ÇORLU- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kayyum atanan 'FETÖ'nun kara kutusu' Faruk Bayındır'a ait Tarkim Havacılık adlı şirkete ait 5 uçak satışa çıkarıldı. Uçakların 2’si Tekirdağ’ın Çorlu Havaalanı'nın apronunda gerçekleştirilerek ihale ile satılacak. Faruk Bayındır, 15 Temmuz sonrasında özel jette bir tabut içine saklanıp firar etti. Uçakta tabuttan çıkan Bayındır, önce Erbil’e oradan da ABD’ye geçti. Borajet’in eski ortağı İbrahim Faruk Bayındır’ın tuhaf ve tartışmalı geçmişinde kritik davalarda rol alan “FETÖ” avukatı olarak bilinen Halil İbrahim Koca'dır. MHP kaset şantajında adı geçen Faruk Bayındır tartışmalı bir geçmişe sahip bulunuyor.
Aralarında Cesna tipi bir uçağın da yer aldığı 5 uçağı satışa çıkaran TMSF'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından yapılan operasyonlarda FETÖ ile bağlantısı olduğu belirlenen ve yurt dışına kaçan Faruk Bayındır'ın şirketi Tarkim Havacılık'a soruşturma başlatılmıştı. İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği Tarkim Havacılık Şirketinin FETÖ'ye finansal destek sağladığı gerekçesi ile şirkete TMSF'den kayyum atanmıştı.
TMSF'nin yaptığı çalışmalarla şirkete ait 5 uçak satılığa çıkarıldı. Tarkim'e ait uçaklar için 14 Aralık 2018 tarihine kadar teklif alınacak. Uçaklar birden fazla teklifin bulunması halinde açık arttırma ihale usulü ile satılacak" denildi. Açıklamada satışa sunulan uçakların model bilgilerine de yer verildi. Satışa çıkarılan uçakların 2’si Çorlu Havaalanı'nın apronunda bulunuyor.
FETÖ’NÜN KARA KUTUSU FARUK BAYINDIR NASIL FİRAR ETTİ?
Tahkim Havacılık'ın sahibi Faruk Bayındır hakkında firar sonrası yayınlanan haberler dizisi gazetelerde ise şöyle yer aldı
FETÖ’cü havacılık şirketi sahibi Faruk Bayındır, 15 Temmuz sonrasında özel jette bir tabut içine saklanıp firar etti. Uçakta tabuttan çıkan Bayındır, önce Erbil’e oradan da ABD’ye geçti
FETÖ'nün havacılık şirketi Tarkim'in sahibi olan İbrahim Faruk Bayındır'ın, 15 Temmuzsonrasında Tarkim'in uçağıyla firarının perde arkası ortaya çıktı. Hollywood filmlerine taş çıkartan firar olayında Faruk Bayındır, hazırlattığı sahte cenaze evraklarıyla bir tabut içinde özel jete bindirildi ve Atatürk Havalimanı'ndan önce Erbil'e, oradan da şimdilerde kaçakyaşadığı Miami'ye uçtu. MHP'ye kaset kumpası ve gazeteci Haydar Meriç'in öldürülmesi gibi kirli FETÖ operasyonlarının kilit ismi olan Bayındır'ın firar öyküsü, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Yılmaz'ın yürüttüğü soruşturmayla açığa çıktı.
PLAN ORTAKÖY'DE
Savcılığa ifade veren gizli tanığın anlatımlarına göre firar şöyle gerçekleşti: Faruk Bayındır, darbe girişiminden sonra polis tarafından arandığı günlerde İstanbul Sefaköy'de bir adreste ve sonra da Ataköy'de bir evde kaldı. O günlerden birinde şoförü Nurullah Şimşek'i çağırdı. Şimşek, Faruk Bayındır'ı Ortaköy'de bir kavşaktan aldı. Birlikte Bayındır'ın evine gittiler. Tabutlu kaçış planı da işte bu evde yapıldı.
PİLOT ŞAŞKINA DÖNDÜ
Kaçış hazırlıkları yapıldıktan sonra Nurullah Şimşek, firar günü Bayındır'ı Tarkim'e ait beyaz renk bir Range Rover'la alıp şirketin Atatürk Havalimanı'ndaki binasına bıraktı. Bina, hava ve kara tarafı olarak ikiye ayrılıyordu. Birinci kattan sadece binanın hava tarafına geçiş vardı. Orası yalnızca hangarlar bölgesinden girilebilecek bir yerdi. Kara tarafı denilen yerden ise üst kattaki muhasebeye ve uçuş okuluna çıkılabiliyordu. Bu iki taraf arasında geçiş yoktu. Firar günü Faruk Bayındır, bir tabutla özel jete sokuldu.
