• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 11 °C

Trabzon'a ikinci pist gerekli mi?

Musa Alioğlu

Benim de memleketim olan Trabzon’da, ulaştırma denilince akla gelen iki konudan bahsedeceğim. Trabzon’da bir havalimanı vardır ve şu anda bölgenin ihtiyacına yetmektedir. Daha dün denecek kadar yakın yıllarda bu alana , günde iki -üç uçak indiğinde insanlar heyecanlanır, kentin üstünden geçen bu uçaklara hayran hayran bakardı. Bu durum artık yerini günde 30-40 uçaklık bir kapasiteye bırakmış, ama insanların istekleri bitmemiştir. Kendisi de benim gibi Araklı ilçesinden olan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi vererek Trabzon Havalimanı hakkında bazı konuları gündeme getirmiş. Partisinin aynı zamanda Grup Başkan Vekili de olan Hamzaçebi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a "Trabzon Havalimanı ikinci pist Etüd-Projesi ne zaman tamamlanacak" diye sormuş. Sorar tabii, sormak en doğal hakkı. Partisinin en akıllı ve en donanımlı milletvekillerinden biri olan ve  bir dönemler İstanbul Defterdarlığı, ardında Milli Emlak ve Gelirler Genel Müdürlükleri de yapan  Sayın Hamzaçebi bana göre bir hesap kitap adamıdır. Ama sanıyorum burada bölgesel duyarlılığı fazla ön plana çıkmış. Bakınız sayın vekil önergesinde neler diyor:

” Trabzon Havalimanı, 1957 yılından bu yana Karadeniz’in dünyaya açılan önemli bir kapısıdır. Havalimanı, iç ve dış hatlar toplamında 2009 yılında 9.994.112 yolcu trafiğine sahipken 2010 yılında yüzde 24’lük artışla 12.363.345 yolcunun geçiş noktası olmuştur. Sadece 2009-2010 yılları arasındaki kıyaslamadan bile Havalimanı’nın artan yolcu ve yük trafiği rahatlıkla görülebilmektedir. Bu durum özellikle son birkaç yıldır havalimanına ikinci bir pistin yapılması konusunu gündeme getirmiştir.

İkinci piste yönelik proje ilk kez 2009 yılı Yatırım Programında Etüd-Proje karakteristik özelliği ile yer almıştır. 2009 yılı Yatırım Programında söz konusu Etüd-Projenin başlama-bitiş tarihi 2009-2011 yılları, proje bedeli 2.695.000 TL. ve 2009 yılı ödeneği de 270.000 TL.  olarak belirlenmiştir. Etüd-Proje 2010 yılı Yatırım Programında ise 2.830.000 TL. proje bedeli ile yer almıştır. 2010 yılı Programına göre 2009 yılında tahsis edilen ödenek kullanılmamış, 2010 yılı için de 1.870.000 TL. ödenek belirlenmiştir. 2011 Programında yer alan bilgilere göre söz konusu Etüd-Proje için tahsis edilen ödenekten 2010 yılı sonuna kadar harcama yapılmamış ancak Projenin son yılı olan 2011 yılı için 1.000.000 TL. ödenek belirlenmiştir. 


Bu bağlamda;

1. Trabzon Havalimanı ikinci pist Etüd-Projesine dair 2009 ve 2010 yılları ödeneğinin kullanılmama gerekçesi nedir?

2. Hiç harcama yapılmadığından henüz başlanmadığı anlaşılan Etüd-Proje işine ne zaman başlanacaktır?

3. Çalışmaları hızlandırmayı ve Etüd-Proje işini yatırım programlarında yer aldığı gibi 2011 yılı içinde bitirmeyi düşünüyor musunuz?

4. Etüd-Proje’nin ardından ikinci pistin yapımına ne zaman başlanacaktır? Trabzon Havalimanı ikinci pisti ne zaman tamamlanacak ve ne zaman kullanıma açılacaktır?”


