %5 oranında “Önemli Değil” yanıtı veren turizm profesyonellerimiz, sağlıklı bir gelişimin ancak kendi iç dinamiklerimiz ve kaynaklarımızla sağlanabileceğinden hareketle, bu durumu bir tehdit olarak algıladıklarını açıkça ortaya koyuyorlar.
Petrol fiyatlarındaki aşırı artış turizmciler için ne ifade ediyor
Verilen Yanıtlar : % 15Çok önemli- % 49 Önemli- % 31 Az önemli - % 5 Önemli Değil
Petrol fiyatları, bilindiği gibi en önce uçuş fiyatlarını, daha sonra ise turizm ürününde yer alan tüm maliyetleri zincirleme etkileyerek ya kar oranının düşmesine ya da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Havayolları ve otellerin uygulamalarına ve ortalama fiyat endekslerine bakıldığında, turizm endüstrimizin artan maliyetlerini fiyata yansıttıkları ortaya çıkıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.