Faruk Bayındır, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından itirafçı olan kardeşi Ferhat Bayındır'la görüştüğü 22 Temmuz'da firar etti.
KARDEŞTEN İTİRAF...
Uçuşun kaptan pilotu Özlem Schafer idi. Uçak kalkarken Faruk Bayındır tabuttan çıktı. Kadın kaptan Schafer Bayındır'ı görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Bayındır'ın 21 valizle firar ettiği yönünde bir bilgi de var. Firardan sonra ise bir kişi Bayındır'ın en son kaldığı Ataköy'deki eve geldi ve kalan eşyaları da topladı.
Faruk Bayındır'ın kardeşi Ferhat Bayındır, ağabeyinin firarından sonra yakalandı ve itirafçı oldu. Şu an cezaevinde. Ferhat Bayındır, 8 sayfalık ifadesinde, bütün suçu ağabeyine yıktı ve onun yakalanması için elinden geleni yapacağını söyledi. Ayrıca ağabeyinin Haydar Meriç cinayeti ve MHP'ye kaset kumpasında rolü olduğunu da itiraf etti.
KAPTAN PİLOTUN İFADESİ ALINACAK
Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, tabutla firarın yaşandığı uçağın pilotu Özlem Schafer'in ifadesinin alınmasını istedi.
HAZİRANDA MİAMİ'YE KAÇTI, EŞİ TUTUKLANDI
Faruk Bayındır, Haziran 2016'da ABD-Miami'de bir havacılık şirketi kurdu ve firarından sonra oraya yerleşti. Bayındır firar ettikten sonra tutuklanan karısı Betül Özbey Bayındır daha sonra salıverildi.
ŞOFÖRÜ VE SAĞ KOLU...
Nurullah Şimşek, Faruk Bayındır'ın sadece şoförü değil, şirketin muhasebe işlerine de bakan sağ kolu idi. Şimşek, yapılan bütün ödemeleri nerelere harcadığını Bayındır'a rapor ediyordu. Bu ödemelerin dekontlarına ve Şimşek'in el yazısı notlarına ulaşıldı. Şimşek halen tutuklu.
FETÖ'NÜN HAVAYOLU, 1994'TE KURULMUŞTU
Tarkim Aviation 1994'te Adana'da kuruldu. İstanbul ve Adana'daki hangarlarına Ekim 2016'da baskın düzenlendi. Şirkete Mayıs 2017'de kayyum atandı.
MERİÇ CİNAYETİ VE KASET KUMPASININ KİLİT İSMİ: FARUK BAYINDIR
Faruk Bayındır'ın FETÖ bağlantıları Paralel Hava Yolları yazısında ayrıntılarıyla anlatılmıştı. Adı ilk olarak Mayıs 2011'de Devlet Bahçeli tarafından, MHP'ye yönelik kaset kumpaslarının perde arkasındaki isim olarak gündeme getirilen Bayındır, gazeteci Haydar Meriç cinayetine de karıştı. Haydar Meriç, Fetullah Gülen'in vaktiyle Kırklareli'nde eşcinsel ilişkiye girdiğini ve bunu ispatlayacağını iddia edince, FETÖ'cü istihbarat polislerince hedef haline getirildi. DHKP-C'li gibi takibe alındı. Bu teknik ablukadan sonra da cesedi Akçakoca'da, denizde zincirlenmiş ve ayaklarına ağırlık bağlanmış şekilde bulundu. Meriç'in en son irtibatlı olduğu VINN data hattı Faruk Bayındır tarafından alınmıştı.
DÜŞEN UÇAK VE TUHAF İLİŞKİLER
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nden Tecnam P2006T tipi çift motorlu eğitim uçağı, Ergene İlçesi’ne bağlı Ahimehmet Köyü yakınlarında teknik rıza nedeniyle tarlaya düştü. Düşen uçak’ta pilot Yusuf Akşahin ve öğrenci Alper Oran hayatını kaybetti. Uçağın düşüşü haber oldu ama sahibinin geçmişi ve şirketi haberlerde yer almadı. Düşen uçağın sahibinin adı İbrahim Faruk Bayındır. Uçak ise Tarkim Uçuş Okulu.