Sorular böyle. Tabii, bu soruların muhatabı, işini iyi bilen, bakanlığını en iyi şekilde yöneten ve kırılmayacak bir rekoru kırarak en uzun süre, yaklaşık 8 yıldır bakanlık yapan sayın Binali Yıldırım bakanımızdır. Binali Bey, büyük sempati beslediği Trabzon halkına elbette iyi şeyler söylemek ister. Bu önergeye nasıl bir cevap verdiler bilemiyorum. Aradım bulamadım. Ama ben kendi görüşlerimi yazmaktan yanayım.  Sayın milletvekili Akif Bey'in söylediklerine bakılırsa, ortada sanki gerçekten ikinci bir pistin yapılması çok elzemmiş gibi görünmektedir. Oysa ben aynı kanaate değilim. Yani Trabzon Havalimanı’na ikinci bir pist yapılması bana göre şimdilik erken ve hatta gereksizdir diyebilirim. Çünkü eğer, biraz hakkaniyet ve adil olma duygusu  taşıyorsak, bölgesel hassasiyetlerimizi biraz geri plana alabiliyorsak öncelikle  Ordu-Giresun Havalimanı’nın da yapılmasına katkıda bulunmak için çaba sarf etmeliyiz. Eğer, bu havalimanı yapılırsa  Trabzon Havalimanı, Giresun yöresinden sağladığı yolcunun büyük bir kısmını  kaybedecektir. Uçak, zamandan tasarrufle eşdeğerli bir ulaşım aracıdır. Hal böyle olunca Giresun'un bir köyünden veya bir ilçesinden yola çıkan bir yolcunun Trabzon Havalimanı'na varışı ile kendi yöresinde yapıyacak bir alana varışı arasında hayli zaman farkı olacaktır. Zaman ve kendi kentinin alanından uçma psikolojisi yolcuları Trabzon'a kadar gelmekten alıkoyacaktır. Bu da Giresun ve bölgesi halkını en doğal ve en akıllı seçimi olacaktır. 

Kaldı ki, bana göre Trabzon Havalimanı şu anda ulaştığı maksimum yolcu düzeyine ulaşmıştır. Yani yüzde 24'lük artışın gelecek yıllarda da aynen devam edeceğini sanmıyorum. Bundan sonra daha büyük bir yolcu artışı olabilmesi için farklı ve değişik gelişmeler olmalıdır. Bunun da olacağını sanmıyorum. Yolcu artışı olmayacağını neye bağlıyorsunuz derseniz, Trabzon ve çevre illerin büyük oranda göç verdiğini ve bu nedenle de artık öyle büyük bir yolcu patlaması olmayacağını tahmin ediyorum. Kaldı ki, Trabzon Havalimanı’nda ikinci pist masraflı, zahmetli bir iş olacak ve gerekli verim alınamayacaktır. İki pist yaptınız diye, ikisini de aynı anda kullanacağınızı sanıyorsanız yanılırsınız. Aynı anda iniş kalkış yapılabilmesi için iki pistin arasında en az 1200 metrelik bir mesafe olmalıdır. Ayrıca, sayın milletvekilinin önergesindeki bilgilere bakarak anlıyoruz ki, ikinci pist gündemden kalkmamış, sadece ötelenmiştir. Sayın bakanın Trabzon Havalimanı için yaptıklarına teşekkür etmek gerek. Geniş, fonksiyonel ve modern bir terminal binası  Trabzon'a yakışır bir tesis olarak hizmete girmiş ve sorunsuz çalışmaktadır. İniş kalkışlarda meteorolojik sorunlar ve İstanbul Atatürk Havalimanı kaynaklı gecekmeler dışında önemli bir sorun yoktur.  Sayın Başbakan'ın en çok kullandığı bir meydan olarak Trabzon'a ilgisi farklıdır. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yine aynı şekilde bölgemize karşı sıcak hisler besleyen bir devlet adamıdır. Ayrıca DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal Trabzon'da başmüdürlük yaptığı için, oradaki sorunları iyi bilir, yakından da takip eter. Bu anlamda Trabzon şanslıdır ve önceliklidir. Bana göre şimdilik ikinci bir pist için bir ihtiyaç sözkonusu değildir. Sayın Akif Hamzaçebi vekilimizin bu konuda gösteridği inatçı  ve kararlı hassasiyetini farklı konularda göstermesini istemek umarım kendilerini kızdırmaz. İktidarıyla , muhalefetiyle taş üstüne taş koyana  minnet ve şükran borçuluyuz.

Bu yazı toplam 3306 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.