İSTANBUL- Tünel, yolcularını yeni yüzüyle karşılıyor... Londra’dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel, dört aydır devam eden bakım onarım ve restorasyon çalışmalarının ardından seferlerine başladı.
Beyoğlu ile Karaköy arasında çalışan ve 1875 yılında açıldığı tarihten bu yana kısa bakım dönemleri dışında aralıksız hizmet veren tarihi Tünel tesisleri ağustos ayı başında restorasyona alındı. Tünel, 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün gözetiminde sürdürülen çalışmaların tamamlanmasının ardından seferlerine başladı.
Genel Müdür Mehmet Öztürk, Tünel`de basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Biraz teknoloji biraz nostalji...
Tünel’in hizmete açılmasının ardından bir açıklama yapan Genel Müdür Mehmet Öztürk,
mevcut sistemin 1971 yılında modernleştirilerek günümüze ulaştığını söyledi. Öztürk, ‘İstanbullulara 132 yıldır hizmet veren ve ketin vazgeçilmezleri arasında yer alan Tünel’in su akıntısı nedeniyle çökme tehlikesi yaşayan kubbesini saglamlaştırdık. Vagonlarını biraz teknoloji biraz nostaljiyle aslına uygun olarak yaptırdık. Tünel bu haliyle bir elli yıl daha sıkıntısız gider. 132 yıllık bir işletmeyi yenileyip tekrar halkımızın hizmetine sunmak bizim için büyük mutluluktur.’ dedi.
Turnikeden zemine bütün unsurlarıyla rehabilite edildi...
Tarihi Tünel tesislerinin çökme tehlikesine karşı güçlendirilmesi ve depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi amacıyla İETT tarafından başlatılan ve aynı zamanda önemli bir kültür varlığının revize edilmesini içeren proje kapsamında, Tünelin kemer olarak adlandırılan 572 metrelik yolu Türkiye’de ilk olarak uygulanan yöntemle (enjeksiyon) su akıntılarına karşı korumalı hale getirildi. Tünel araç yolunun tamamı, rayların yarıya yakın kısmı, araçların gövdesi, enerji sistemi ve ışıklandırmanın yanı sıra Karaköy ve Beyoğlu istasyonlarının tamamı yenilenerek giriş çıkışlar özürlülere uygun hale getirildi. Ayrıca Tünel`in alt ve üst istasyonları arasında kalan yol yangına karşı Avrupa standartlarında müdahale sistemiyle donatıldı. İstasyonlara güvenlik kameraları kondu. Bakım, onarım ve rehabilitasyonu dört ayda tamamlanan Tünel`in izolasyonu, rayların döşenmesi ve vagonlarına 6.5 milyon Avro, istasyonların yenilenmesine 1.8 milyon YTL harcandı. Günlük 13 bin yolcu taşıyan Tünel, pazar günleri sabah 07.30 ile 21.00, diğer günler 07.00 ile 21.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Tünel’in hikayesi...
Lonrda’dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosu olan tarihi Tünel’in inşaatı Fransız mühendis Henri Gavand’ın girişimleriyle başladı. Gavand, dönemin ticaret ve bankacılık merkezi Galata ile sosyal hayatın kalbinin attığı Pera’yı birbirine bağlayacak bir demiryolu projesi hazırlayarak osmanlı padişahı Abdülaziz’in huzuruna çıkar. İşletme süresi 42 yıl olarak belirlenen Tünel, yap-işlet modeliyle inşa edilerek 1875 yılının ocak ayında hizmete açılır. Sefere başladığında iki tarafı açık olan vagonlar elektrik olmadığından gaz lambalarıyla aydınlatılır. İkinci dünya savaşında bazı malzemeleri satın alınamadığı için bir süre yolcularından ayrı kalır. 1971 yılında yenilenerek şimdiki halini alır. Karaköy ile Beyoğlu arasındaki 572 metrelik mesafeyi 90 saniyede kat ederek bir seferde 170 kişi taşıyan Tünel, 132 yıllık tarihinde daha önce dört kez bakım ve onarım geçirir.