MHP Şantaj Kasetlerinde O İsim Vardı
İbrahim Faruk Bayındır’ın adı ilk kez 2011 yılında duyuldu. MHP Lideri Devlet Bahçeli MHP’ye yapılan kaset şantajı için bir isime işaret etti. O isim İbrahim Faruk Bayındır idi. Bahçeli, ” İbrahim Faruk Bayındır kimdir? Bu şahıs Küçükçekmece Belediyesi’nde AK Parti meclis üyeliği yapmış mıdır? Arkasından istifa ederek İstanbul 3. bölgeden milletvekili adaylığına müracaat etmiş midir? Bu kişinin partimizi zan ve töhmet altına alan ve yayınlara ev sahipliği yapan kirli internet siteleriyle ne tür bir bağlantısı vardır? ‘Ülkücügazete’ isimli fitne yuvasının değişik ülkeler üzerinden yaptığı alçak yayınları bu şahıs ve yüzleri karanlıkta kalan ortakları mı gerçekleştirmektedir? Sayın Başbakan, bunları açıkla. Şerefiniz ve siyasi namusunuz hala biraz varsa bunlara karşılık ver. Aşağılık röntgencileri deşifre et aksi takdirde gökkubbeyi başına yıkmaya kararlıyız” dedi. Daha sonra MHP’nin avukatı Hamit Kocabey, partiyi sarsan kasetlerin yayınlandığı internet sitesini Faruk Bayındır’ın finanse ettiğini gösteren kredi kartı kayıtlarını açıkladı.
Peki Kim Bu İbrahim Faruk Bayındır
İbrahim Faruk Bayındır iş hayatına kayınpederi Ahmet Özbey’in sahibi olduğu Megatrans nakliye firmasında başladı. Ahmet Özbey, 1993’te eski adı Oktay TIR Garajı olan şirketinde 556 kilo eroinle yakalanmıştı..
2008 yılında Faruk Bayındır’ın adı, Tarkim Havacılık, Orhan Air ve Borajet şirketleri yoluyla, havacılık sektörüne yaptığı iddialı girişle gündeme geldi. Bayındır, Uzanlar’a ait hangarı TMSF’den satın alırken, Fon’un DHMİ’ye olan tüm borçlarını üstlendi. Borajet, 2008 Eylül’ünde anonim şirkete dönüştü ve sermaye artırımına gitti. . Habertürk muhabiri Güntay Şimşek, 12 Haziran 2008’de Faruk Bayındır’ın hızlı yükselişine dikkat çektikten sonra “Bu paranın kaynağı ne?” diye sormuştu.Yatırımların kaynağı Güntay Şimşek’in iddiasına göre Uzanların hangarının satışı, Bayındır’ın yıldızını daha da parlatırken, yaptığı yatırımların kaynağı konusunda da soru işaretlerine neden oldu. Yine iddiaya göre, Bayındır, o zamanki adı Tarkim olan şirketiyle, Atatürk Havalimanı’ndaki hangarı işletebilmek için Cem Uzan’ın sahibi olduğu Rumeli Havacılık’ın birikmiş 4 milyon YTL’ye yaklaşan kira tutarını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ödeyerek işletme ile 5 yıllığına kontrat imzaladı. Şirket, süper lüks pervaneli jetiyle, bazı hükümet üyelerinin dış gezilerine de hizmet veriyordu. İstanbul Küçükçekmece Belediye Meclis Üyeliği yapan İbrahim Faruk Bayındır, 2011 genel seçimler öncesi istifa ederek AKP’den milletvekili aday adayı oldu. Ancak aday gösterilmedi. Faruk Bayındır’ın üç bacanağı birden 2011’de Yargıtay’a atanmıştı. Faruk Bayındır’ın darbe öncesi ise yurt dışına kaçtığı haberleri yeraldı..
Ne demişti?
AKP’li İbrahim Faruk Bayındır, MHP Kaset komplosu için ilk açıklamasında suçlamaları reddetti. Sonra ise kendine ait kredi kartından adı geçen internet sitesine hizmet veren firmaya ödeme yapıldığını itiraf etti.
Olayı 08.05.2011 Pazar günü televizyonlardan öğrenmesi sebebi ile 09.05.2011 günü bankalara giderek tüm hesaplarını incelettiğini ifade eden Bayındır, “Bir kredi kartımdan, bilgim olmaksızın yurt dışı internet hizmetleri veren bir firmadan harcama yapıldığı tespit edilmiş, harcama limitleri yüksek birden fazla kredi kartımın olması ve hesap ekstrelerini inceleme alışkanlığımın olmaması nedeni ile bu harcamalar tarafımca fark edilememiştir” dedi
“İhraç Edildi” Dendi
İbrahim Faruk Bayındır’ın MHP Kaset komplosuyla adı gündeme gelince AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, “Farklı Ülkücüler’ sitesine finansal kaynak sağladığı iddia edilen AKP’li Faruk Bayındır’ın kesin ihracı için disipline verdiklerini söylemişti.
