Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD)’nin düzenlediği Turizm Yatırım Forumu TIF23 “Geleceğin Destinasyonu Türkiye” temasıyla turizm sektörünün aktörlerini bir araya getirerek dolu dolu geçti.
Neler konuşuldu; turizm sektörüne yön vermek, sürdürülebilirliği sağlamak, ihracat destekleri, finansal konular, dijitalleşme, turizmde markalaşma ve daha birçok konu.
TTYD başkanı Oya Narin “Turizmde 100 milyar dolar gelire ulaşmalıyız. Krizlere karşı bağışıklığı olan Türkiye bunu başarabilir. TTYD 120 milyar dolarlık yatırım 20 bini aşan tesis 2 milyonu aşan çalışanı ile turizmde önemli bir güçtür” dedi.
Değerli birçok konuşmacı turizmle ilgili düşüncelerini söylediler.
LÜKS TERMAL VE SAĞLIK
Sağlık turizmiyle ilgili olarak termal ön plana çıktı. “Türk Turizminde Yeni Bir Nefes: Lüks Termal Ve Sağlık Turizmi Birlikteliği” başlıklı moderatörlüğünü Indigo Grup başkanı Ömer Tosun’un yaptığı panele THTC ve Romatem Sağlık Grubu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, NG Hotels Başkanı Hediye Güral, Güven Sağlık Grubu Başkanı Banu Küçükel katıldı.
Dr. Köksal Holoğlu, Türkiye’de ilk kez İstanbul Çamlıca’da içinde fizik tedavi merkezi olan ‘Engelli Oteli’ kurduklarını, ikinci oteli 2024 Ocak ayında İzmir’de açacaklarını belirtti.
Indigo Grup ve Kapadokya’da bulunan Museum Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Tosun Ülkemizin termal cenneti olduğunu belirterek markalaşmak gerektiğinden bahsedip, lüks ve sürdürülebilirliğin bir arada olabileceğini belirtti. “Dünyada termalde rakibimiz yok, termali sağlık ile birleştirip multikültürel bir yaklaşımla daha katma değerli hale getirebiliriz. Kişiselleştirilmiş bakım ve sağlık önem kazandı. 5-6 trilyon wellness pazarı var. Buradan hak ettiğimiz payı almalıyız Turizmde ilk beşte olmak da çok önemli.” dedi.
NG Hotels Başkanı Hediye Güral, turizmde çevre faktörünün önemine değindi.
Güven Sağlık Grubu Başkanı Banu Küçükel, ömür boyu sürecek sağlık modeli geliştirilmesi üzerinde durdu.
Yaklaşık 19 sene önce Karlovy Vary ‘de termal suyun nasıl pazarlandığını görünce, bizdeki termal suların boşa akmasına ve değerini bilmememize çok üzülmüştüm. Çocukluğumda Aydın bölgesinde köy çeşmelerinden termal su akardı. Nasıl zengin bir ülkemiz var. Bu gün hala bu konu çok yönlü çalışılmaya muhtaç.
TIF23’de her panel ve konuşma birbirinden değerliydi. Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane’nin havayolu ekosisteminin görünmeyen noktalarını anlatımı ise ilginçti.
TOPLANTIDAN BAZI NOTLAR:
Bu toplantıdan bazı notları özetlemek gerekirse;
Turizm yatırımcılarımız tecrübeli ve cesur. Yatırımlara devam edecekler.
Yabancı yatırımcıları da çekmemiz gerek.
Markalaşma en önemli sorunumuz.
Beş yıldızlı oteller turizmin lideri.
Oteller müşteri yönetimi konusunda dijitalleşmeye daha fazla önem vermeli.
Türk turizmi potansiyelini değerlendiremiyor.
Türk turizmi başarısını daha iyi anlatmalı.
Turizmde sürdürülebilirlik konusu detaylıca konuşulmalı.
Turizm konusunda bir bütünsel bakış acısı olmalı.
Doğa değerlerimiz korunarak turizm yatırımları yapılmalı.
Belediye başkanları yeni dönemde turizm, sağlık turizmi, termal turizm ve çevre konusunda dikkatli ve bilgili olmalı.
ÖNERİM:
Benim önerim ise;
1- Yeni belediye başkanlarına ülkemizin turizm, sağlık ve termal turizmi konusunda durumunu anlatan bir çalışma yapılması, yatırımcıların beklentilerinin anlatılması, bölgelerin sağlık turizmi ve turizm konusunda katma değerinin artırılması için neler yapılması gerektiğinin paylaşılması. Yasal düzenlemelerin konuşulması, bölgelerimiz talan edecek değil, katma değer yaratacak yatırımların önünün açılması ve konuyla ilgili mevzuatların gündeme gelmesi. Yerel seçimler sonrası TYDD ülkemizdeki tüm belediye başkanlarına turizm ve sağlık bakanlığımızla birlikte böyle bir çalışma yapmalı. TTYD, turizm sektörüne 60 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmiş ve 130 milyon kişilik istihdam sağlamış tecrübeli üyeleriyle yapabilir. Turizm ülkemizin en önemeli gelir kaynağı ise, her çalışma planlı olmalı. Yatırım konusunda iştah, enerji ve tecrübe güzel ama turizmin sadece bu günü değil, geleceği de düşünülerek plan yapılmalı.
2-Ülkemizin termal haritası masaya yatırılarak termal konusunda bölgesel ve ülkesel konsept belirlenerek buna göre hareket edilmesi, bütünlüğün sağlanması, Mevcut yatırımlarla pazıl parçalarının örtüşmesi. Bu konuda da Termal Yatırımcılar Derneği oldukça tecrübeli.
Sözün özü; Turizm altın topumuz. Bu altın topu hep birlikte sahip çıkarak koruyup büyütebiliriz. Herkes kendi menfaati için altın toptan bir parça almaya kalkarsa kimseye faydası olmaz, heba olur gider. Tecrübeli turizm yatırımcılarımız ve diğer aktörler ülke menfaati için konuya bütünsel bakmak zorunda.