Hep Korundu
Tekirdağ’da düşen uçakla yeniden gündeme gelen Tarkim Uçuş Okulu uçakları daha öncede bir çok tehlike atlatmasına rağmen uçuşlarını sürdürmüş ve hakkında hiç bir işlem yapılmamıştı. 2010 yılında Tarkim Uçuş Okulu’nun Adana’da faaliyet gösteren şubesine ait Piper Tomahawk tipi Tarsus yakınlarında düşmüş pilotlar Yüksel Alper Şen ve Kadir Erkan Gürkan, hayatını kaybetmişti. 2013 yılında ise Çorlu Havalimanından eğitim uçuşu için havalanan Cesna 172 tipi uçak, motor arızası nedeniyle Tekirdağ yolu üzerindeki bir tarlaya zorunlu iniş yapmıştı.
FARUK BAYINDIR'IN AVUKATI HALİL İBRAHİM KOCA MHP KASET SANTAJINDA YER ALIYORDU
Borajet’in eski ortağı İbrahim Faruk Bayındır’ın tuhaf ve tartışmalı geçmişinde kritik davalarda rol alan “FETÖ” avukatı olarak bilinen Halil İbrahim Koca'dır. MHP kaset şantajında adı geçen Faruk Bayındır tartışmalı bir geçmişe sahip bulunuyor.
Halil İbrahim Koca Kim?
Bir dönemin “karakutusu” olarak bilinen Halil İbrahim Koca bir avukat. Girdiği ilişkiler ve rol aldığı davalara bakınca bu ismin avukatlıktan öte başka bir misyon ve sorumluluk aldığı görünüyor. Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca Bora Jet’in ortağıydı. Şu anda ikisi de ortak değil. Şirket’in ana hissedarı ve şundaki tek sahibi ABD’de yaşayan Yalçın Ayaslı. Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca 2008 yılında çıkarttığı Aviation Turk isimli sivil havacılık dergisinde de beraberdiler. Koca derginin yayın kurulunda yer alıyordu. THY Eğitim Başkanı Selman Nas da aynı derginin yayın kurulundaydı. Son olarak “Şike kumpası” soruşturmasında hakkında yakalama kararı çıkartılan avukat Halil İbrahim Koca’nın içinde bulunduğu kritik olaylara göz atalım;
MHP Kaset Şantajı: 2011 genel seçimler öncesi MHP’ye yönelik şantaj kaset skandalının arkasındaki isim olarak MHP lideri Devlet Bahçeli’nin suçladığı isim Faruk Bayındır idi. Halil İbrahim Koca, Faruk Bayındır’ın Borajet’te ortağıydı. Kaset skandalı ortaya çıkınca Koca, Borajet ve faruk Bayındır ile ilişkisinin kalmadığını açıkladı.
3 Temmuz Davası: Halil İbrahim Koca, 3 Temmuz’un sanıklarından dönemin Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener ve yönetici Nevzat Sakar’ın da avukatıydı. Bu avukatlık sayesinde Trabzonspor’dan 950.000 TL aldı. 3 Temmuz davasında Sadri Şener savcılık soruşturması sonrası sürpriz bir biçimde tahliye oldu. Tahliye kararı veren hakim Mehmet Erdoğan daha sonra Özel Yetkili Mahkemede görev yaptığı sırada kandırıldığı itirafı yaptı. Şener’i sorgulayan savcı Mehmet Berk ise cemaat soruşturması kapsamında açığa alındı. Sadri Şener 3 Ağustos 2016’da yaptığı açıklama şunları söyledi “Bu avukatlar emniyet müdürlüğünün avukatlarıydı, bize de tavsiye edildi. Ben kimin FETÖcü olduğunu kimin olmadığını anlayamam. Tekrar ediyorum; biz o avukatlarla çalışırken FETÖ terör örgütü falan değildi, ayrıca avukatlar da bugünkü gibi aranmıyordu. Savcılıktaki ifademde bunları savcıya da anlattım. Savcı bana sorgulama sırasında ‘O avukatlara ödediğiniz para Pensilvanya’ya gitti’ dedi.” Halil İbrahim Koca son olarak Fenerbahçe’nin açtığı kumpas davasında hakkında yakalama kararı çıkarılınca kayıplara karıştı.
Rıza Sarraf’ın Avukatı: ABD’de tutuklu bulunan 17 Aralık’ın kilit ismi Rıza Sarraf’ın avukatlığını yaptı. 17 Aralık operasyonaları sırasında “muhabir Rıza’dan 1 milyon dolar rüşvet istedi” haberlerinde yine Halil İbrahim Koca’nın adı vardı. Hürriyet rüşvet isteyen muhabirin Yeni Şafak’ta çalıştığını yazmıştı. Yeni Şafak ise Halil İbrahim Koca’nın aracılık ettiği gazetecinin Bugün muhabiri olduğunu ileri sürmüştü. Havuz medyasının iddiasına göre Koca, 5 ve 6 Ocak 2014 tarihlerinde Metris Cezaevi’ne giderek Rıza Sarraf’la görüştü. Sarraf’la görüşen Koca’nın, ‘Ek ifade ver. Seni savcıya götüreceğim. Ek ifade vermeden önce masada adli kollukla imzalanmış tahliye kâğıdını göreceksin. Ek ifadende ‘Bu işi hükümetin bilgisi ve talimatı doğrultusunda yaptım’ de ifaden bitince evine gideceksin’ dediği yazıldı.
Emniyeti’in Avukatı: Halil İbrahim Koca İstanbul emniyetinin avukatlığını yaptı. 17/25 Aralık operasyonlarına kadar da Emniyet avukatlığı yapmaya devam ett. Operasyonlar sonrasında emniyet avukatlığı iptal edildi. Koca aynı zamanda Polis Akademisi’nde “İnsan Hakları ve Kamu Hürriyetleri” dersi verdi.
Bora Jet Şimdi Kimin ?
Bir dönemin kritik isimleri Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca’nın buluştuğu yer Borajet havayolu şirketi idi. Şu anda ikisi de ortak değil. Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca ortak iken Bora Jet ‘in iki uçağını THY kiraladı. Borajet’in sahibi ABD’de yaşayan ve Türkiye’de başka yatırımları da olan Yalçın Ayaslı. 2010 yılında Hürriyet’ten Gila Benmayor Yalçın Ayaslı için şunları yazdı:
“Borajet’in arkasındaki isim kim? Hemen açıklıyorum. Yıllardan beri Boston’da yaşayan ODTÜ mezunu Dr. Yalçın Ayaslı. Gazetelerde yer almaktan, söyleşi yapmaktan pek hoşlanmayan Ayaslı 68 kuşağı ve ODTÜ Elektronik Mühendisliği’nden mezun. Daha sonra ABD’ye gitmiş ve MİT Üniversitesi’nde yine elektronik dalında doktorasını yapmış. Ardından fizik doktoru eşi Serpil Ayaslı’nın da manevi desteğiyle 1985’te “Hitit Mikrodalga” Şirketi’ni kurmuş. Mikrodalgayla ilgili teknolojiler geliştiren şirket, yüksek teknoloji entegre devre ürünler satarak hızla büyümüş. Bugün Nasdaq Borsası’nda işlem gören şirketin değerinin 1.4 milyar doların üzerinde. Amerika’da Turkish Cultural Foundation’ı (Türk Kültür Vakfı) kuruyor. Türkiye’deki yatırımı 150 milyon dolar civarında. Borajet ile Türkiye’de sivil havacılıkta yıllardır beklenen “pervaneli uçak” atılımını gerçekleştirmiş durumda. 2009 yılında Net Holding’e ait Bazaar 54 mağazasını 18 milyon dolara almış. Yalçın Ayaslı’nın bazı diğer yatırımları sürpriz bir şekilde Ayvalık’ta karşıma çıktı. Ayvalık’ın ünlü zeytinyağcı ailesi Madra’lara ait deniz kıyısındaki görkemli fabrika binasını ve zeytinlik aldığını öğrendim.”
Bora Jet ve Fenerbahçe
Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca’nın artık Borajet ile herhangi bir ortaklığı bulunmuyor. Geçmiş ilişkiler nasıl kuruldu neden bu ortaklık bitti soruları şimdilik yanıtsız. Borajet’in sahibi Yalçın Ayaslı’nın Fethullah Gülen Cemaati ile bir ilişkisi olduğuna dair şu anda herhangi bir kesin bilgi yok ama Türkiye’de tartışmalı isimlerle neden ortaklık kurduğu da şimdilik muamma. Borajet Havayolları ile Fenerbahçe Kulübü 3 yıllık sponsorluk sözleşmesi imzaladı. Ülker Stadı 1907 Tribünü’nde gerçekleştirilen basın toplantısına Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Önder Fırat, Borajet Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Akol, sarı-lacivertli futbolcular Robin van Persie, Simon Kjaer, Martin Skrtel ile Borajet Havayolları genel müdür yardımcıları Sevda Bakan ve Onur Akgül katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.